Na kole do vesmíru. O splněné misi milionu nastoupaných metrů

  8:59
Australský ultracyklista Jack Thompson o sobě dal vědět v posledních třech letech opravdu bláznivými kousky. Nejprve se v roce 2020 zapsal do Guinnessovy knihy rekordů, když ujel na kole 3505 kilometrů za týden. O rok později absolvoval celou trasu Tour de France za pouhých deset dní. Před pár dny pak dokončil zatím nejnáročnější výzvu: nastoupat za jeden rok milion výškových metrů.

Jack Thompson | foto: archiv Jacka Thompsona

Nápad se zrodil v hlavě čtyřiatřicetiletého Australana, když propadl výzvě „everestingu“, tedy výjezdu na jeden vrchol tolikrát, aby nastoupané metry daly dohromady výšku Mount Everestu. Samozřejmě bez spánku.

„V roce 2021 jsem měl v plánu vyjet na Everest v každém z šestadvaceti regionů Portugalska, jenže z toho sešlo,“ vyprávěl v rozhovoru pro Cycling Weekly.

Myšlenka několikanásobného everestingu ho ale nadchla, a tak se pustil do výpočtů: 52 Everestů dá dohromady 460 000 výškových metrů. A proč troškařit? Když se k tomu přidá dalších 11 153 metrů týdně, vyjde z toho milion nastoupaných metrů za rok.

Podle takzvané Kármánovy hranice by tedy vystoupal hluboko do kosmického prostoru.

A co ho vedlo k tomu tuto vesmírnou cestu vůbec podniknout?

„Celý život jsem trpěl depresemi a poruchami duševního zdraví. Cyklistika mi pomohla, takže jí to chci oplatit a pomoci těm, kteří trpí,“ tvrdil.

Vybral si tři organizace starající se o mentální zdraví a vytyčil si cíl: za každý nastoupaný metr vybrat jedno euro. Dohromady tedy 1 000 000 eur pro péči o psychiku.

Za rok jen 52 dní odpočinku

Jako cyklista na plný úvazek si tak mohl pro rok 2022 stanovit následující program: každý týden jeden Everest, 261 aktivních dní na kole, 2 068 nastoupaných metrů denně a 52 dní odpočinku. K tomu si přidal podmínku, že každý Everest musí být na jiném kopci.

Hned v lednu svou misi odstartoval. Ráno vyrážel ještě za tmy, kdy se teplota držela pod nulou, a za dvanáct hodin na kole se o moc výš nevyšplhala.

„Vzhledem k tomu, že jsme uprostřed zimy a tohle je jedna z nejchladnějších horských stěn v regionu, bylo to hloupě vybrané stoupání,“ napsal, když 8. ledna vystoupal na vrchol Sant Martí Sacalm ve španělské provincii Girona, která se stala jeho evropským domovem.

The big cheese, because pizza makes everything better
.
Sant Marti Sacalm is an iconic Girona climb at 7%(ish) avg gradient and fast flowing roads.
.
Throw in the fact it’s the middle of winter and one of the colder mountain faces of the region, it was probably a stupid climb to set out and Everest.
.
-4’c to kick off and with an avg temperature of 4’c throughout the day, the 12 odd hours of riding were ‘chilly’ and ‘slippery’
.
Big thanks to those who came out to say gday and a special thanks to @laiaaltf for feeding me all day, taking these pics and making sure I stayed warm(ish)!!
.
Can confirm, the @velocioapparel Alpha Merino Air Jacket is BOMBER Rocked this on top of a jersey all day and found my torso remained

8. ledna 2022 v 11:12, příspěvek archivován: 6. ledna 2023 v 15:50

Pokračoval neúnavným tempem. Každý pátek jeden Everest a k tomu dalších 2068 výškových metrů denně, aby splnil svůj kosmický cíl. Rutina ho uklidňovala.

I když si získal spoustu obdivovatelů na sociálních sítích a na jeho cestách ho mnohdy doprovázeli příznivci, peníze na sbírkovém účtu nenaskakovaly tak rychle, jak doufal. A vyčerpání se brzy začalo projevovat.

„Fyzicky se držím, ale mentálně mě můj cíl testuje. Zatímco normálně používám kolo jako terapii, teď se cítím sám a izolovaný. Hodiny a hodiny jízdy s ničím jiným než mými myšlenkami se mnou zatočily,“ přiznal v dubnu.

„Občas přemýšlím, jestli jsem si neukousl moc velké sousto. Kdybych měl jen Everest každý týden, byl bych v pohodě, ale těch 11 000 metrů týdně navíc mě opravdu testuje. Chci vybrat milion eur a pomoci ostatním. Jistě, zatím mi to vybírání peněz nevychází, ale neztrácím naději,“ svěřoval se v červnu.

