Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Z vyhozených vánočních stromů vyrábí v Brně energie

Kam se stromkem, který s koncem oslav vánočních svátků dosloužil svému účelu, řeší lidé v Brně. Podle městské firmy pro svoz a zpracování odpadu Sako patří smrky, borovice či jedličky ideálně na sběrné středisko nebo vedle černé popelnice. Některé se přemění na energie a teplo.

S odvážením odzdobených vánočních stromků začali brněnští popeláři už krátce po vánočních svátcích, a to 27. prosince. Největší nápor u popelnic ale očekávají již tradičně v druhém lednovém týdnu. Dosloužilé stromy mohou Brňané vozit přímo do sběrného střediska odpadu, odkud putují na kompostárnu.

Lidé ale mohou dřeviny rovněž položit vedle černých nádob na směsný komunální odpad. „Popelářský vůz je pak v rámci standardního svozu odveze do areálu Sako Brno, kde se z něho vyrobí teplo a energie pro brněnské domácnosti," vysvětlil mluvčí společnosti Michal Kačírek.

Popeláři připomínají, že je nutné stromky před vyhozením důkladně zbavit ozdob, řetězů i kovových háčků. Zároveň apelují na Brňany, aby stromky nenechávali ležet na chodníku či v parcích. „Chybou je také pokládat stromek vedle kontejnerů na tříděný odpad, k podzemním kontejnerům a k popelnicím na bioodpad. Vozy svážející tříděný odpad a vozidla obsluhující podzemní kontejnery nejsou k jejich sběru uzpůsobeny," řekl Kačírek.


Odpadová společnost radí, co s nepotřebným vánočním stromem. Zdroj: Sako Brno

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv redakce

Štítky vánoce, sako, odpad, hospodářství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z vyhozených vánočních stromů vyrábí v Brně energie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.