Hyundai chce zvýšit výrobu elektroaut, jejich počet letos bude dvojnásobný

  14:32
O 17 procent více automobilů než o rok dříve vyrobila v uplynulém roce nošovická automobilka Hyundai. Letos nových vozů z výrobní linky vyjede ještě více a počet elektrických vozů bude dvojnásobný.

„Nošovická automobilka Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) vyrobila loni dohromady 322 500 aut, což je meziročně o 47 500 vozů více. Větší množství aut sjelo z výrobní linky v Nošovicích naposledy v roce 2018,“ konstatoval Petr Michník, mluvčí nošovické automobilky.

Pro tu byly covidové roky 2020 a 2021 těžkou zkouškou. Problémy jí nezpůsobovala ani tak nemocnost vlastních zaměstnanců, jako spíše logistické a výrobní problémy dodavatelů dílů. A ty se zcela nevyřešily ani v roce 2022.

„Navzdory přetrvávajícím obtížím v dodavatelských řetězcích a dalším negativním vnějším vlivům tak automobilka překonala stanovený plán výroby o tisíc vozů,“ doplnil mluvčí. Největší část produkce zabral model Tuscon, jehož vozy nejrůznějších verzí tvořily 72 procent produkce.

„Elektromobily, hybridy a plug-in hybridy tvořily v roce 2022 ve výrobě bezmála 40 procent výroby, elektromobil Kona Electric pak devět procent výroby,“ vysvětlil Petr Michník.

„V průběhu letošního roku navíc spustíme výrobu nové generace modelu Kona Electric a očekáváme, že počet čistě elektrických aut zdvojnásobíme,“ doplnil prezident HMMC Changki Lee.

Letos chtějí v Nošovicích vyrobit 328 500 vozů, takt výrobní linky se zrychlí z dosavadních 65 na 66 aut za hodinu. I kvůli navýšení výroby elektromobilů se v automobilce od listopadu začaly montovat baterie pro elektrifikovaná auta. Průměrný měsíční výdělek v dělnických pozicích za rok 2022 dosáhl v automobilce 47 518 korun.

Autor: