Macron „nešťastně“ vstoupil do českých prezidentských voleb, říká Telička

Andrej Babiš a Emmanuel Macron na jednání Evropské rady v Bruselu v prosinci 2019 © European Union, 2019

Francouzský prezident Emmanuel Macron úterním přijetím bývalého českého premiéra Andreje Babiše v Elysejském paláci nešťastně vstoupil do kampaně před českými prezidentskými volbami. Myslí si to bývalý místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička.

Andrej Babiš navštívil Emmanuela Macrona – svého politického partnera z evropské strany Renew Europe (Obnova Evropy) – pouhé tři dny před prvním kolem českých prezidentských voleb. Macron si za přijetí prezidentského kandidáta vysloužil kritiku od francouzské kanceláře organizace Transparency International, která setkání označila za „více než politováníhodné“.

Kritický je i Pavel Telička, bývalý místopředseda Evropského parlamentu za ANO. Telička mimo jiné pomohl straně ANO vyjednat členství ve frakci evropských liberálů (dříve ALDE, dnes Renew), kde jsou i europoslanci z Macronovy strany Renaissance.

„Je samozřejmě běžné, že politicky spříznění partneři se vzájemně podporují před volbami. Nicméně, každá taková podpora by měla mít své politicko-kulturní mantinely,“ řekl redakci Telička, který ještě během své kariéry v Evropském parlamentu hnutí ANO opustil.

„Přijmout jednoho ze spolufavoritů volby tři dny před jejím prvním kolem každopádně není korektní, ať už to může nebo nemůže mít reálný dopad na jeho výsledky,“ dodal bývalý diplomat, který se dnes věnuje byznysu.

„Smutné na tom je, že Macron přijímá populistického kandidáta, se kterým se názorově a hodnotově příliš neshoduje a který podle všeho je v jeho zemi v podezření z nekalých ekonomických praktik,“ upozorňuje Telička.

Podle deníku Le Monde se Babiš stal terčem předběžného vyšetřování francouzských úřadů v únoru loňského roku, a to v reakci na zjištění investigativních novinářů. Podle nich měl Babiš nakoupit nemovitosti v jižní Francii přes firmy sídlící v daňových rájích.

Babiš zveřejnil fotografii, Macron nikoliv

Schůzka podle mluvčí úřadu francouzského prezidenta nemá být chápana jako vyjádření podpory Babišovi, ten však situaci využil a fotografie ze schůzky okamžitě zveřejnil na svých sociálních sítích.

https://twitter.com/AndrejBabis/status/1612791130311086081

Na Macronově sociálních sítích se v den schůzky žádná informace ani fotografie o přijetí bývalého českého premiéra neobjevila.

Telička si nemyslí, že by úterní schůzka v Paříži mohla Babišovi ve volbách výrazně pomoci. Macron však podle něj přijetím Babiš do voleb „nešťastně vstoupil“. „Nechal se zatáhnout do českého předvolebního veřejného prostoru, což není ve francouzském zájmu,“ podotkl Telička.

Macron podle něj otevřel prostor nejrůznějším spekulacím o tom, proč se s Babišem vlastně scházel. „Macron mohl Babiše podpořit jinak, jak z hlediska časového, tak i formy,“ dodal Telička.

Jak upozornily Hospodářské noviny, Macronovo rozhodnutí přijmout Babiše mohlo souviset s politickými ambicemi prezidentského kandidáta. Pokud by Babiš ve volbě uspěl a stal se prezidentem, mohl by usilovat o to, aby reprezentoval Českou republiku na jednáních Evropské rady. Tuto roli v ČR tradičně zastává předseda vlády.

Kalendář