Dnes Středa - zatazeno 10°C
Zítra Čtvrtek - polojasno 11°C
Středa 17. 4. 2024
Svátek má Rudolf
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Výstava THE JOY OF LIFE Petry McGrath v hotelu Four Seasons
Petra McGrath. Foto: Robert Tichý

Výstava THE JOY OF LIFE Petry McGrath v hotelu Four Seasons

Petra McGrath (1972), česko-australská malířka a designérka žijící střídavě v Čechách a v Austrálii, vystavuje v luxusních prostorách restaurace CottoCrudo hotelu Four Seasons v Praze, cyklus velkoformátových pláten nazvaný THE JOY OF LIFE. Tématem výstavy je radost ze života, kterou malířka sama vyzařuje. 

Abstraktní barevné a harmonické obrazy budou moci hosté restaurace a baru shlédnout každý den od 20. prosince do konce března.

THE JOY OF LIFE navazuje na výstavu, kterou Petra otevřela před dvěma lety. Její název vznikl díky architektovi Otto Dvořákovi, který se i podílel na dnešní podobě hotelu Four Seasons v Praze.

„Otto mě velmi podporoval v mé tvorbě. Obrazy v něm vyvolávaly radost ze života. Bohužel letos v srpnu odešel. Velice si vážím možnosti vystavovat právě v hotelu Four Seasons a vnímám to i jako určitou poctu tomuto významnému člověku a sběrateli umění. Jeho žena Maya Lukas se dokonce podílí i na této výstavě a výstavu uvede, “ vysvětluje Petra McGrath.

Petra McGrath se ve svých dvaatřiceti letech rozhodla odstěhovat do Austrálie, ačkoli měla v Praze velmi úspěšnou realitní agenturu i zázemí a věnovala se designu. Šla si za svým snem. Žít v krásné Austrálii a vyjádřit se malbou byla její touha již od dětství. V Sydney začala malbu studovat.

„Jsem šťastná, že jsem si zvolila životní cestu, která mě naplňuje radostí, přináší mi mnoho inspirace a tvořivé energie, poznávání krásných míst, setkání. To vše mohu dále přenášet do svých obrazů. Miluji volnou tvorbu, abstrakci a symboliku, která mi dává svobodu a možnost se originálně vyjádřit,“ doplňuje dnes úspěšná malířka, která svá díla vystavuje v Čechách, Austrálii, ale i dalších zemích.

„Odvaha je slovo, které mi tane na mysli, když se s Petrou McGrath setkávám. Odvaha opustit svou rodnou zemi a vydat se na druhý konec světa. Odvaha opustit práci a vydat se za svým srdcem a začít tvořit. Odvaha používat ve svých dílech výrazné barvy. Odvaha být rozkročená mezi dvěma kontinenty. Odvaha být v obou kulturách antropologem, zúčastněným pozorovatelem. Odvaha promítat do svých děl radost, naději a pozitivní přístup k životu…Odvaha žít.,“ říká o Petře McGrath kurátorka umění Anna Pulkertová.

Obrazy vytvořené akryl, olej, pastel na plátně jsou prodejní.

Petra McGrath je malířka a designérka, která žije střídavě v Praze a v Sydney. V jejím zralém díle i jejími interpretacemi je neobyčejná, ale zřetelná harmonická rovnováha vůle k cílevědomému záměru spolu se suverénní spontánností a improvizací. Tato symbióza je klíčovým charakterem osobitosti a energie jejích obrazů. Zdroje osobní inspirace Petry jsou především její pozornost a vizuální citlivost k prostředí, světlu, barvám, rozlišností a společných jmenovatelů obou kultur Evropy a Austrálie. Obrazy Petry jsou ojedinělým příkladem suverénních harmonických kombinací figurativních elementů v rámci barevných abstrakcí s náznaky prostorového vnímání a originálních kompozic.


Autor: Alo

Branický knižní malotrh 2024

Včera v 09:18

Druhý ročník knižního Malotrhu se koná v sobotu 8. června. Setkáte s nejnovějšími knihami, autory a spoustou další zábavy. Den plný knih, hudby a workshopů proběhne od 11 do 19 hodiny na Branické ulici na úrovní jejího křížení s Jiskrovou ulicí.

