Capitals: Německá vesnice musí ustoupit těžbě, o víkendu ji navštíví Greta Thunbergová

Shutterstock

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


BERLÍN

Německá vesnice musí ustoupit těžbě, o víkendu ji navštíví Greta Thunbergová. Dění v západoněmecké vesnici Lützerath přitahuje čím dal větší pozornost. Z obce, která má ustoupit těžbě uhlí, začala policie ve středu vytlačovat klimatické aktivisty, kteří na místě proti rozšíření těžby protestují.

Situaci zpočátku doprovázely střety, kdy demonstranti po policistech házeli dělobuchy a kamení. Mluvčí německé policie však včera pro deník FAZ uvedl, že jinak byli policisté svědky převážně poklidných protestů a že situace na místě se již vyvíjí „podle plánu“.

V sobotu na místo přijede i známá klimatická aktivistka Greta Thunbergová.

Obec Lützerath tvoří několik domů a statků. Před patnácti lety zde žilo přibližně 80 obyvatel, od roku 2021 jsou zde hlášeni jen tři obyvatelé.

Zatímco významná klimatická aktivistka Luisa Neubauerová v rozhlasovém rozhovoru kritizovala vystěhování aktivistů jako „jednostranně sloužící zájmům“ energetické společnosti RWE, spolkový ministr pro zelenou ekonomiku a klima Robert Habeck tento krok obhajoval.

O osudu obce se rozhodlo loni v říjnu, kdy federální a regionální vláda i RWE dospěly k dohodě. Kompromis mezi nimi podle Habecka ušetří okolní vesnice. Přinést by měl i větší právní jistotu pro dosažení plánovaného odchodu Německa z uhlí do roku 2030.

Německo podle Habecka stále počítá se svými klimatickými cíli a odchod od uhlí by mělo urychlit po roce 2024. (Julia Dahm | EURACTIV.de)


PAŘÍŽ

Írán vyhrožuje redakci Charlie Hebdo. Íránská státní média IRNA uvedla, že šéf islámských revolučních gard Hossein Salami „poradil Francouzům a tvůrcům časopisu Charlie Hebdo, aby se podívali na osud Salmana Rushdieho“. Rushdie, britský spisovatel indického původu, loni přežil teroristický útok spáchaný na něj v New Yorku.

Reakce Salamiho přišla po zveřejnění nových karikatur o ajatolláhu Alím Chamením a íránském režimu. Časopis je zveřejnil na začátku ledna, krátce před osmým výročím teroristického útoku na původní sídlo redakce, ke kterému došlo 7. ledna 2015.

Francouzské ministerstvo zahraničních věcí naznačilo, že by mohlo dojít ze strany Evropské unie k označení íránských revolučních gard (IRGC) za „teroristické organizace“. Francouzský ministr pro Evropu Laurence Boone zároveň prohlásil, že „Francie podporuje uvalení nových sankcí“ na evropské úrovni proti Íránu, pokud bude tamní režim pokračovat ve své represivní politice. (Davide Basso | EURACTIV.fr)


ŘÍM

Italská vládní koalice čelí sporům kvůli ceně benzínu. Středopravá italská vláda nenachází shodu na tom, proč cena benzinu na začátku ledna stoupla nad 2 eura za litr. Částečně je to kvůli chybějící slevě na spotřebních daních, kterou zavedla Draghiho vláda a kterou premiérka Giorgia Meloniová pro tento rok neobnovila. Částečně, podle stran Bratři Itálie (ECR) a Liga (ID), kvůli spekulujícím prodejců benzínu. S posledním bodem ale nesouhlasí vládní spojenec Forza Italia (EPP).

Aby se rostoucím cenám zabránilo, zavedla vláda od středy povinnost čerpacích stanic zobrazovat průměrnou cenu pohonných hmot vedle ceny, kterou účtují. Čerpací stanice mohou stihnout sankce v případě, že budou „podvodně zvyšovat a snižovat ceny na veřejném trhu nebo na burzách“ a „spekulativně manévrovat se zbožím“. V případě porušení čekají stanice sankce.

S tím ale nesouhlasí Forza Italia, která nevidí problém na straně distributorů, ale v neprodloužení slevy na spotřební dani.

„S pohonnými hmotami se podle našeho názoru nespekuluje,“ zdůraznil šéf strany Forza Italia Alessandro Cattaneo. Meloniová však dala jasně najevo, že problém vyřešit obnovením slevy nelze. Namísto toho se přiklonila k řešení v podobě nových předpisů o transparentnosti distributorů pohonných hmot, aby se zabránilo spekulacím. (Federica Pascale | EURACTIV.it)


STOCKOLM

Švédská vláda otevírá dveře rozšiřování jaderné energetiky. Švédský premiér Ulf Kristersson a ministryně životního prostředí a klimatu Romina Pourmokhtariová ve středu představili první zásadní krok k rozšíření jaderné energetiky ve Švédsku.

Nová švédská vláda ve středu vyjádřila ochotu změnit stávající legislativu, aby usnadnila výstavbu nových jaderných reaktorů v zemi. Navrhla „zrušit zákaz výstavby nových jaderných elektráren na jiných místech, než kde již existují“, a umožnit díky tomu výstavbu jaderných elektráren po celé zemi. Dále bude také odstraněno ustanovení omezující počet reaktorů v provozu na deset. (Charles Szumski | EURACTIV.com)


SOFIE

Bulhaři se chystají demonstrovat proti „proti-evropské“ moderaci Facebooku. Příští týden se před sofijskou centrálou společnosti TELUS International Bulgaria koná protest. Společnost má na starosti moderování Facebooku, tamní nejpopulárnější sociální sítě.

Proevropsky naladění Bulhaři tak chtějí dát najevo, že bulharský Facebook je moderovaný „protievropsky a prokremelsky“. TELUS podle nich omezuje příspěvky, které jsou kritické k Vladimiru Putinovi nebo schvalují obranu Ukrajiny. „Za posledních 5 let byl můj účet zablokován přesně 50krát. Celkem jsem strávil více než 3 roky zablokovaný kvůli svým aktivitám s BOEC a našemu boji s mafií a kremelskou ‚pátou kolonou‘,“ šéf BOEC řekl Georgi Georgiev. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář