Eredivisie - preview 15. kola: Do akce Feyenoord a Ajax

06.01.2023, 09:02, aktualizováno 08.01.2023, 08:50
Previews
Alfred Schreuder (© AFP)
PSV v sobotu nedokázalo skolit před vlastními fanoušky Spartu, nevyhrál ani Alkmaar, a takových zaváhání tak bezpochyby budou chtít využít Feyenoord i Ajax, usilující rovněž o přední pozice. Oba nizozemští giganti hrají venku, rotterdamský výběr pocestuje do Utrechtu, amsterdamský do Nijmgeneu. Konat se bude v Leeuwardenu také bitva ze samého dna tabulky, doma se představí i Excelsior...

FC Utrecht - Feyenoord Rotterdam

neděle 12:15

Úřadující finalista Konferenční ligy i přes několik nezdarů ovládl zkrácenou podzimní část Eredivisie a nyní se na prvním místě pokusí udržet co nejdéle. Ve čtrnácti duelech i přes pár nečekaných zaváhání získal velmi solidních třiatřicet bodů a před duem největších favoritů PSV - Ajax si prozatím vytvořil tříbodový náskok. Nový rok započne utkáním s Utrechtem, který v necelé dvouměsíční přestávce potkala velmi kuriózní situace.

Od začátku sezóny převzal tým trenér Henk Fraser a i přes sérii nezdarů si situace celkem sedla, Utrecht se totiž postupně vyhouplo až na současné sedmé místo se čtyřiadvaceti body a jeho ztráta na pohárové příčky není příliš velká. Nicméně Fraser se v polovině prosince uplynulého roku na soustředění ve Španělsku dostal do fyzického kontaktu se svým svěřencem Aminem Younesem, a poté okamžitě odstoupil ze své funkce.

Vedení klubu proto mělo co dělat, aby bleskově našlo náhradu před lednovým začátkem a to se mu přeci jen povedlo, neboť z dánského Midtjyllandu přetáhl jednačtyřicetiletého Michaela Silberbauera. "Je to pro mě velká výzva a mým cílem je dotáhnout Utrecht do pohárové Evropy. Tým je silný a má na to dokázat velké věci. Hned na úvod nás prověří současný lídr soutěže a my uděláme všechno pro to, abychom ho porazili," prohlásil optimisticky naladěný Silberbauer.

Rotterdamský favorit prohrál ve čtrnácti střetnutích pouze jednou a hned desetkrát zvítězil. Hlavně listopadový závěr mu vyšel na jedničku, protože kromě posunu na první příčku ligové tabulky postoupil také přímo do osmifinále Evropské ligy. Lodivod Arne Slot zatím nehlásí nějaké výrazné změny v kádru, avšak ty ještě v ledovém období určitě mohou přijít. V předešlém ročníku se oba soupeři podělili ve vzájemných zápasech po třech bodech.

Slot se snaží krotit předčasnou euforii a dobře ví, že cesta k případnému titulu bude nesmírně trnitá. "První fázi jsme zvládli a teď jsme v nejlepší výchozí pozici, ale cesta za naším snem je ještě hodně dlouhá a všichni naši konkurenti mají obrovskou sílu. Budeme postupovat zápas od zápasu, hned ten následující s Utrechtem bude velmi obtížný." Slot nemá k dispozici Timbera, Traunera a Troosta, domácí postrádají St. Jaga, Hendrikse, Warmerdama, Mahiho a Viergevera.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.41 - 3.94 - 2.02

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

NEC Nijmegen - AFC Ajax

neděle 14:30

Tři body, taková byla ztráta obhájce titulu z Ajaxu na vedoucí pozici před startem světového šampionátu v Kataru. A v novém roce se pokusí tohle manko co nejdříve stáhnout, aby se tak zase mohl před vedoucím Feyenoordem slunit na pozici, na níž je už dlouhodobě zvyklý. Teď narazí venku na Nijmegen, který je stěží k poražení, v této sezóně našel pouze tři přemožitele.

Twente a PSV, tedy dva soupeři usilující o čelo tabulky, dokázali najít cestu ke třem bodům, a pak také Sparta uměla skolit NEC. V ostatních případech domácí vždy aspoň remizovali. Aby se ale nemuseli neustále ohlížet za sebe, jak daleko že je pásmo sestupu, potřebovali by přece daleko častěji vítězit. Záchrana je pro klub z Geldry prvořadým cílem číslo jedna, vše ostatní představuje jenom jakýsi bonus. Tím by mohl být nečekaný postup do první osmičky pořadí.

Zatím osmé místo zaručuje posezónní play-off o evropské poháry a od něho není Njmegen na míle daleko vzdálený. Pokud ovšem bezpodmínečně nerozšíří svoje konto výher, tuhle tajnou metu jednoduše atakovat nebude. Svěřence trenéra Rogiera Meijera pochopitelně čeká velký křest ohněm. V dubnu loňského roku nicméně Ajax potrápili, prohráli nakonec pouze o gól.

Rozhodně letos de Godenzonen nepůsobí tak dominantním dojmem jako v dobách, kdy byl u kormidla kouč Erik ten Hag, současný manažer Manchesteru United. Cíle na každý pád tento velikán nemění, hodlá usilovat o trofeje. "V neděli musíme zvítězit a odehrát dobré utkání,” měl jasno hostující kouč Alfred Schreuder. "Začali jsme první polovinu ročníku dobře a pak ho zakončili na naše poměry špatně. Musíme získat opětovně tu energii, kterou jsme měli na začátku sezóny. Mám vůči tomuto faktu zodpovědnost. Ale myslím, že trénink se nám dařil.”

Dvěma zásadními změnami prošel kádr Ajaxu zkraje přestupového období. Z Villarrealu se v pátek hlásila nová posila do brány Gerónimo Rulli, naopak do Bayernu mířil jako volný hráč Daley Blind. "Je pro něj parádní, že mohl podepsat smlouvu zrovna tam,” vzkázal Schreuder bývalému svěřenci jen to nejlepší. "Nakonec se rozhodl nás opustit po domluvě s vedením.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.01 - 5.14 - 1.42

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Cambuur Leeuwarden - FC Volendam

neděle 14:30

Velké nepříjemnosti musel řešit v průběhu druhé poloviny loňského roku Cambuur. V půlce října musel z klubu pryč kvůli zdravotním důvodům trenér Henk de Jong, dočasně se tedy povinností na lavičce chopili Pascal Bosschaart a Martijn Barto, a teď už bude rukovat do boje o záchranu se stálým vedením Sjorse Ulteeho. Premiéra ho nyní čeká proti Volendamu.

A bude se pro něj jednat o opravdu pořádně ostrý start v novém angažmá. Společně se svým aktuálním protivníkem má klub z Leeuwardenu na svém kontě jednociferné číslo na kontě bodového zisku. Jsou v tomto ohledu jediní v rámci celé Eredivisie. Hůře si přece počínají svěřenci trenéra Wima Jonka, kteří získali o dva body méně než mužstvo z Fríska. Oba týmy jsou tak pasovány před restartem nizozemské nejvyšší soutěže po konci mistrovství světa do role jasných kandidátů na sestup. Není se čemu divit, ze čtrnácti případů už desetkrát padly.

Vzájemný mač pro ně nicméně také představuje příležitost, jak se nastartovat na následující týdny, jak se co nejrychleji vyhnout červeným pozicím. Remíza pro oba nic moc řešit nebude. "Jsme obecně v dobré kondici, je mi příjemné s touto skupinou pracovat," uvedl Ultee. "Mám k dispozici mančaft, který je skutečně vnitřně motivovaný a hodlá se každý den zlepšovat.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.86 - 3.90 - 4.02

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

SBV Excelsior - FC Groningen

neděle 16:45

Groningen se v předchozích sezónách vždy nacházel okolo klidného středu tabulky a občas dokonce atakoval i pohárové příčky, ovšem letošní první část mu vůbec nevyšla a momentálně to tedy vypadá, že bude mít velké problémy s udržením prvoligové licence. Groningen totiž ve čtrnácti kolech získal pouhých dvanáct bodů a je až patnáctý jen o bod před šestnáctou barážovou pozicí Emmenu. Nyní se pokusí vyzrát na konkurenční Excelsior.

Tradiční účastník nejvyšší nizozemské soutěže měl problémy od samého začátku a i přes některé překvapivé výsledky celkově strádal. Vedení klubu ihned po konci podzimní části zareagovalo na nelichotivou situaci odvoláním německého kouče Franka Wormutha, který tedy nevydržel na lavičce Groningenu ani šest měsíců.

Před MS v Kataru tedy bylo dost času na shánění nové náhrady, jenomže ta více než měsíc a půl nepřicházela a teprve začátkem nového roku ani ne týden před tímto duelem vedení přeci jen oznámilo nového trenéra - tím se stal teprve třiačtyřicetiletý Dennis van der Ree, který dělal Wormuthovi asistenta. Ihned po jeho odchodu se totiž ujal přípravy a vedení klubu nakonec přesvědčil o svých kvalitách.

"Pro mě se jedná o velmi dobrou příležitost, jak se ukázat. Ta nabídka byla nečekaná. Věřím, že spolu se zbytkem mého týmu můžu pomoci dosáhnout na výsledky hodných tohoto klubu. A jsem vděčný za důvěru, která je do mě vkládána. Budeme tvrdě pracovat na dobré sezóně," pronesl Van der Ree odhodlaně pro klubové stránky.

SBV na tom teď není o mnoho lépe, na kontě má jen o bod více než jeho nedělní rival a v tabulce mu patří čtrnáctá příčka. Ve vzájemných zápasech má momentálně jasně navrch Groningen, jelikož Excelsior porazil již čtyřikrát v řadě. Domácí se musí obejít bez služeb Ayouba, Van der Ree postrádá Verripse, Musampu a vykartovaného Te Wierika.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.56 - 3.71 - 2.60

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

RKC Waalwijk - SC Heerenveen

sobota 16:30

Waalwijk v několika předchozích sezónách Eredivisie spíše bojoval o záchranu a v mnoha ohledech to s ním nevypadalo vůbec dobře, ovšem už v loňském ročníku prožil výrazné zlepšení a letos bude usilovat o to, aby se nacházel v klidném středu tabulky. V dosavadním průběhu vybojoval solidních sedmnáct bodů a patří mu desátá příčka, nyní bude plnit úlohu mírného outsidera v souboji s konkurenčním Heerenveenem.

RKC na konci podzimní části sice postupně ztrácelo dech a z posledních čtyř střetnutí jednou vyhrálo a hned třikrát prohrálo, celkově ale může být víceméně spokojeno. Trenér Joseph Oosting prozatím hlásí jednu posilu, jelikož z Fortuny Sittard přišel Mats Seuntjens, jenž by si mohl odbýt premiéru. Naopak na marodce zůstávají Biereth s Kramerem a kvůli karetnímu trestu nebudou k dispozici ani Gaari s Bel Hassanim.

Heerenveen touží po návratu do pohárové Evropy, a i když v některých duelech nepředváděl optimální výkony, tak má v tuto chvíli dobře našlápnuto. Momentálně má na kontě třiadvacet bodů a patří mu osmá pozice, za pátým Twente zaostává o pouhé čtyři body. Závěr uplynulého roku mu celkem vyšel, protože ve čtyř případech třikrát zvítězil a jedinou porážku zaznamenal s Utrechtem (1:2).

Kouč Kees van Wonderen může počítat s novou posilou Pellem van Amersfoortem, naopak možná jeden z posledních zápasů v dresu mírného favorita odchytá brankář Andries Noppert, který z pozice nizozemské jedničky zazářil na MS v Kataru a jeho odchod je na spadnutí. Van Wonderen by teď měl mít k dispozici kompletní výběr. Ve vzájemných střetnutích uplynulé sezóny byl úspěšnější Heerenveen, neboť vybojoval čtyři body (3:2 a 0:0).

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.86 - 3.46 - 2.47

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

AZ Alkmaar - SBV Vitesse

sobota 18:45

Alkmaar i v tomto ročníku Eredivisie bojuje o nejvyšší příčky a snaží se držet krok s těmi nejlepšími, což se mu celkem daří, nicméně ještě v polovině října se dokonce vyhoupl do čela nejvyšší nizozemské soutěže a současné čtvrté místo tak považuje za mírné zklamání. Do nového roku se pokusí vstoupit tím nejlepším možným způsobem proti Vitesse, které se v podzimní části výrazně trápilo a je jen kousek od sestupového pásma.

AZ po 9. kole vládlo celé soutěži a zdálo se, že ho bude jen těžko někdo zastavovat, avšak v následujících pěti duelech minulého roku zaznamenalo hned tři porážky z pěti případů a se ziskem devětadvaceti bodů je tedy až čtvrté, na druhou stranu zaostává za vedoucím Feyenoordem o pouhé čtyři body. Těsně před reprezentační přestávkou znovu zabralo a zvládlo veledůležitý souboj s konkurenčním PSV, jelikož v Eindhovenu zvítězilo nejtěsnějším poměrem 1:0.

Trenér Pascal Jansen nehlásí před druhou částí sezóny téměř žádné změny v kádru, to se však ještě do konce lednového přestupového období může výrazně změnit. "Naším cílem je vyhrát titul a dosáhnout na úspěch v pohárové Evropě, i když si všichni velmi dobře uvědomujeme, jak náročné to bude. Naše manko na čelo tabulky je minimální, za každou cenu musím udržet konstantní výkonnost," nastínil své plány devětačtyřicetiletý Jansen.

SBV naopak zažilo jeden z nejhorších podzimů za poslední roky a na tradiční boj o pohárové pozice to v tuto chvíli vůbec nevypadá. Celek z Arnhemu se dlouhou dobu nacházel v sestupovém pásmu, momentálně mu patří třináctá příčka se třinácti body. Vedení klubu sáhlo v průběhu první části k výměně trenéra a místo německého stratéga Thomase Letsche přivedlo věhlasného Phillipa Cocuyho, k nějakému výraznému zlepšení ale zatím nedošlo.

Oba soupeři na sebe narazili v loňské ročníku hned čtyřikrát. Alkmaar byl úspěšnější jak v základní části (4 body po výsledcích 0:0, 3:1), tak i v závěrečném play-off o předkolo Konferenční ligy (1:2 a 6:1). Jansen nemůže využit služeb Vanheusdena s Martinsem Indim, k dispozici není ani potrestané duo Kerkez - De Wit. Hostující lodivod Cocu nenasadí Bialeka a Witteka.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 4.40 - 5.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Fortuna Sittard - Go Ahead Eagles

sobota 20:00

Fortuna neprožila úplně povedenou první část sezóny a hlavně na začátku se hodně trápila, nicméně pak se přeci jen výrazně zvedla a po čtrnácti kolech jí tak patří ještě přijatelné dvanácté místo s patnácti body, setrvání v nejvyšší soutěži však rozhodně nemá jisté. V úvodu roku 2023 bude plnit úlohu mírného favorita proti vyzyvateli z Deventeru, Go Ahead Eagles doposud získalo patnáct bodů a jen vinou lepšího skóre je jedenácté.

Klub ze Sittardu se určitě bude chtít zachránit a v zimním přestupovém termínu udělal několik změn v sestavě, ale osa týmu v podstatě zůstává stejná. Novými posilami pro jarní část se stali Thomas Buitink (SBV Vitesse) či Stipe Radić (Beerschot), naopak kádr například opustili Cole Bassett a Mats Seuntjens. Tým se na podzim zvedl po příchod španělského trenéra Julia Velázqueze, jenž velmi brzy nahradil Sjorse Ulteeho.

Go Ahead také nezačalo vůbec dobře a po prvních pěti zápasech nemělo na kontě ani bod, avšak od té doby v devíti následujících případech vždy bodovalo (3 výhry, 6 remíz) a podařilo se mu tak opustit sestupové pásmo. Se šesti nerozhodnými výsledky se řadí mezi remízové krále celé soutěže a svou neporazitelnost určitě hodná uhájit i v Sittardu.

V uplynulé sezóně ve vzájemných zápasech byl vždy úspěšnější domácí celek, jelikož výběr z Deventeru nejprve zvládl divokou přestřelku (4:3), jenomže v jarní odvetě prohrál po nudném průběhu 0:1. Velázquez nebude mít k dispozici Siovase a možná ani Sourlisse s Özyakupem, jeho protějšek René Hake postrádá Mattiela a zkušeného brankáře Muldera.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 3.58 - 2.96

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací

PSV Eindhoven - Sparta Rotterdam

sobota 21:00

Eindhovenský celek se i letos pokouší sesadit z trůnu suveréna posledních let Ajax. Nyní je čelo tabulky nesmírně vyrovnané. Vedoucí čtyřku totiž dělí rozdíl pouhých čtyř bodů a "druhá polovina" soutěže tak slibuje nesmírně dramatickou bitvu o ligový trůn. PSV zahájí nový rok proti rotterdamské Spartě, která měla před zahájením tohoto ročníku hlavně záchranářské cíle, ovšem svými výkony zatím šokuje nizozemskou scénu a nachází se na famózní šesté příčce.

Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye splnili svůj prvotní cíl a obhájili trofej ze Superpoháru, na evropské scéně pokračují i v jarní fázi a v play-off budou bojovat o osmifinále Evropské ligy. V lize doposud posbírali třicet bodů a jsou třetí o skóre za druhým Ajaxem, na vedoucí Feyenoord mají manko tří bodů. Do druhé fáze nejvyšší soutěže však už budou vstupovat bez největší opory.

Útočník a zároveň nejlepší dosavadní střelec podzimní části Cody Gakpo totiž zazářil na právě skončeném světovém šampionátu a teprve třiadvacetiletá hvězda si tak vysloužila přestup do věhlasného anglického Liverpoolu za bezmála 42 miliónů eur. Nicméně vedení klubu za něj žádnou výraznou náhradu nehledá a chce se spoléhat na vlastní řady. Gakpa by od této chvíle měl plně nahradit Anwar El Ghazi, nicméně v tuto chvíli se taktéž spekuluje o návratu Donyella Malena z Dortmundu, jenž se ve vestfálském klubu příliš neprosadil.

"I bez Gakpa stále máme velmi silný tým, a i když nám v mnoha ohledech bude scházet, na druhou stranu si přestup do Liverpoolu zcela zaslouží. My se v tuto chvíli soustředíme pouze na zápas se Spartou, protože v loňském roce hrála skvěle a věří si. Nic snadného nás v žádném případě nečeká," má jasno šestačtyřicetiletý Van Nistelrooy. Ten se musí obejít bez Boscagliho se Saibarim a Peersmanem.

Méně slavný rotterdamský klub doposud vybojoval nečekaných čtyřiadvacet bodů a blýskl se několika perfektními výkony. Celkově prohrál pouze třikrát a k tomu zaznamenal hned sedm výher, na sestupové pásmo má náskok obrovských třináct bodů. Na PSV se mu dlouhodobě nedaří, protože s ním prohrál čtyřikrát v řadě a celkově nad ním nezvítězil již osmkrát po sobě. Kouč Maurice Steijn pravděpodobně nenasadí Coremanse, Namliho ani De Guzmána.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.16 - 12.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Twente - FC Emmen

pátek 20:00

Nejvyšší nizozemská soutěž se po téměř dvouměsíční přestávce opět rozbíhá do svého obvyklého režimu a rok 2023 započne duelem mezi favorizovaným Twente a podceňovaným Emmenem. Domácí výběr stejně jako v předešlé sezóně trápí favority a po čtrnácti kolech se nachází na solidním pátém místě se sedmadvaceti body jen o šest bodů za vedoucím Feyenoordem. Hosté naopak mají zcela odlišné starosti a bojují o setrvání v Eredivisii.

Klub z Enschede se v uplynulém ročníku umístil na parádní čtvrté příčce a bojoval o účast v základní skupině Konferenční ligy, která mu utekla jen velmi těsně. Momentálně neprohrál pětkrát za sebou a z toho třikrát vyhrál, nicméně poslední dva nerozhodné výsledky 1:1 s Go Ahead a Spartou si určitě za rámeček nedá. S Emmenem se naposledy utkal v sezóně 2020/2021 a získal s ním čtyři body (1:1 a 4:1).

Trenér Twente Ron Jans věří, že jeho svěřenci udrží konstantní výkonnost i na začátku nového roku. "Až na několik zaváhání jsme předváděli dobrou hru, se kterou jsme mohli být spokojeni, a ani výsledky nebyly vůbec špatné. Pokud ale chceme udržet krok s nizozemskou špičkou, tak se ještě musíme zlepšit. Příprava na tuto část probíhala bez větších problémů, avšak Emmen se určitě také dobře nachystal."

V domácím dresu by opět měl nastoupit v základní jedenáctce český reprezentační útočník Václav Černý a po dlouhém zranění by se mohl vrátit i záložník Michal Sadílek. Na marodce dlouhodobě zůstávají Brenet, Tzolis a Brama. Nováček má momentálně na kontě pouhých jedenáct bodů a patří mu šestnáctá barážová pozice, za patnáctým Groningenem zaostává o bod.

Závěr podzimní část mu však vyšel, neboť získal pět bodů ze tří utkání a hlavně remíza 3:3 s obhájcem titulu Ajaxem byla velmi nečekaná. Kouč Dick Lukkien postrádá Kieftenbelda, Hardevelda a Sáncheze.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.47 - 7.75

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
14
10
3
1
35 : 13
33
2
AFC Ajax
14
9
3
2
44 : 17
30
3
PSV Eindhoven
14
10
0
4
42 : 20
30
4
AZ Alkmaar
14
9
2
3
25 : 16
29
5
FC Twente
14
8
3
3
24 : 9
27
6
Sparta Rotterdam
14
7
3
4
25 : 16
24
7
FC Utrecht
14
7
3
4
23 : 21
24
8
SC Heerenveen
14
6
5
3
16 : 13
23
9
NEC Nijmegen
14
3
8
3
19 : 16
17
10
RKC Waalwijk
14
4
5
5
25 : 28
17
11
Go Ahead Eagles
14
3
6
5
21 : 24
15
12
Fortuna Sittard
14
4
3
7
18 : 25
15
13
SBV Vitesse
14
3
4
7
17 : 30
13
14
SBV Excelsior
14
4
1
9
16 : 37
13
15
FC Groningen
14
3
3
8
17 : 29
12
16
FC Emmen
14
2
5
7
13 : 27
11
17
Cambuur Leeuwarden
14
2
2
10
9 : 22
8
18
FC Volendam
14
1
3
10
13 : 39
6

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele