Přírodní léčbaRady a tipyZdraví

5 nápojů, které vám pomohou spát

Víte, že potřebujete spát – v průměru alespoň sedm hodin denně. Ale někdy, když se konečně dostanete do postele, prostě tam ležíte a čekáte na spánek, ale vaše myšlenky běží jako o závod.

Nespavost má mnoho příčin a neexistuje žádný protijed, který by vám umožnil získat potřebný spánek. Existují nápoje, které můžete pít pár hodin před spánkem, protože vás mohou na klidný spánek připravit.

Uklidňující bylinný čaj

Bylinný čaj může být uklidňujícím rituálem, který můžete začlenit do své rutin. Konkrétně čaj Tulsi (také známý jako čaj z bazalky), který může snížit hladiny kortizolu (aka, hladiny stresového hormonu kortizolu) a pomoci vám dosáhnout více regeneračního spánku.

Stejně jako čaj Tulsi, čaj z kozlíku lékařského, mučenky a heřmánku jsou také bylinné čaje, ale mají trochu jiné účinkující látky pro kvalitní spánek. Mučenka, heřmánek a kořen kozlíku lékařského že působí do jisté míry uklidňujícím dojmem.

Kurkumové latté

Určitě jste už slyšeli, že sklenice teplého mléka před spaním může být uklidňující. Teplé mléko však není chutné pro každého a může způsobit zažívací potíže, pokud jste citliví na laktózu v mléčných výrobcích.

Existuje alternativa. Pokud je vaše srdce nastaveno na krémový noční nápoj, pak by se do toho mohlo hodit kurkumové latté.

Jako základ zvolte rostlinné mléko, jako je mandlové, kešu nebo ovesné mléko, a zahřejte ho lžičkou koření kurkuma, která má protizánětlivé účinky. Dobře promíchejte, oslaďte medem a posypte mletým muškátovým oříškem, hřebíčkem nebo skořicí.

Dostatek tekutin během dne

Existuje důvod, proč si tolik lidí nechává večer u postele sklenici vody: Tento nápoj je bez kalorií, neobsahuje žádný přidaný cukr a udržuje vás hydratované.

Abyste se v noci dobře vyspali, snažte se zkonzumovat více vody dříve během dne: Přílišné pití v hodinách před spaním vás může uprostřed noci probudit k potřebě močení. To samo o sobě není tak špatné, pokud nespíte lehce a je pro vás těžké znovu usnout, když se probudíte.

muz-zivani-nespavost

Třešňová šťáva

Popíjení třešňového džusu může pomoci při spánku, zejména lidem, kteří trpí nespavostí.

Jaké je tajemství? Některé chemikálie v třešních zvyšují dostupnost tryptofanu, aminokyseliny, která se podílí na produkci neurotransmiteru serotoninu, který je spojen se zdravým spánkem.

Ashwagandha

Ashwagandha je léčivá bylina a může být užitečná pro spánek. Je považován za adaptogen, neboli rostlinu, o které se předpokládá, že pomáhá tělu adaptovat se na stres.

Nicméně, ashwagandha by měla být používána s opatrností u některých lidí. Může interferovat s léky na cukrovku, vysoký krevní tlak a potlačení imunitního systému.

Zdroj obrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button