Nadace věnovala 3,7 milionu korun na obnovu přírody

11.01.2023 14:32:01 | Autor: redakce | Rubrika: Zprávy | Obce: Jablonec nad Nisou,Jizerské hory

Nadace věnovala 3,7 milionu korun na obnovu přírody

Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody pomáhala životnímu prostředí i po celý loňský rok. Zaměřila se na zadržování vody v jizerskohorských rašeliništích, zvyšování biodiverzity lesů, budování tůní u Sedmihorek, ekologickou výchovu dětí, osvětu veřejnosti a mnoho dalších projektů zaměřených na praktická ekologická opatření nebo publikační či výzkumné aktivity. Celkem v roce 2022 podpořila 61 projektů částkou převyšující 3,7 milionu korun, což je o jeden milion korun více než vloni.

„Vážím si všech našich dárců, kteří nám umožňují každým rokem podporovat čím dál tím větší množství projektů a zároveň mě těší, že je zde v našem okolí tolik organizací i lidí, kteří samotné projekty táhnou. Díky této spolupráci je stav naší krajiny zas o něco lepší a pro budoucí generaci trvale udržitelnější," řekl ředitel nadace Ondřej Petrovský.

V roce 2022 nadace pokračovala ve spolupráci s odborným lesním hospodářem Janem Dudou v projektu výsadeb druhově rozmanitých lesů na Liberecku, které jsou díky tomu bohatší o 70 550 sazenic převážně buků, dubů a jedlí. Místní porosty se tak stávají druhově i věkově rozmanitější, což je nesmírně důležité pro dlouhodobě udržitelný a stabilní les. Jeho významnou výhodou je zvýšená schopnost zadržovat vodu v krajině, ale poskytuje i pestrý biotop pro řadu živočichů a rostlin.

„Rozmanitý les je zároveň mnohem lépe připraven na budoucí nepříznivé vlivy například v podobě kůrovcové kalamity, polomů či dlouho trvajícího sucha. Pokud je nějaký druh stromů napaden, zůstávají v porostech ostatní a pod vysokými dospělými stromy postupně rostou další nové a jsou připravené nahradit ty poškozené či vytěžené. Vícepatrový, různověký a druhově rozmanitý les je cíl, ke kterému se postupně dostáváme. Za celou dobu projektu, který běží již od roku 2014, jsme vysadili 324 518 nových stromků," vysvětlil Petrovský.

Dokončený projekt Sedmihorských mokřadů<br />Autor: Petra Stráníková Zadržování vody v krajině

Zadržování vody v krajině je pro nadaci prioritní téma již řadu let. V loňském roce se podařilo Jizersko-ještědskému horskému spolku za našeho přispění vybudovat dalších 65 přehrážek v Národní přírodní rezervaci Rašeliniště Jizery a dalších 32 bude doděláno v tomto roce. Díky nim se zvýší retenční schopnost krajiny. V době dešťů tak budou rašeliniště vodu lépe akumulovat, pomohou zmírnit její odtok a tedy i záplavy na jejich toku. V době sucha dokáží naopak vodu postupně uvolňovat a zachovat tak vláhu pro okolní přírodu a její živočišné i rostlinné obyvatele.

„Vybudované přehrážky začaly prakticky hned plnit svou funkci a zvedla se hladina spodní vody, která zde díky nim zůstala i v době největšího letního sucha. Jednomu z nejcennějších území Jizerských hor se tak postupně vrací jeho původní charakter podmáčeného území, které poskytuje krom samotné vody i biotop pro řadu vzácných rostlin a živočichů," doplnil Jakub Trsek, vedoucí kanceláře nadace.

Podařilo se dokončit projekt Záchrany Sedmihorských mokřadů. Díky Pozemkovému spolku Sedmihorské mokřady bylo vybudováno 14 tůní, přerušeno až 7 km melioračních trubek a zahrazeno 770 metrů odvodňovacích kanálů. Vznikla tak vodní plocha s celkovou rozlohou asi 6000 m2, ale zejména skrytý rezervoár vody v okolní půdě vytvořený díky zrušeným melioracím, navýšil retenční kapacitu území asi o 26 500 000 litrů.

„Díky tomu se území vrátila jeho přirozená funkce zadržovaní vody v krajině. Lokalitu obývá i řada vzácných živočichů, zejména je území unikátním hnízdištěm ptáků. Celkové náklady projektu hrazené z větší části z dotace EU byly 3,3 miliónů korun. Nezbytné spolufinancování ve výši 368 tisíc korun zajistila naše nadace a to i díky štědrým dárcům," řekl Petrovský.

Tetřívek obecný<br />Autor: Tomáš Vrkoslav Záchrana tetřívka

Po celý rok běžel i projekt záchrany populace tetřívka v Jizerských horách. V nadaci pracovali na informační kampani, která má za cíl posunout vnímání návštěvníků hor v tom, že je potřeba mít k přírodě respekt a chovat se v ní s ohledem na to, že zde žije řada dalších zvířecích obyvatel, které není vhodné rušit.

