Když dva dělají totéž, není to totéž. V politice ovšem toto přísloví často neplatí. Různé kauzy mohou být sice věcně odlišné, jejich společenská rezonance ale může být velmi podobná. Aktuálně se o tom přesvědčil americký prezident Joe Biden. Ten v úterý na tiskové konferenci připustil, že „byl překvapen“ zprávami televize CBS, podle kterých se v jedné jeho soukromé kanceláři našly tajné vládní dokumenty.

Konkrétně šlo o prostory ve Washingtonu, které Biden využíval po roce 2017, kdy skončilo jeho osmileté působení jako viceprezidenta Baracka Obamy. Jak se tajné materiály dostaly z Bílého domu do jeho privátní kanceláře, Biden podle svých slov netuší. A prý se ani neptal, co je jejich obsahem. „Lidé vědí, že beru tajné dokumenty a tajné informace velmi vážně,“ uvedl Biden na tiskovce.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Nahlédněte do zákulisí dění v Evropě a sledujte českou stopu v Bruselu. Odebírejte nejlepší newsletter v Česku věnovaný EU Ředitelé Evropy. Připravují ho pro vás každý týden Ondřej Houska a Kateřina Šafaříková.