Benefity na podporu mentálního zdraví kritériem výběru zaměstnání

Spolu s rostoucím počtem případů psychických problémů kladou čeští zaměstnanci stále větší důraz na benefity související s podporou duševního zdraví. Významnou roli začínají hrát dokonce i při výběru nového zaměstnavatele. Z letošního průzkumu asociace ABSL, která v České republice sdružuje firmy z oblasti podnikových, IT a zákaznických služeb, vyplynulo, že programy na podporu mentálního zdraví poskytuje svým lidem již 60 % firem. Meziročně se jedná o nárůst o 15 procentních bodů.

Přepracování, pandemie covidu a s ní spojená izolace, obavy z války na Ukrajině i plošně rostoucí ceny – to vše stojí za aktuálním nárůstem depresí, úzkostných poruch a závislostí. Dle profesionálních psychologů z Coaching Systems za uplynulé dva roky dokonce téměř trojnásobně vzrostl počet lidí, kteří přichází s úzkostnými stavy, a dvojnásobně těch, kteří bojují s depresemi. Až polovina manažerů je pak ohrožena syndromem vyhoření. „Mezi problémy, se kterými se pravidelně setkávám, jsou také stresové poruchy, poruchy pozornosti a poruchy spánku – zejména v souvislosti s přetížením a nadužíváním home-office. Jako první pomoc při stresové zátěži a syndromu vyhoření je odlehčení a rozložení práce, případně delegovaní nebo změna pracovní náplně. Dále nácvik relaxačních technik a diskuse nad smyslem práce i revize životních hodnot,“ říká Norbert Riethof za Coaching Systems.

Zaměstnanci potřebují podporu a pomoc, aniž by si o ni museli říkat

Tato alarmující čísla spolu se zhoršující se dostupností odborné péče vedou rostoucí počet zaměstnavatelů k zavádění programů na podporu duševního zdraví pracovníků. „Je důležité, aby se o všech těchto problémech otevřeně hovořilo a aby lidé byli schopni rozpoznat jejich příznaky nejen u sebe, ale i u lidí kolem,“ vysvětluje Jonathan Appleton, ředitel asociace ABSL, a dodává: „Ve firmách jsou běžná školení na první pomoc při různých zraněních, ale asi málokdo by dokázal reagovat například při záchvatu paniky někoho z kolegů. Spousta lidí si navíc o pomoc neřekne nebo nedokáže příznaky identifikovat. Kromě samotných benefitů na podporu mentálního zdraví proto řada zaměstnavatelů z našeho oboru zavádí například i speciální školení vedoucích pracovníků, která je mají naučit rozpoznat, že někdo v jejich týmu psychicky strádá.“

Benefity na podporu duševního zdraví svých zaměstnavatelů aktuálně poskytuje 60 % firem z oboru podnikových, IT a zákaznických služeb. Nejde přitom jen o již dříve rozšířené a oblíbené mindfulness programy, ale často i o možnost svěřit se se svými problémy profesionálním psychologům či koučům. Právě tento benefit zaměstnanci hodnotí velmi pozitivně. Důvodem je i anonymita – zaměstnavatel vůbec nemusí vědět, že danou pomoc využili. „Z různých průzkumů vidíme, že při výběru nové práce je trendem zvažovat i wellbeing strategii zaměstnavatele. Náš obor jde tedy správným směrem,“ říká Jonathan Appleton.

Psycholog na telefonu a metody asertivního chování

Možností, jak mohou zaměstnavatele své lidi v oblasti mentální zdraví podpořit, je celá řada. Například v centru sdílených služeb mezinárodní banky KBC, která v ČR zaměstnává již přes 1 000 zaměstnanců, zajišťují v rámci prevence takzvané zdravé týdny s různými workshopy a přednáškami pro prevenci syndromu vyhoření podporu duševního i fyzického zdraví. Klíčový je také jejich „Mind Matters“ program, v rámci kterého svým zaměstnancům nabízí sezení s profesionálními psychology. Koučové pak se zaměstnanci nejčastěji probírají jejich osobní problémy, příznaky a prevenci syndromu vyhoření a evidují i zájem o metody asertivního jednání na pracovišti.

Podobný program nabízí svým zaměstnancům a dokonce i jejich rodinným příslušníkům také společnost Pure Storage, která v ČR provozuje své výzkumné a vývojové centrum. „Abychom našim zaměstnancům a jejich rodinám pomohli vyrovnat se s problémy, jako je stres, úzkost, deprese nebo syndrom vyhoření, poskytujeme jim přístup na linku pomoci, která je k dispozici 24 hodin denně, 365 dní v roce. Je součástí našeho programu Behavioral Health and Employee Assistance, který zahrnuje i individuální terapii či koučink v oblasti duševního zdraví, nejrůznější wellness programy a self-care aplikace, které zaměstnance vedou k pravidelnému odpočinku a fyzické aktivitě. Každý má zdarma přístup až k 20 koučovacím nebo terapeutickým sezením ročně,“ vysvětluje ředitel centra Paul Melmon.

Pomáhá i podpora minorit

S mentálním zdravím pak souvisí i podpora různých skupin na pracovišti. KBC Global Services podporuje například čerstvé rodiče a pomáhá jim, aby dokázali zkombinovat rodičovský a pracovní život. Důležitá je rovněž podpora LGBT+ komunity, kterou KBC podporuje při coming outech a začlenění se do kolektivu. „Zaměstnavatelé, kteří jsou schopni otevřeně komunikovat a pomáhat svým lidem řešit jejich problémy přispívají nejen ke zdravějšímu pracovnímu prostředí, ale zároveň pomáhají detabuizovat téma mentálního zdraví ve společnosti a tím zlepšovat péči o lidi, kteří čelí v této oblasti problémům,“ říká na závěr Jonathan Appleton.

Klíčová slova ČR-zdraví-práce-firmy-ABSL

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Obchod, marketing
Zdravotnictví

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.