Zelenskyj zbavil oligarchu Medvedčuka ukrajinského občanství. Politik čelí obvinění z vlastizrady

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý zbavil ukrajinského občanství oligarchu Viktora Medvedčuka, blízkého ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, a tři další proruské politiky. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský politik a oligarcha Viktor Medvedčuk

Loni v únoru, krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu, úřady informovaly o tom, že utekl z domácího vězení | Zdroj: Reuters

O ukrajinské občanství kromě Medvedčuka přišli také poslanci Taras Kozak, a Andrij Derkač a bývalý první zástupce ukrajinského generálního prokurátora Renat Kuzmin.

Britská policie zatkla oligarchu kvůli praní špinavých peněz, podle médií jde o jednoho z nejbohatších Rusů

Číst článek

„Pokud se poslanci rozhodnou sloužit ne lidu Ukrajiny, ale vrahům, kteří přišli na Ukrajinu, pak musíme učinit takovýto krok,“ prohlásil v úterý večer Zelenskyj.

Medvedčuk, vůdce proruské Opoziční platformy, čelí na Ukrajině obvinění z vlastizrady a pokusu o plenění přírodních zdrojů na poloostrově Krym, který v roce 2014 anektovalo Rusko.

Loni v únoru, krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu, úřady informovaly o tom, že utekl z domácího vězení, a v dubnu ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že Medvedčuka zadržela. V září byl vyměněn za pět velitelů ukrajinského pluku Azov, které zajala ruská armáda.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme