Folklorní sedmička - 124. kolo

Folklorní sedmička - 124. kolo

Pořad v souvislostech


124. kolo Folklorní sedmičky
Budeme vysílat

Folklorní sedmička
158. kolo Folklorní sedmičky
Folklorní sedmička
Vysílali jsme


157. kolo Folklorní sedmičky

157. kolo Folklorní sedmičky

156 .kolo Folklorní sedmičky
Audioarchiv

V sobotním 124. kole Folklorní sedmičky uslyšíte obvyklých sedm lidových písní z Moravy i z Čech. Hlasovat můžete maximálně pro tři z nich. Pokud vám některé písně kápnou do noty, můžete si je zazpívat spolu s námi – a především máte možnost poslat je svým hlasováním do dalšího kola. Jde to jednak prostřednictvím formuláře na webu Proglasu, též mailem nebo smskou. Nejméně tři, při rovnosti hlasů čtyři písničky postoupí do dalšího kola a na místo těch méně úspěšných nasadíme novinky. Zde máme výsledky aktuálního kola:  

Velice těsně – o jediný hlas – se do dalšího kola nedostala jedna z novinek české provenience: všem už od školních let dobře známá píseň Žádnyj neví, co sou Domažlice v podání Konrádyho dudácké muziky. Nahradíme ji další novinkou v podání pražské kapely zaměřené na jihočeskou folklorní oblast – Malé české muziky Jiřího Pospíšila a zpěvačky Terezy Klouzalové – i tu budete myslím všichni dobře znát: U panského dvora náš Vitoušek orá.

Bohužel se v postupové čtveřici neudržel ani Sboreček žen z Lipova se svou milostnou písní Kerá je ta vězdička má; snad příště najde víc příznivců. Místo něj se vám nabízí novinka ze stejného regionu – tedy z Horňácka; bude to hlas výjimečného zpěváka i dlouholetého výborného moderátora Horňáckých slavností, Martina Prachaře. Nedávno se konečně dočkal profilového alba, které nahrál s Musicou Folkloricou pod názvem Opýtaj sa Malana (což je odkaz na obec Malá Vrbka, odkud Martin pochází); naše dnešní ukázka ovšem připomene Horňáckou cimbálovou muziku Jarka Miškeříka nahrávkou sady žertovných horňáckých sedláckých z roku 2000 – Já by sem k vám chodívával.

Druhé místo ve vašem pomyslném bodování z minulého kola bohužel neobhájila Strážnická muzika Danaj  a zpěvačka Magdalena Múčková s nádhernou tragickou milostnou baladou z Kněždubu V širém poli hruštička; na její místo se tak dostává novinka původem z Plzeňska Až pojedu kolem Radyně ze stejnojmenného alba v podání Muziky souboru JISKRA z Plzně a jejích sólistů Michaely Benešové a Michala Polcara.

Znovu jako postupujícího (a opět z děleného třetího místa) 123. kola Folklorní sedmičky vám můžeme představit Cimbálovou muziku Vonica z Krumvíře se sólistou Janem Zaviačičem a Mužským sborem z Klobouk u Brna: písňová sada se jmenuje dle incipitu neboli úvodních několika slov první písně – Brumovice na pěknej rovince. Bodovala u vás Vonica a Jan Zaviačič, zpěvácká osobnost z Hanáckého Slovácka.

Tentokrát nikoliv vítězství, ale přesvědčivý postup do dalšího kola může slavit zpěvačka Jiřina Miklošková a s ní Horňácká muzika Miroslava Minkse se svou druhou písní v naší hitparádě - táhlicí Do kostela už zvoňá. Písničku z repertoáru javornické zpěvácké legendy Aničky Kománkové natočili muzikanti v „živém“ Folklorním okénku v dubnu 2012.

Na krásném druhém místě se v minulém kole naší hitparády díky vašim hlasům umístila cimbálová muzika Soláň z Rožnova pod Radhoštěm se zpěvačkami Michaelou Bařinovou a Monikou Kovářovou. Znovu tak uslyšíme píseň Nasela sem marijánku, kterou Magdalena Múčková vybrala pro šestý, „svatební“ díl CD kompilace Antologie moravské lidové hudby.  

Suverénní vítězství si z minulého kola naší jedinečné hitparády písní lidových –odnesla nádherná tesknice z jižních Čech Široký, hluboký ty vltavský tůně v neopakovatelném podání temného a přitom hladivého altu paní zpěvačky Věry Příkazské doprovázené Plzeňským lidovým souborem, tedy Plzeňáky. Ti byli její domovskou kapelou – nahrávala ovšem i s BROLNem a několik let byla i nepřeslechnutelnou členkou populárního Inkognito kvartetu. Její doménou byly ovšem – jak jinak – písně milostné. Chcete-li zpěvačku a muziku slyšet i nadále, můžete pro ni hlasovat v naší hitparádě.

Takové je aktuální pořadí 124. kola hitparády lidových písní na vlnách Proglasu. Další (již sto dvacáté páté) soutěžní kolo Folklorní sedmičky odvysíláme v premiéře v sobotu 21. ledna od 18.30.  Máte tedy možnost vybrat si své (jednu až tři) písně ze sedmi z dnešního kola hitparády a hlasovat pro až do čtvrtečního poledne 19. ledna, a to jako obvykle třemi způsoby: přes formulář na webových stránkách Proglasu, poštou na adresu naší stanice, tedy Radio Proglas, Olomoucká 7, 618 00 Brno nebo mailem na adresu folklor@proglas.cz či bretfeldova@proglas.cz. Jednoho z hlasujících, který nám kromě hlasů pro své oblíbené písně pošle také svoji poštovní adresu, odměníme cédéčkem s lidovou hudbou. 

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!