V červenci si pak posteskl: „Nejtěžší na letošku je nemožnost vzít si volno na zotavení kvůli vyčerpání nebo zranění.“ V té chvíli měl za sebou první pád. A také výpravu do Kalifornie, kde v pohoří Santa Cruz zapsal další Everest a navštívil jednu z organizací, pro které vybíral peníze.

DONATE TO OUTRIDE NOW.

America wasn't all hot, secluded climbs, and fear of roaming wildlife. One of the primary reasons for visiting the US recently was to see firsthand what the charity Outride is doing with funds donated to them via this year's challenge. Outride is a non-profit organisation dedicated to improving the lives of kids through school-based cycling programs. I had the pleasure of visiting one such school and, if I needed a reminder, it was a poignant prompt in realising just how powerful the bike can be for keeping kids off video games and helping with mental wellbeing.

When times get tough. Remembering the words of some wise young children this week has been powerful motivation. Please help me, help more children. Donate now.

LINK IN BIO. jackultracyclist.com

1. července 2022 v 15:41, příspěvek archivován: 6. ledna 2023 v 15:49

Koňská síla a dvě stě podporovatelů

Při sdílení dojmů a poznatků z plnění své ambice prozradil tajnou zbraň – vegemite. V Austrálii oblíbená pomazánka je známá i pod názvem marmite a výrobce ji spojil s příznačným sloganem „buď ji miluješ, nebo nenávidíš“. Husté hnědé mazání se totiž vyrábí z kvasnicového extraktu. „Zkrátka koňská síla,“ pochvaloval si Thompson na jednom z videí.

I s pomocí kvasnic překonal v srpnu už 600 000 výškových metrů. Jeden výšlap absolvoval v gravelových podmínkách na horském kole. V říjnu navštívil Velkou Británii a společně s příznivci vyjel sto osmdesátkrát ulici Highway v severní části Londýna. Dvaačtyřicátý Everest překonán.

Rat Penat you good thing! 44th Everest wrapped up on one of the best climbs I’ve ridden all year. Shoutout to @inglourious_arnav for the hot tip
.
I am SO glad I popped the 10x36 cassette in for this one. 24% ramps and no respite, this climb is a monster! 150km Everest and sub 10hr, I’m running on high
.
Great company throughout the day and a whole lot of fun with a bunch of local scouts hiking in the area.
.
Views 10/10 I honestly can’t fault this climb.
.
The first shot was taken on my final descent. I asked a driver to take a photo because I hadn’t been able to get any riding shots all day. Legs were so buckled, I legitimately couldn’t clip in up the ramp and came THAT close to eating Was like one of those bad dreams when someone’s chasing you and your legs just won’t work

4. listopadu 2022 v 21:05, příspěvek archivován: 6. ledna 2023 v 15:50

Dva „výstupy“ absolvoval na Tenerife a 21. prosince ho čekal ten úplně poslední. Stále mu ale zbývalo 3500 z milionu nastoupených metrů. Schoval si je do rodné Austrálie, kde se k němu v Perthu na sklonku roku připojilo dvě stě nadšenců a doprovodili ho do posledních metrů jeho rok dlouhé cesty.

I když se mu nepodařilo vybrat zamýšlenou částku, radost z výkonu mu to nezkazilo. „Sice to trošku beru jako selhání, ale jestli jsem se letos něco naučil, tak to, že nikdy nic nejde podle plánu. A je to vlastně v pohodě,“ bilancoval.

Vzhledem k jeho schopnostem vymyslet na sebe ty nejbláznivější výzvy je pravděpodobné, že zbytek peněz brzy vybere při dalším nekonečném šlapání do pedálů.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec přivedl z Hradce tvrďáka Janka. Jeho přínos je nesporný, říká Peterek

1. května 2024  12:54

Hokejový obránce Bohumil Jank se po šesti letech vrací do extraligového Třince. Jedenatřicetiletý...

Extraligové přestupy: Zohorna se vrací, Kladno je bez trenéra, posila pro mistra

1. května 2024  7:57,  aktualizováno  12:46

Aktualizujeme Sotva opadly emoce po napínavé finálové sérii, extraligové kluby už směřují veškerou pozornost k...

Divoká koncovka v Pireu. Satoranský porušil pravidla, zlobil se řecký trenér

1. května 2024  12:39

Poprvé během letošního play off Euroligy zavítali basketbalisté Barcelony do bouřící haly...

U kladenských hokejistů skončil trenér Vejvoda, odchází sedm hráčů

1. května 2024  11:40,  aktualizováno  12:11

U hokejistů Kladna skončil po dvou letech trenér Otakar Vejvoda mladší, jenž s Rytíři absolvoval...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...