8. ledna 2023 • 08:23

Nosková na první titul nedosáhla. Má velkou budoucnost, smekla soupeřka

Autor: iSport.cz, Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Premiérové finále kariéry na okruhu WTA skončilo pro osmnáctiletou českou naději těsnou porážkou. Linda Nosková podlehla v australském Adelaide druhé nasazené Aryně Sabalenkové z Běloruska 3:6, 6:7 (4). Kvalifikantka však rozhodně nebyla pro ostřílenou šampionku snadné sousto. „Čeká ji velká budoucnost,“ vysekla vítězka poklonu svěřence kouče Tomáše Krupy.



Šest vítězných duelů měla v nohách Linda Nosková, dvakrát musela po cestě do senzačního finále utíkat z mečbolu. Úbytek sil však ani v nedělním horkém počasí nebyl navenek znát. Mladá Češka rozehrála proti favorizované Aryně Sabalenkové skvělé a vyrovnané drama.

Běloruské ranařce, která patří mezi hráčky s nejrychlejším podáním na okruhu WTA, se chtěla vyrovnat v agresivitě, což se částečně dařilo. Obě soupeřky dominovaly na servisu, v celém finálovém zápase byl k vidění jediný využitý brejkbol.

Nosková se za stavu 2:2 dostala k dvojité šanci na brejk, jenže Běloruska nebezpečí skvěle odvrátila. V následující hře pak osmnáctiletou soupeřku poprvé a naposledy připravila o podání.

Úvodní sada šla na konto Sabalenkové v poměru 6:3.

Druhý set rozhodl až tie-break. V úvodu zkrácené hry se dostavila ztráta koncentrace na české straně, z čehož světová pětka profitovala.

Sabalenková si vedení 5:1 nenechala vzít a zápas zakončila přímým bodem ze servisu.

„Byl to opravdu těžký zápas. Aryna hrála velmi dobře stejně jako po celý týden,“ prohlásila Nosková během ceremoniálu.

Nasazená dvojka prošla podnikem kategorie WTA 500 bez ztráty setu a získala 11. titul kariéry.

„Chtěla bych pogratulovat soupeřce za úžasný týden. Jsem přesvědčená, že nás v budoucnu čeká ještě spousta finále,“ ocenila Běloruska Noskovou.

Vycházející hvězda původem z Bystřičky na Valašsku si díky životnímu týdnu vysloužila významný žebříčkový posun. Do Adelaide přiletěla coby 102. hráčka světa. V pondělí se poprvé v kariéře stane členkou top 60.

Po skalpech hráček z elitní desítky Darji Kasatkinové a Uns Džábirové a také bývalé světové jedničky Viktorie Azarenkové se Nosková pokusí postoupit z kvalifikace do hlavní soutěže Australian Open, úvodního grandslamového podniku sezony.

První soupeřkou v Melbourne bude zkraje příštího týdne Kanaďanka Katherine Sebovová, 195. hráčka žebříčku.

Linda Nosková byla nejmladší finalistkou kategorie WTA 500 a vyšší od roku 2008 a Caroline Woziniacké.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud