Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihostroj veze z Benátek dva body za výhru v tie-breaku

První zápas nového roku byl jako na houpačce. Jeden set vyhrál Jihostroj, další zase domácí Benátky. Jihočeši byli favoritem utkání, které však i přes snahu trenéra Zacha najít ideální sestavu dospělo až do tie-breaku. V něm nakonec Jihočeši zvítězili a získali druhý bod. Jihostroj tak po dvou extraligových porážkách opět vyhrál.

Po výborném útoku Patrika Pokopce se Benátky hned na začátku první sady ujímají vedení 2:0. Až Matias Giraudo esem vyrovnává skóre na 9:9. Za vyrovnaným stavem je i nadále řada zkažených podání, ale i výborná hra v poli a na smeči. Dva povedené bloky posílají České Budějovice do dvoubodového vedení (13:15) a domácí trenér Aleš Dittrich si bere svůj první oddechový čas. Kuriozní eso Josefa Poláka a hráči Budějovic se radují z 18. bodu (14:18). Za stavu 14:19 si Benátky žádají rychle další oddechový čas. Benátky se nevzdávají a bojovnou hrou snižují náskok Budějovic, za stavu 18:21 čerpá i trenér Budějovic Vojtěch Zach oddechový čas. K prvnímu setbolu mají blíže hráči Budějovic, ale Benátky se snadno nevzdávají a bojují, přesto po úspěšném bloku Josefa Poláka se hosté radují z prvního setbolu utkání (20:24). Filip Křesťan ještě snižuje na 21:24, ale následný vytlučený blok ukončuje první set.

V úvodu druhého setu se obě družstva střídají v jednobodovém vedení. Krásný signál středem Martina Hudáka a je opět vyrovnáno 7:7. Při podání stejného hráče hosté chybují na útoku a po esu Benátky odskakují o dva body (9:7). Brzy je ale opět vyrovnáno (10:10), obě družstva předvádějí krásný volejbal, za který jsou odměňováni potleskem přihlížejících diváků. Při podání Pavla Švandrlíka Benátky získávají velmi slušné tříbodové po chybách soupeře (15:12) a hráči Budějovic míří k lavičkám k poradě. Budějovicím se daří otočit, ale vzápětí kazí své podání (16:13). Za stavu 17:13 dochází ke střídání nahrávačů na budějovické straně, kdy na hřiště přichází Ondra Piskáček, který to v Benátkách dobře zná. Benátky ale přidávají další bod a máme tu druhý oddechový čas Budějovic 18:14. Po velmi chytře zahraném míči nahrávače Benátek Kamila Durskiho je skóre již 21:17. Hostům se daří snížit bodový rozdíl na 22:19, i Benátky si berou oddechový čas. Při podání Martina Licka hosté začínají snižovat 22:21 a máme tu hned druhý oddechový čas Benátek. Dvě nevynucené chyby Jihostroje ukončují druhý set. Nejprve Ondra Piskáček hraje nečistě při nahrávce a vzápětí smeč hostů končí mimo hrací plochu a je srovnáno 1:1 na sety (smeč do autu Filip Stoilovič).

V úvodu třetí sady unikají hosté domácím hráčům o tři body (0:3 – blok Peter Ondrovič). Toto vedení si hráči Budějovic udržují až do stavu 4:7, poté postupně Benátky snižují, po útoku Petra Michálka do autu již ztrácejí pouze jeden bod 6:7. Bohužel útok benáteckého hráče do nepatrného autu znamená opět rozdíl tří bodů (10:13), tento stav vyprovokuje trenéra Benátek k vyčerpání prvního time. Při nečisté hře Benátek narůstá bodové konto na straně Budějovic 10:15. Když se podaří hráčům Benátek snížit na 14:17, bere si oddechový čas i budějovický trenér Vojtěch Zach. Výborná práce na útoku Patrika Pokopce a Benátky snižují na 15:18. Když Budějovice získávají svůj 22. bod (17:22), Aleš Dittrich zastavuje hru druhým time a snaží se hosty ještě zastavit. Po velkém autu Benátek mají Budějovice první setbol a naprosto stejný úder domácích posílá Jihostroj do vedení 1:2 na sety.

Benátky vstupují do čtvrtého setu s velkou chutí a při podání Patrika Pokopce se ujímají vedení 4:1. Jihostroj se ale nevzdává a vytlučený blok znamená, že Benátky vedou pouze o jeden bod 6:5. Kvalitní blok Martina Hudáka znamená tříbodové vedení Benátek (8:5). Stejný hráč si připisuje čisté eso (prasátkem) a domácí hráči se mohou radovat z velmi slušného vedení 11:6. Dobře rozjeté Benátky se snaží zastavit oddechovým časem trenér Budějovic, těm se ale stále daří držet vedení (15:9). Čistým esem budějovický hráč Stijn van Schie snižuje na 15:11. Krásný útok Filipa Křesťana a na tabuli svítí stav 17:12. Obětavou hrou, zakončenou úspěšným útokem Patrika Pokopce, navyšují Benátky na 18:13. Jihostroji za podařilo zredukovat stav na 21:18, domácí trenér si rychle zve své hráče k poradě. Zkažené podání na obou stranách a stav na ukazateli je 22:19. Diváci i maskot Benátek ženou domácí hráče do koncovky. Přesně sehraný signál středem Martina Hudáka s Kamilem Durskim a domácí jsou jediný bod od tiebreaku. První setbol odvrací nahrávač Jihostroje (Matias Giraudo) chytrou zalívkou. Stejný hráč jde vzápětí na podání, které ale kazí a je vyrovnáno 2:2 na sety.

Pátý rozhodující set začali lépe hosté, kdy za stavu 2:4 donutili domácího trenéra k výběru oddechového času. Domácí hráči si vzali rady trenéra k srdci a opět s hosty srovnávají krok. Při změně stran je skóre přívětivěji nakloněno k hostům (5:8), po zkaženém podání Jihostroje je rozdíl již jen o dva bod (6:8). Ukázková práce na síti (Pavel Švandrlík) a hosté vedou již jen o jeden bod 8:9. Za stavu 8:11 zastavuje hru oddechovým časem trenér domácích Aleš Dittrich. Budějovické hráče se ale nedaří Benátkám zastavit a rozhodující 15. bod získává Peter Ondrovič úspěšným blokem.

VK Benátky nad Jizerou - Vk Jihostroj České Budějovice 2:3. (21:25, 25:21, 18:25, 25:21, 9:15)

VK Benátky nad Jizerou: Durski, Pokopec, Švandrlík, Křesťan, Koranda, Hudák, libero Kotek. Střídali: Dergunov, Kratochvíl

VK Jihostroj České Budějovice: Polák, Giraudo, Licek, Ondrovič, Kriško, Stoilovič, libero Kryštof. Střídali: van Schie, Piskáček, Michálek

Nejvíce bodů: Křesťan 26, Pokopec 16, Hudák 10 – van Schie 25, Stoilovič 16, Polák 13, Útoky: 57:62, Esa: 3:5, Bloky: 4:14, Chyby soupeře: 34:26, Rozhodčí: Buchar a Nedbálek, Diváci: 350

Ohlasy

Aleš Dittrich (trenér VK Benátky nad Jizerou): Jsem spokojen s předvedenou hrou, ale ne s výsledkem, protože jsme prohráli. Když budeme takhle pokračovat, tak si myslím, že nebudeme mít problémy.

Filip Křesťan (kapitán VK Benátky nad Jizerou): V první řadě gratuluji hostům. Nemají to lehké, začátek sezony se jim moc nevydařil. Naše výkony jsou jako na houpačce. Venku hrajeme hrozně špatně a doma suprově. Je to asi daň nově složeného týmu, který se stále tvaruje. Já bych si přál, aby se i další zápasy odehrály ve stejném tempu. Rozhodlo pár chyb. Jihostroj nás ze začátku tie-breaku zatlačil kvalitním servisem a my jsme to nedokázali odstartovat.

Vojtěch Zach (trenér VK Jihostroj České Budějovice): Dobrý výkon domácích volejbalistů, hráli především výborně v poli. Náš výkon na podání ve druhém a třetím setu byl horší – tím jsme dostali Benátky do hry. Nám chvilku trvalo, než jsme se dostali do našeho tempa. V tie-breaku se projevila o trochu větší kvalita na naší straně. Divácky hezký zápas se spoustou pěkných výměn.

Martin Kryštof (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): Musíme být rádi za vítězství v Benátkách. Nicméně si myslím, že jsme soupeře rozehráli ve druhém setu díky vlastním chybám. Soupeř si potom uvědomil, že s námi může držet herně krok. Jsme za vítězství rádi, nicméně musíme zlepšit spoustu věcí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniel Kubát

Štítky volejbal, Jihostroj, zápas, Benátky nad Jizerou, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihostroj veze z Benátek dva body za výhru v tie-breaku  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.