Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ukrajinskému vojákovi vybuchla mina před obličejem: Přišel o zrak! Díky kolegům znovu uvidí?

Autor: rix - 
9. ledna 2023
12:00

Obrovskou smůlu měl ukrajinský voják Vladyslav Ješenko v srpnu u města Bachmut. Jeho úkolem bylo zneškodňovat nepřátelské miny, když jedna z nich náhle spustila samodestrukční systém. Výbuch Ukrajinci ošklivě poranil obličej a muž oslepl. Jeho příbuzní a kolegové nyní vybírají peníze na léčbu.

O neštěstí informoval na twitteru ukrajinský válečný zpravodaj Ilja Ponomarenko. „V srpnu poblíž Bachmutu odstraňoval nášlapnou minu PFM-1 a aktivoval se samodestrukční mechanismus,“ potvrdil novinář. Jak dodal, Vladyslav oslepl a civilisté společně s vojáky mu posílají peníze potřebné k rehabilitaci. 

Ukrajinec tak má šanci, že se mu zrak částečně vrátí. „Jeho přátelé a rodina mají šanci mu alespoň částečně obnovit zrak pomocí očních implantátů, to je ale velmi nákladná věc,“ informoval Ponomarenko s tím, že on sám mu s kolegy poslal v přepočtu zhruba 224 000 korun. 

Příspěvek ohledně Vladyslavova osudu vyvolal na sociálních sítích vlnu ohlasů. „Tito mladí muži měli mít úplně jiný osud. Jak lehké by to bylo bez Putina a jeho gangu vrahů,“ napsal jeden z komentujících. „Je to smutné, modlím se za toho sympatického muže,“ dodal další z diskutérů. 

Oblast, kde Vladyslav ke zranění přišel, je jedna z nejnebezpečnějších na frontě. Jak uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, Ukrajina u Bachmutu a Soledaru posílí své pozice. „Bachmut se navzdory všemu drží, Soledar se drží. Jde o jedno z nejkrvavějších míst na frontě,“ uvedl Zelenskyj ve videoprojevu. 

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Boje v Bachmutu (video)  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa