Martin Hašek
10. ledna 2023 • 20:30

Souboj sparťanských kapitánů na běžkách, pojede i Neumannová

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Souboj dvou slavných kapitánů fotbalové Sparty opepří Jizerskou 50, která se pojede 12. února v okolí Bedřichova. Proti sobě se postaví David Lafata s Bořkem Dočkalem. Zajímavostí bude také první start legendární běžkařky Kateřiny Neumannové, která se na něj postaví jen tři dny před svými padesátými narozeninami.



Běžky nechal na břehu a sám skočil do jezírka.

„I když to zatím moc zimně nevypadá, tak věřím, že zima ještě přijde. Proto trénuju na Jizerskou padesátku, aby mě Bořek Dočkal v souboji jednoho na jednoho moc neprohnal,“ hlásil David Lafata z vody při svém vzkazu na videu.

Někdejší sparťanský kanonýr a kapitán bude druhou únorovou neděli tradičně na startu ČEZ Jizerské 50. A tentokrát ho čeká závod proti jinému sparťanskému kapitánovi nedávné doby. Postaví se mu Bořek Dočkal a dvojici doplní ještě Mario Holek.

„Já se výzvám nevyhýbám, takže jsem s radostí přijal,“ uvedl Dočkal. „Deset let jsem na běžkách nestál. Doufal jsem, že budu moct trochu potrénovat. Podmínky mi do karet nehrají, nicméně se moc těším.“

Dočkal přijal výzvu na Jizerské 50, na běžkách deset let nestál
Video se připravuje ...

Organizátoři Jizerské 50 věří, že letos proběhne celý naplánovaný program, přestože zatím v Česku kvůli teplému počasí schází sníh. Akci ale může pomoct únorový termín, který nahradil dříve klasický lednový.

„Ten posun na únor se ukázal jako dobré rozhodnutí, protože jinak by se Jizerská konala o minulém víkendu, takže by muselo dojít k jejímu zrušení,“ řekl zástupce pořadatelů David Douša.

Kvůli nedostatku sněhu byla Jizerská padesátka zrušena v letech 2007 a 2014. Od posunu na únor se to nestalo, ale jsou možná i různá náhradní řešení.

„Známe z historie i situace, kdy jsme museli zkracovat trať Jizerské padesátky, třeba extrémní zkrácení v roce 2016, kdy se jezdila padesátka na čtyřkilometrových okruzích. Museli jsme i zkracovat trať třeba na 45 kilometrů kvůli tomu, že pět kilometrů odteklo kvůli oblevě v sobotu před závodem,“ vzpomínal Douša.

Na hlavní závody, které jsou součástí seriálu Ski Classics, se chystají velká jména vytrvalostního lyžování v čele se Švédem Emilem Perssonem či Norem Andreasem Nygardem, vítězem posledních tří ročníku Jizerské 50. Na startu bude i Max Novak, syn českých rodičů, reprezentující Švédsko.

„Jizerská padesátka je nejkrásnější závod sezony s nejlepším publikem. Doufám, že se mi konečně podaří dostat na bednu. Nejradši bych to vyhrál, ale mám dobré soupeře,“ uvedl Novak.

Atrakcí bude start olympijské šampionky Kateřiny Neumannové, která bude na Jizerské padesátce závodit poprvé. Lyžařský maraton si zatím zkusila jen dvakrát, v roce 2008 byla sedmná na Engandinu, v roce 2012 desátá na Marcialonze. Tu má v plánu i letos. Závod v Jizerských horách pak pojede tři dny před svými padesátými narozeninami.

„Kamarád mi říkal: Letos se jede padesátý ročník Marcialongy a ještě jsi nikdy nejela padesátku. Říkala jsem si, že padesátka je důvod tyhle ambice přehodnotit,“ usmívá se Neumannová. „Postavím se na start Marcialongy, kde to mám hrozně ráda, a pak se budu těšit na Jizerskou padesátku. Startuju poprvé v životě, bez ambic. Nerada prohrávám, ale tohle je třeba přehodnotit…“

Víkend Jizerské padesátky začíná už ve čtvrtek 9. února, kdy se poprvé koná běh na 17 kilometrů volnou technikou. Celkem by se za čtyři dny mělo uskutečnit devět závodů, na jejichž start se může postavit až 9000 lyžařů. Nyní je přihlášeno zhruba 8200 lidí.

„V tuhle chvíli jsou ještě volná startovní čísla na všechny závody. Nejblíž vyprodání je Jizerská padesátka, kde zbývá sto startovních čísel z kapacity 4800 závodníků,“ uvedl Douša.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud