Jiří Březina starší: Pracovní stůl

11. leden 2023

Nevím, jak to máte vy, ale sám jsem léty zjistil, že u stolu mohu buď pracovat, nebo na něm uklízet. Obojí naráz nezvládám.

A protože na stole stojí počítač, tedy nástroj velmi všestranný, vždycky se najde nějaká práce, kvůli které je úklid stolu nemožný. Stává se z něj 3D kronika všeho, co se kolem něj poslední dobou dělo.

Papíry, hrnečky, fotoaparáty, objektivy, věci k focení, několikero brýlí, prázdné obaly, co by se třeba mohly hodit, a spousta tužek a fixů, z nichž většina sice nepíše, ale co kdyby si to rozmyslely. A také kabely, spousta kabelů. Některé mají svůj účel, jiné čekají, jestli se pro ně nějaký účel nenajde, a další stolem jen procházejí a končí v temných koutech, takže je radši nechávám na pokoji.

Dokud jsou všechny ty věci jen v jedné vrstvě, neříkal bych tomu nepořádek. Jsou to prostě věci na stole. Dokud se navzájem neschovávají, nepřepadávají na zem a nechají plácek pro klávesnici a myš, dá se s nimi žít. Naopak, když je potřebujete, stačí pro ně jen sáhnout. A pokud vyloučíte potraviny podléhající zkáze, zůstává takový stůl po dlouhou dobu funkční.

Někdy se ale věci vymknou kontrole a na stole odstartuje proces, který by se dal nazvat egyptizací. Začínají tam růst pyramidy a v nich se místo mrňavých sarkofágů skrývá právě to, co budete nejvíc hledat. Proměníte se tedy v archeologa a znesvěcujete jednu pyramidu za druhou, protože hledaný předmět je samozřejmě až pod tou poslední. Egyptská fáze stolního nepořádku už příliš produktivní není, inspiruje k užívání neslušných slov a zejména v přítomnosti dětí je dobré se jí vyvarovat.

Sám se o to marně snažím. A vzpomínám na svého dědu truhláře, který měl dílnu stále plnou hoblin a než začal cokoli dělat, musel z nich vyhrabat nářadí, materiál i samotný ponk. Hobliny krásně voněly a kus dědy je ve mně. Tak co byste po mě chtěli.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.