„Zároveň jsme začali s Lesy České republiky připravovat na tento rok realizační projekt, který bude mít za cíl postupně obnovovat tetřívčí centra v horách, kde má tento černý rytíř hor ideální podmínky k žití. Daná místa budou opětovně prořezána a doplněna o vhodné keře, jejichž bobulemi se tetřívek živí," uvedl Trsek.

Nadace zároveň již podvanácté vydala benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky, který vzniká ze stejnojmenné fotografické soutěže. V minulém roce jich nechala vytisknout rekordních 2 100 kusů a ještě před Vánoci byl vyprodán. Výtěžek z prodeje pak putuje právě na projekty, které nadace podporuje. „Již nyní máme připravené pokračování stávajících projektů či i některé nové a věřím, že naše pomoc přírodě bude v letošním roce ještě o něco větší než loni. Záleží na tom, kolik se nám podaří sehnat peněz a jak se bude dařit projekty realizovat. Sílu a chuť do toho máme," uzavřel Petrovský.

Sdílet s přáteli na facebooku

Související články

Lesy obohatí tisíce stromků, stovky z nich zasadí dobrovolníci
Kalendář Zaostřeno na Jizerky 2023 bude opět pomáhat přírodě
Do mokřadů u Sedmihorek se vrací voda i život
Tůně, mokřady, lesy i ekologická výchova. Tak nadace pomohla přírodě
Cenu Ivana Dejmala převzal senátor Petr Orel
Kalendář Zaostřeno na Jizerky 2022 byl představen veřejnosti
Nadace podporuje ekologickou výchovu dětí už 19 let
Už 11. ročník fotosoutěže Zaostřeno na Jizerky byl vyhlášen
Nadace Ivana Dejmala pomohla přírodě více než dvěma miliony korun
Benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky pomáhá již podesáté
Nadace představila benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2021
Rozmanité lesy i zadržování vody v krajině prioritami Nadace I. Dejmala
Nadace vyhlásila grantový program ekologické výchovy pro rok 2020
Do Jizerských hor vysadí tisíce původních stromků

Diskutujte s námi

 

Náhled fotogalerie

 

OTEVŘÍT FOTOGALERII (celkem 4 fotek)

 

Firmy v regionu Jablonec nad Nisou

Naše Jablonecko s.r.o. ( Internetové služby , Firmy ) , ODS Jablonec ( Volby ) , Petr Rubín - REKUPER ( ) , TOP09 Jablonec ( Volby ) , VisionWorks ( Internetové služby , Firmy ) | Další firmy

 

 

Další aktualita v pořadí ARCHIV AKTUALIT
 

Vyberte obec

Krátké zprávy z regionu Jablonecka

Rok české hudby podpoří kraj téměř osmi sty tisíci korun

Téměř osm set tisíc korun věnuje Liberecký kraj na podporu české hudby: Děje se tak prostřednictvím speciálně zaměřeného dotačního programu 7.11 Rok české hudby. Celkem si pořadatelé kulturních akcí z oblasti klasické hudby rozdělí 769 015 korun. „Liberecký kraj se připojil tímto dotačním programem k oslavám české hudby, které Rok české hudby přináší. Jsem ráda, že v kraji vznikají kvalitní hudební projekty, které si podporu zaslouží a přinesou posluchačům a divákům radost a krásný kulturní zážitek," uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výkonná rada ODS v Liberci zrušila členství dvěma členům

Výkonná rada ODS v pátek 12. dubna 2024 v návaznosti na závažné pochybnosti a podezření z korupčního jednání v Liberci rozhodla přijatým usnesením o ukončení členství Petru Židkovi a Petru Syrovátkovi. „Petr Židek byl vyzván, aby z věci vyvodil patřičné důsledky, a rezignoval na své funkce, nicméně výzvu odmítl. Ve stejné věci byl Petr Syrovátko vyzván k pozastavení členství. Oba pánové výzev neakceptovali, proto Výkonná rada ODS využila těchto mimořádných nástrojů. Výkonná rada zároveň rozhodla o zrušení Místního sdružení Liberec, čímž došlo k jeho zániku," uvedl tiskový mluvčí ODS Jakub Skyva.


Archiv krátkých zpráv

Nejnovější články

Jarní novinka z Frýdlantu: na zámku ukáží turistům kastelánské křídlo
Jirka Zemler oslavil 85!!!
A bude zase skupina o záchranu
Řidiči mohou o víkendech nechat vozidla v libereckém parkovacím domě
Jarní koncerty v bozkovské sokolovně zakončí Brutus

Nejčtenější články

18.04.: Do centra Liberce přináší kousek exotiky Papilonia – motýlí dům
17.04.: Kvalifikace o 1. volejbalovou ligu pokračuje
17.04.: Program Kulturního centra Vratislavice 101010 v dubnu

Další »

Události dle data

Stalo se | Připravuje se

Vyberte datum:
Po Út St Čt So Ne

Infomail


Chcete pravidelně dostávat informace o novinkách na tomto serveru?

Zadejte svůj e-mail:
 

Facebook

Twitter

Instagram

https://www.instagram.com/nasejablonecko

Odkazy

Fotogalerie Videogalerie Soutěže Anketa

INZERCE | KARIÉRA | KONTAKT

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím | Další informace