úterý 16. dubna 2024 Irena

Petra Hřebíčková o novém seriálu z prostředí Univerzity Palackého: Seriál mě přinutil zamyslet se, kde jsou mé hranice

V novém komediálním seriálu Pozadí událostí, který se bude odehrávat v prostředí Univerzity Palackého. První klapka padne právě dnes, 25. ledna. V roli intelektuálky se představí také herečka Petra Hřebíčková. Tu mohou diváci znát například z úspěšné komedie Muži v naději nebo z loňského snímku Příliš osobní známost. Naše redakce se Petry zeptala i na to, jak se těší na opětovnou spolupráci s režisérem Janem Hřebejkem, a na to, jaký má vztah k Olomouci.

Pocházíte z Moravy, máte s Olomoucí a Olomouckým krajem spojené vzpomínky?

Není toho mnoho. Samozřejmě nejlíp znám nádraží, protože to byla častá přestupní stanice z Prahy do Zlína nebo Hodonína a naopak. Párkrát jsem zde hostovala v divadle, které je opravdu krásné. Nejhezčí vzpomínky jsou ještě z dob studií, kdy jsem přijela do Olomouce za svým klukem, který tady studoval psychologii. Propašoval mě tenkrát na jednu přednášku. Takže je docela tématické, že se sem vracím točit právě do univerzitního prostředí. 


„Je to detektivka, při které mrazí, ale podaná spíše tragikomicky. A to režisér Honza Hřebejk umí výtečně,"


Máte v plánu navštívit nějaká místa v Olomouckém kraji, pokud budete mít během natáčení volno?

Moc si nefandím, že toho volna bude tolik, abych se vydala po památkách. Mám tu dlouholetou kamarádku, tak třeba vyjde čas a ukáže mi ta podle ní nejlepší místa. Já si klasicky neodpustím Horní náměstí a dóm svatého Václava. To neomrzí nikdy. A pak se nechám ráda překvapit.

Gender a #MeToo bude motivem nového seriálu Jana Hřebejka. Ten bude zasazen do prostředí Univerzity Palackého

Režisér Jan Hřebejk natočí pro Českou televizi čtyřdílný komediální seriál Pozadí událostí, který se odehrává v univerzitním prostředí. Na scénáři pracovali Michal Sýkora a Petr Jarchovský. Podle režiséra je téma seriálu dnešní, zabývá se vztahy...

Čím Vás nejvíce oslovil scénář k novému seriálu?

Je napínavý, má tah, baví mě, že se prolínají světy velmi mladých lidí s životem jejich pedagogů. Seriál pokrývá téma lásky, morálky, prudérství, svobody, literatury. Má také silné genderové téma a kriminální čin. Mě samotnou nejednou přinutil zamyslet se, kde jsou v těchto ohledech mé hranice. Je to detektivka, při které mrazí, ale podaná spíše tragikomicky. A to režisér Honza Hřebejk umí výtečně. Podávat tragické životní situace uvěřitelně a s humorem. 


Máte něco společného s Vaší novou postavou Soňou Kostkovou? Je Vám tato postava univerzitní profesorky a spisovatelky blízká?

Je mi velmi sympatická. Intelektuálka, která si však uchovala svou ženskou sílu. Má skvělý smysl pro humor, který nepoberou všichni, pravděpodobně ani její muž, ale díky kterému si udržuje nadhled. Přestože její životní situace není zrovna nejzářivější, byla bych ráda, aby to byla bytost, která vyzařuje něco velmi pozitivního a příjemného. Důležitý je pro ni její dobrý vztah se svým bratrem a tomu dokonale rozumím, protože ten mám i já. 


Těšíte na opětovnou spolupráci s Janem Hřebejkem?

Opravdu moc. Honza je režisér, kterého si vážím a ráda ho pozoruju při práci. Je inteligentní, vzdělaný a talentovaný. Jeho nápady a humor mě pořád překvapují. Práce s ním byla vždy inspirující a příjemná, i když ne vždy lehká.


Jak jste přečkala druhou vlnu koronakrize? Jak moc se Vás dotkly restrikce?

Samozřejmě už na člověka obecně doléhá nepříjemný pocit nejistoty a někdy i lítosti, když nemůžete hrát a setkávat se s ostatními. Ale ještě jsme z toho vyšli dobře. Celý rok jsme byli zdraví, což je to nejdůležitější. Máme malé děti, které chodí do školky, takže jsme se vyhli i distanční výuce a využili ten čas jako rodina pro sebe.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com/petrahrebickovafans

Štítky rozhovor, Hřebíčková, herci, Hřebejk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.