Zikmundova vila je vyprodaná až do jara, nadchla i velvyslance Norska

  12:14
Jedinečný prostor Zikmundovy vily ve Zlíně, která má výjimečný životní příběh, přitahuje pozornost. Jen během prvních dvou měsíců od otevření ji navštívilo téměř 300 lidí. Část z nich přišla na besedu, část na komentovanou prohlídku. Nadchla i velvyslance Norska Victora C. Ronneberga.

Norský velvyslanec Victor Conrad Ronnerberg navštívil Zikmundovu vilu. (leden 2023) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

„Velký zájem nás těší. Od zpřístupnění vily jsou všechny termíny plně obsazeny,“ poznamenal předseda Nadačního fondu Zikmundova vila Čestmír Vančura. „V tuto chvíli jsou prohlídky vyprodány až do konce března, přestože jsme jejich počet zdvojnásobili.“

„Je ohromné, co jste tady dokázali vytvořit,“ prohlásil velvyslanec Norska Victor C. Ronneberg.

Dům, který Miroslav Zikmund koupil v roce 1953 od režiséra Elmara Klose, je totiž kulturní památkou a jeho loňskému zpřístupnění pomohla i finanční podpora z Fondů Evropského hospodářského prostoru. Do nich přispívá Norsko, Lichtenštejnsko a Island.

Projekt Zikmundova vila – brána do světa má navíc významné partnery v norském Muzeu Kon-Tiki v Oslu, které připomíná slavného experimentálního antropologa a archeologa Thora Heyerdahla.

„Pánové Zikmund, Hanzelka i Heyerdahl byli vizionáři, kteří se dokázali dívat za obzor. Pro každou společnost je skvělé, když má lidi, kteří přinášejí nové impulzy,“ poznamenal Ronneberg.

Heyerdahla spojovala s legendární českou dvojicí H+Z touha po objevování světa. A zřejmě nebyla náhoda, že na své výpravy vyrazili ve stejném roce. Inženýři Zikmund a Hanzelka odjeli s tatrou do Afriky a Jižní Ameriky, Heyerdahl vyplul na balzovém voru z Jižní Ameriky do Polynésie. Později se s Miroslavem Zikmundem setkal osobně.

„Obě výpravy měly společný vedlejší cíl: sblížit lidi tím, že nám přinesou příběhy ze svých cest,“ připomněla vnučka Thora Heyerdahla Liv při loňské návštěvě festivalu Neznámá země.

Komentované prohlídky Zikmundovy vily jsou naplánované většinou první neděli v měsíci vždy pro skupinu maximálně šesti lidí. Další možností, jak se do domu podívat, je beseda. Ta nejbližší se uskuteční 1. února a o filmu na ní bude vyprávět dramaturg Jaroslav Sedláček.

Pro milovníky cestování se v Muzeu jihovýchodní Moravy na jaře uskuteční výstava věnovaná Thoru Heyerdahlovi a v partnerském Kon-Tiki zase výstava o legendě H+Z.

21. dubna 2022

Autor: