Na jaké vybavení na lyže nesmíte zapomenout?

Na jaké vybavení na lyže nesmíte zapomenout?

Lyže, boty hůlky jsou jasné, ale co dál? Co všechno ještě potřebujeme a hodí se, když jedeme na hory. Pojďme si to rozdělit na produkty tvrdé a měkké.

Tvrdé

Na prvním místě jsou určitě lyžařská helma a brýle. Ani jedno by nemělo být moc staré a poškozené. Vybírejte raději z osvědčených značek a nezapomeňte – helma musí dobře padnout na hlavu a musí sedět zároveň společně s lyžařskými brýlemi. To bývá někdy problém. Zvažte, zda nepořídit sofistikovanější helmu s nějakými dodatečnými bezpečnostními prvky – výstelkami MIPS nebo SPIN, které při pádu a nárazu ještě zvyšují ochranu před poškozením mozku.

I brýle by měly perfektně sedět a měly by mít aspoň dvě skla – do difuzního světla (mlha, šero, sněžení) a zrcadlové, zatmavené, když svítí slunce.

Zvažte, zda by vaším dalším bezpečnostním prvkem neměl být i páteřák. Dnes jsou v nabídce i takové, které jsou integrované do druhé spodní vrstvy oblečení. Moderní páteřáky jsou lehké, ohebné, skoro je na těle necítíte a ochrání záda při pádu.

Na lyže i na lyžáky se hodí ochranné vaky, lyže opatřete páskami na suchý zip, aby se daly dobře přenášet a transportovat.

A chcete mít celý den i ve velké zimě nohy v teple? Pořiďte si jednoduché vytápění vnitřní stélky nebo vytápěné ponožky. Baterii nabijete v noci a vydrží po celý čas lyžování.

Kdo ví, že nemá možnost boty pořádně sušit, měl by si pořídit i jednoduché vysoušeče lyžáků.

Konečně pro dobrý komfort při jízdě se hodí mít i vosk. Nemusíte ho brát s sebou na lyžování. Stačí vždy po skončení sjezdování nebo ráno před ním nanést univerzální tekutý vosk na skluznice. Ochráníte je a hlavně lyže pak lépe pojedou.

Měkké

Dobré svrchní oblečení (bunda a kalhoty) je jasné. Co ale pod to? Nejčastěji stačí dvě vrstvy – tenká spodní (krátké nebo dlouhé triko a spodky) a pak druhá horní vrstva (mikina). Určitě volte moderní technické, funkční materiály, které dobře odvádějí pot. Hodí se i kvalitní podkolenky. Nemusejí být moc tlusté, velmi sportovní podkolenky jsou dnes relativně tenké a jsou z takového materiálu, že lyžáky pohodlně obujete i zujete.

Samostatnou kapitolou jsou rukavice. Ideální je mít dvoje, jedny tenčí, když je nad nulou a druhé do mrazu. Pro zmrzlíky se dnes vyrábějí i rukavice vytápěné.

Když je velká zima a vítr, dejte si na krk (a na obličej) lyžařskou „rouru“, která zvýší ochranu proti nepříznivým podmínkám.

Hlavně mužům se může ještě hodit pod helmu tenká čepička, která saje pot.

Tím posledním pak může být menší lyžařský batoh, kde můžete vozit doklady, peněženku a malé občerstvení.

(Visited 242 times, 1 visits today)