Hlavní obsah

V dubnu se uzavře kopule pražského planetária. Dostane nejmodernější projekční systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ke konci dubna se z důvodu plánované výměny projekčního systému uzavře pro návštěvníky kopule planetária v pražské Stromovce. Znovu by se měla otevřít na jaře příštího roku, oznámila koncem minulého týdne PR manažerka Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Dominika Šimoňaková. Planetárium Praha je příspěvkovou organizací magistrátu.

Foto: Vratislav Konečný

Planetárium na okraji Stromovky

Článek

Současný systém je podle zástupců magistrátu na konci životnosti a nová technologie využívající LED diody zařadí pražské planetárium mezi nejmodernější na světě. Výměna podle dřívějších informací vyjde na 250 milionů korun.

„Mohu potvrdit, že budeme planetárium zavírat ke konci dubna. Přesné datum ještě neznáme. Do podzimu se bude stávající promítací systém demontovat a poté instalovat nový: LED obrazovka po celé kupoli, což je celosvětový unikát. Rádi bychom otevřeli na jaře roku 2024, ale bude záležet na průběhu prací,“ popsala Šimoňaková.

„Celkem tak nově bude na kopuli přes 45 milionů LED diod,“ doplnila nyní pro Novinky.

Schváleno: Praha pořídí do planetária nejmodernější projekční systém za 250 milionů

Věda a školy

Planetárium se nemá zcela uzavřít

V době rekonstrukce by se podle Šimoňakové nicméně nemělo planetárium uzavřít zcela, ale v případě, že to práce dovolí, zůstane přístupná výstava a obchod se suvenýry. Konat by se rovněž měly i workshopy pro školy.

„Dále samozřejmě budeme lidi zvát do hvězdáren,“ poznamenala mluvčí.

„Je třeba provést řadu stavebních úkonů, a to včetně výměny vzduchotechniky a úpravy vybavení promítacího sálu,“ informoval už loni ředitel planetária Jakub Rozehnal, který je též šéfem pražské organizace Planetum – ta sdružuje Štefánikovu hvězdárnu, Hvězdárnu Ďáblice a právě Hvězdárnu a planetárium hl. m. Prahy.

V Praze demontovali největší dalekohled Štefánikovy hvězdárny

Věda a školy

Výhodou nového projekčního systému bude podle zástupců pražského magistrátu vysoká životnost 25 let, vysoký kontrast a nižší náklady na údržbu. Podle dřívějších informací se jedná o pouze pár let starou technologii (tzv. LED-Dome technologie byla uvedena na trh teprve v roce 2018  – pozn. red.) a její instalací se to pražské stane největším planetáriem na světě, které ji bude využívat.

Současný projekční systém byl v planetáriu nainstalován v roce 2009 a je již podle zástupců města a planetária skutečně na konci životnosti.

Samotné planetárium ve Stromovce bylo otevřeno v roce 1960, nabízí program pro veřejnost a školy a pro zájemce o astronomii i řadu zájmových kurzů a kroužků. Planetárium Praha je největším planetáriem v Česku, přičemž s projekční kopulí o průměru 23,5 metru se řadí i mezi největší na světě.

V Chile uvedli do provozu dalekohled ovládaný z Ondřejova

Věda a školy

Na ondřejovské hvězdárně už operují první Čerenkovovy teleskopy v Česku

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Planetárium Praha

Reklama

Výběr článků

Načítám