Rozvědčík Pavel? Měli jsme stejný kurz, Beneš trousí ptákoviny, zastal se generála Šándor

Bezpečnostní analytik Andor Šándor v rozhovoru pro web Extra.cz uvedl, že navštěvoval stejný zpravodajský kurz jako kandidát na prezidenta Petr Pavel. Slova, která o studiu šíří jejich spolužák Pavel Beneš označil za ptákoviny.

„Ano, to je pravda,“ odpověděl Šándor v rozhovoru webu Extra na otázku, zda absolvoval stejný zpravodajský kurz pro vojenské špiony jako generál ve výslužbě Petr Pavel.

Vyloučil, že šlo o studium pro vojenské diplomaty. „Celé je to uchopené špatně. Byla to škola, která připravovala pracovníky vojenské rozvědky, kteří po jejím absolvování byli ustanoveni do různých funkcí pod různým krytím. Ale vůbec to nemusela být výzvědná činnost, mohli jít i na analytiku a podobně,“ popsal.

Jedním z krytí prý byly i úřady vojenských přidělenců. „Tak to bylo za minulého i současného režimu. Téměř všechny země mají pracovníky vojenských oddělení zastupitelských úřadů, kteří jsou zaměstnanci jejich vojenské zpravodajské služby. Takhle jsem to měl po revoluci sám, když jsem působil v Londýně, všichni to věděli,“ sdělil v rozhovoru.

Podotkl také, že o tom, „kdo kam půjde“, se rozhodovalo až v závěru školy. „To nikdo dopředu nevěděl. Ten pan Beneš, který v médiích trousí ptákoviny, aniž by tu školu sám dokončil, to nemůže tušit,“ hájil Pavla.

Generálův někdejší spolužák Pavel Beneš opakovaně uváděl, že kandidát na prezidenta tvrdě hájil zájmy režimu. „Nevěřím, že to bylo pouhé pomýlení. Nejde o to ho poškodit nebo se mu mstít, ale když chce kandidovat na prezidenta, tak by neměl nic zakrývat, protože ho to stejně jednou dožene. Řada lidí ví, kdo byl a co dělal,“ vyprávěl Beneš o Pavlovi Právu.

Bezpečnostní expert ale stojí na straně Pavla. „Řekl bych, že Petr Pavel se do toho trochu neuměle a zbytečně namočil. A to tím, že se snažil dodržovat to, co jsme se učili všichni: že o takových věcech se nemluví. Nemyslím si, že by chtěl za každou cenu mlžit,“ dodal. Zarazila ho prý verva Beneše a lidí, kteří ho v tom „chtěli utopit“.

Blažek jako další kapka

Na komunistickou minulost prezidentského kandidáta upozorňoval i historik Petr Blažek.„Zkoumám ji na jeho vlastní žádost. Poprvé jsem o ní napsal v prosinci 2019. Jeho tajemník mě a další historiky požádal, abych se vyjádřil k dokumentaci nalezené v Archivu bezpečnostních složek,“ řekl. „Přečetl jsem si ty dokumenty a byl jsem šokován. Pavlův životopis zveřejněný na jeho webu těmto dokumentům neodpovídá. Například v něm není ani slovo o tom, že od léta 1988 pracoval ve vojenské rozvědce,“ připomněl.

Tagy:
Londýn rozhovor NATO prezidentské volby volby Petr Pavel prezidentské volby v ČR 2023 Andor Šándor kandidát na prezidenta vojenská zpravodajská služba Archiv bezpečnostních složek Petr Blažek