Jaká byla císařovna Marie Terezie a co je nejbrutálnější zbraň? Zeptali jsme se historičky a šermíře

8. leden 2023

Totál Talkshow se ohlíží za historií se spisovatelkou a profesorkou dějepisu Veronikou Válkovou a choreografem, šermířem a poradcem dobových bojů Petrem Nůskem.

Tentokrát se trio moderátorů Totál Talkshow ve složení Denisa Kimlová, Jenda František Kovařík a Dominika Macáková vydává do historie.

Jenda František Kovařík, Dominika Macáková a Denisa Kimlová

Historie není nuda!

Spisovatelka a profesorka dějepisu na gymnáziu Veronika Válková, která pro vás píše nejen úžasný Bářin kouzelný atlas, prozradí mimo jiné, že její oblíbená ženská historická postava je Marie Terezie. Byla totiž už tenkrát „úspěšnou manažerkou“, která s důležitou prací zvládala i rodinu.

Historička Veronika Válková

Také se ale podíváme na Veroničinu nejnovější „Bárovku“ Francouzská revoluce – Jen krůček od gilotiny a zeptáme se, jak Veronika pro děti zpracovává historická období plná násilí.

Co je nejbrutálnější zbraň?

Choreograf, šermíř a poradce dobových bojů Petr Nůsek pozve posluchače do Housova mlýna v Táboře, kde najdeme snad každou historickou zbraň, mnoho historických kostýmů, ale taky fantasy zážitky. Prozradí, že podle něj je ta vůbec nejbrutálnější zbraň pomluva.

Petr Nůsek připravuje herce Moravského divadla

Ale hlavně nám řekne víc o práci na zhruba sedmdesáti projektech, a jak taková práce s herci na bojové choreografii vypadá. A přidá i úžasný fakt, že se jako dublér stal jednou králem Artušem.

Víc uslyšíte v Totál Talkshow!

Pořad si můžete živě i ze záznamu pustit na webu Rádia Junior a audioportálu mujRozhlas

Spustit audio

Související