Invaze vlastníků PSG do Premier League? Bohatí Katařané měli jednat s Tottenhamem

Ani po úspěšném mundialu katarští vlastníci PSG své fotbalové investice nebrzdí. V letošním roce naopak plánují rozšířit své vlastnické portfolio.  

Invaze vlastníků PSG do Premier League? Bohatí Katařané měli jednat s Tottenhamem

Katarští majitelé Paris Saint-Germain chtějí investovat do klubu Premier League.  Nasser Al-Khelaifi, který je prezidentem PSG a předsedou Qatar Sports Investments (QSI), se minulý týden podle informací webu SkySports v jednom z londýnských hotelů setkal s Danielem Levym, výkonným předsedou Tottenhamu Hotspur. Jakkoliv je Al-Khelaifi zároveň prezidentem Evropské klubové asociace a Levy členem její výkonné rady, podle dostupných informací se jednalo spíše o otázce minoritního vstupu do Tottenhamu. Pokud by se transakce realizovala, jednalo by se o první výsadek majitelů PSG na britské ostrovy.

Tam dochází v posledních měsících k velkým majetkovým přesunům i u klubů v nejvyšších patrech Premier League. Nejprve saudskoarabský investiční fond koupil Newcastle, v třetím kvartálu loňského roku zase Roman Abramovič prodal Chelsea, přičemž novým majitelem se stal americký miliardář Todd Boehly. Na prodej jsou podle dostupných informací též Manchester United a Liverpool, jejichž dosavadní majitelé v posledních týdnech údajně intenzivně jednají s řadou potenciálních zájemců. A nyní se vynořily zprávy i o možném přesunu minority v Tottenhamu.

Pokud se tyto informace ohledně jednání o majetových přesunech ukážou býti založeny na pravdě, pro obě strany by taková transakce mohla dávat smysl. QSI při plánované expanzi do zahraničí (zatím vlastní PSG a menšinový podíl v portugalské Braze) dozajista míří co nejvýš a Tottenham je týmem širší anglické špičky, pro Spurs by to zase po dostavbě nového stadionu mohl být další impuls, jak zmenšit odstup od bohatších klubů typu Manchester City nebo Chelsea a zároveň si udržet svou “anglickost,” na kterou je majitel Joe Lewis pyšný. A zároveň by na této úrovni byla možná i sportovní spolupráce mezi oběma kluby. Dočkáme se transferů a hostování mezi PSG a Tottenhamem?