Koncert Prahy 2 na Bastionu

15. dubna 2024 v 15:38

Cyklus Prahy 2 Hudba na hradbách na Bastionu je věnovaný převážně jazzu a dobré pohodě. V úterý 23. dubna můžete slyšet seskupení hudebníků, kteří se velmi dobře zapsali na naší hudební scéně a jsou příslibem pro tento žánr.

Josef Němec – Obrazy a kresby

14. dubna 2024 v 19:14

Kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene. Právě on je spolutvůrcem výpravné knihy.

Adéla Parmová a její Shakti: Výstava odhalí temná údolí a jasné vrcholky lidské duše

12. dubna 2024 ve 03:15

Pražská umělecká scéna se připravuje na zážitek, který propojí minulost, přítomnost a budoucnost skrze vizi umělkyně Adély Parmové. Umělecká výstava „Shakti [Power of Creation & Destruction]“ zvěstuje hlubokou a osvěžující cestu do temných údolí i jasných vrcholků lidské duše. Výstava Shakti...

Dubnové Varhanní nešpory maltézských rytířů

11. dubna 2024 ve 12:21

Varhanní nešpory maltézských rytířů uslyšíte v pondělí 15. dubna od 17 hodin.

Mladí ladí jazz v Praze 2

11. dubna 2024 v 07:01 | Aktualizováno 30. listopadu -0001, 00:00

Letos už posedmé oživí Karlovo náměstí festival Mladí ladí jazz.Začíná se v 15:30 hodin.

Dagmar Filípková vystavuje v galerii Art brut

10. dubna 2024 ve 14:01

V galerii Art brut Praha v Ditrichově ulici v Praze 2 můžete navštívit výstavu Dagmar Filípkové.

Hudba bez hranic: Krása Quartet

10. dubna 2024 ve 12:57

V letošním XVI. ročníku cyklu Hudba bez hranic vystoupí 16. dubna Krása Quartet. Mladý soubor během 12 let své existence již dokázal přesvědčit pořadatele i publikum nejen špičkovou interpretací, ale i promyšlenou a pečlivě připravovanou dramaturgií a ryzím přístupem o tom, že česká kvartetní...

Běla Janoštíková zve na autorský večer

9. dubna 2024 v 05:56

Další z autorských večerů Běly Janoštíkové se koná ve středu 10. dubna od 19 hodin. Tentokrát bude program věnovaný Japonsku. Přednáška „Země vycházejícího slunce“ se koná v nově otevřené pobočce Městské knihovny v Praze na Petřinách. Vstupné je 60 korun.

Irena Durmanová: Rýhy do nitra

8. dubna 2024 v 09:17

Výstava Rýhy do nitra Ireny Durmanové je ohlédnutím za posledními deseti lety autorčiny tvorby. Irena Durmanová se v mládí věnovala ve volném čase fotografii a tapiserii a vždy inklinovala k uměleckému vyjádření. Kresbu se ale začala učit až ve svých 60 letech v ateliéru...

Symfonická Salome: Koncert k výročí narození Karla Kryla

7. dubna 2024 v 08:46

Praha 6 zve v pátek 12. dubna na mimořádnou koncertní událost, která je připomínkou nedožitých osmdesátin výjimečného básníka a písničkáře.

Mimořádná projekce filmu Pasáž

7. dubna 2024 v 07:37

V pondělí 8. dubna se v 19 hodin koná mimořádná projekce filmu Pasáž režiséra Juraje Herze. Děj filmu se odehrává v magickém prostředí pražské pasáže, kde se realita mísí s fantazií. Přímo v té samé pasáži bude film promítán.

Doba plastová v galerii Dejvická Bubec

6. dubna 2024 v 10:07

Výstava Doba plastová v galerii Dejvická Bubec ve vestibulu metra představuje tvorbu Ivany Hanzlíkové zaměřenou na její práci s plastovými obaly.

Praha 1: Film o Zdeňku Jiřičkovi

6. dubna 2024 v 08:44

Ve čtvrtek 11. dubna můžete vidět krátký dokumentární film o Zdeňku Jiřičkovi.

Další články
Nahoru