Zánět ledvin: Poznejte ho podle těchto 10 příznaků

Poslední aktualizace 9. 2. 2023 autorem MUDr. Zdeňka Fantová

Akutní zánět ledvin může být život ohrožující stav, v průběhu kterého je mnohdy nutná hospitalizace. Můžete mít ale i chronický zánět ledvin, kvůli kterému můžete cítit dlouhodobou únavu a můžete mít problémy s koncentrací. Neobvyklý dokonce není ani zánět ledvin bez teplot. I když je každý případ jiný, podíváme se na souhrnné projevy, které by vás mohly nasměrovat správným směrem.

I když jsou infekce močových cest celkem časté u žen, zánět ledvin v těhotenství je kvůli pravidelným kontrolám u lékaře spíš raritou. Mnohem horší může být zánět ledvin u dětí, u kterých nemusí být jednoduchá lokalizace jejich primárního problému.

Někteří lidé tvrdí, že na zánět ledvin má vliv psychosomatika. Podle nich má na rozvoj zánětu dopad pocit strachu, sebelítosti a podobně. I kdybyste tomu ale věřili, neznamená to, že byste měli ignorovat léčbu, protože v opačném případě to pro vás může skončit skutečně fatálně.

Jak probíhá diagnostika zánětu ledvin? Můžete pít alkohol? A existuje na něj nějaká přírodní léčba?

Co je zánět ledvin?

Zánět ledvin je (jak už název napovídá) zánětlivé onemocnění. Infekce může ohrožovat jen jednu ledvinu, ale není neobvyklé ani to, že postihne obě. Vzhledem k tomu, že jde o velmi vážný zdravotní problém, pokud s ním nic neděláte, může dojít k selhání. Zánět ledvin navíc nemá jednotnou příčinu.

Proč vzniká?

Zánět ledvin se dělí do několika kategorií, z nichž pro všechny platí, že problém může vyvolat trochu něco jiného. Pokud bychom měli udělat nějaký kratší souhrn, problém s ledvinami a jejich zánětem může způsobit například alergická reakce na některé léky a antibiotika. Problematická je i nízká hladina draslíku v organismu.

Dále může být na vině bakteriální infekce, ledvinový kámen či zákrok v močových cestách. Pominout ale nemůžeme ani sníženou funkci imunitního systému, absces a historii rakoviny.

Příznaky zánětu ledvin

Zánět ledvin může mít široké spektrum příznaků, proto je důležité je všechny znát a v případě nutnosti kontaktovat lékaře, který vám doporučí další vhodný postup.

Všímejte si hlavně:

  • Bolesti v podbřišku
  • Bolesti a pálení při močení
  • Častého nutkání jít močit
  • Zakalené moči
  • Krve v moči
  • Bolesti v zádech
  • Otoků v obličeji a na nohách
  • Zvracení
  • Horečky
  • Vysokého krevního tlaku

Diagnostika a léčba

Když přijdete k lékaři, poslechne si povahu vašich potíží a jejich délku a provede fyzickou prohlídku. Celkem často se provádí rozbor vzorku moči, ze kterého toho může lékař hodně vyčíst. Dále se přistupuje ke krevním testům a k nějakému ze zobrazovacích vyšetření, ke kterým patří třeba ultrazvuk.

V případě, že je na vině bakteriální infekce, lékař vám s velkou pravděpodobností předepíše antibiotika, která byste měli užívat podle přesně stanoveného schématu. Také vám může doporučit doplnění elektrolytů, které vám mohou v organismu chybět. Pokud je situace hodně vážná, může vás poslat i na dialýzu.

Domácí péče

Aby se ledviny zbytečně nezatěžovaly, nepijte alkohol. Také pijte dostatečné množství čajů a čisté vody. Zásadní je i klidový režim, který podpoří hojení. V neposlední řadě vám může lékař doporučit dietu.

Z dlouhodobého pohledu pro vás může být prospěšné, když snížíte spotřebu soli, která opět zatěžuje ledviny. Pokud máte problém s tím, že vám jídlo bez soli nechutná, zkuste používat jiné koření a bylinky.

Skvělá je například bazalka, česnek, provensálské koření, zázvor, černý pepř, chilli a mnoho dalších. U kořenících směsí si ale vždy pročtěte etiketu, protože v některých je velké množství skryté soli. Takovým výrobkům se ve vlastním zájmu vyhněte.

Měli jste někdy zánět ledvin? Pokud ano, podařilo se ho úspěšně vyléčit?

Zdroje informací

https://www.healthline.com/health/acute-nephritic-syndrome – Akutní zánět ledvin (anglicky)

 


Odbornou kontrolu článku provedla MUDr. Zdeňka Fantová.

Napsat komentář