"Jsme rádi, že můžeme oficiálně podepsat Miguela Ángela Lópeze do týmu pro aktuální sezónu. Jsme pyšní na to, že budeš nosit naše barvy a reprezentovat Medellín v Kolumbii i ve světě," lze číst na týmovém facebooku. "Supermanův talent, kvalita a zkušenosti přinesou skvělou podívanou do všech závodů, kterých se zúčastní. Vítej šampióne, Medellín bude vždy tvým domovem."

Vše doplněno obrazem, na němž se López předvádí v dresu tohoto celku, který načíná sedmou sezónu v pozici kontinentálního týmu UCI.

Miguel López ještě v dresu Astany při světovém gravel šampionátu 2022

V sezóně 2022 se stal nejlepším jihoamerickým týmem, se ziskem 484 UCI bodů obsadil 34. místo v této kategorii. Všech jeho osm sezónních vítězství bylo dosaženo v domácím, resp. jihoamerickém prostředí. Nejcennější je vítězství Fabia Duarta v desetietapovém Vuelta a Colombia (2.2). 

Tým občas zabrousí i do Evropy, naposledy jeli Turul Romaniei (2.1), kde se potkali s dvěma nejlepšími českými týmy Elkov-Kasper a ATT Investments. Kolumbijci si nevedli nijak špatně, v týmech skončili z celkového počtu dvaceti celků na 8. místě, což ale bylo horší než naše týmy. V jednotlivcích dokončil z Medellínu nejlépe Oscar Sevilla na 25. místě, zatímco Jakub Otruba (Elkov-Kasper) na 3. a Mika Heming (ATT Investments) na 5. pozici.

Tuto sezónu zahájí v Argentině na Vuelta a San Juan (2.Pro), a pokud postaví i Lópeze, potká se tam se svými ještě nedávnými kolegy z Astany. Pro Kolumbijce je tenhle závod pochopitelně hodně prestižní. Speciálně se tu daří aktuálně 46letému Óscaru Sevillovi, který při své první sezóně v dresu Medellínu v roce 2017 etapák dokončil na 2. místě a v letech 2019 a 2020, tedy v posledních dvou uskutečněných ročnících shodně na 3. místě.

Medellín je hodně zkušený tým, z 13 borců současné sestavy pouze dva splňují kritérium kategorie U23 a hned pěti je 30 a více let. Kromě Lópeze a Sevilly, jediného Španěla mezi Kolumbijci, ovšem trvale v Kolumbii žijícího, je třetím nejzkušenějším Fabio Duarte (na titulním snímku první zleva vedle Óscara Sevilly), v roce 2008 světový šampion v U23, také 4. v konečném pořadí Giro del Trentino (v současnosti Tour of the Alps) v roce 2014 a 4x 2. v etapách na Giro d´Italia v letech 2011 až 2014.

O Sevillovi toho bylo napsáno už dost, tak jen připomeňme, že už v roce 2001 dokázal být coby výborný vrchař 7. na Tour a 2. na Vueltě. To vše v generaci poplatné dopingu a i on si prožil roky, kdy nemohl závodit. Cyklistiku ale miluje a jeho výkonnost i v tomto na cyklistu pokročilém věku je stále svým způsobem obdivuhodná.

Po San Juanu mají v plánu dva další argentinské etapáky nižší kategorie a v březnu se mají objevit v Řecku na sérii dvou etapových závodů a jednoho jednorázového, takže budou soupeřit i s kluky z ATT Investments. Jaký je ale program samotného Lópeze, to v této chvíli ještě známo není.

Medellín je se zhruba 2,5 miliony obyvatel druhé největší město Kolumbie.