Městský útulek v Jihlavě se loni staral o 150 odchycených nebo odložených psů. Zvířat pořízených při covidu se lidé po konci lockdownu hromadně nezbavovali

12. leden 2023

Hostem Hely Dvořákové byla v úterním Dobrém dopoledni vedoucí Městského útulku pro opuštěná a nalezená zvířata v Jihlavě Kateřina Škarková. Prozradila například to, že kromě psů má zařízení v péči i leguána, hada nebo papouška. Tématem bylo i povinné čipování psů.

„První věc, pokud přijde nějaký zájemce o adopci, tak se ho ptáme, na co toho pejska vůbec chce, co s ním chce dělat, jaké má pro něj podmínky, jestli ho chce do bytu nebo na hlídání, třeba k ovcím,“ popisuje výběr adoptivního pána pro psa z útulku vedoucí Městského útulku pro opuštěná a nalezená zvířata v Jihlavě Kateřina Škarková.

V roce 2022 se jihlavský útulek postaral o 150 odchycených, nalezených nebo odložených psů.  V roce 2021 to bylo asi o třetinu méně.

 „U štěňátek většinou stačí tři až čtyři návštěvy, ale u některého pejska třeba i měsíc, než se s dotyčným člověkem seznámí a než mu začne plně důvěřovat,“ vysvětlila Kateřina Škardová, že není možné si pejska z útulku odvést hned po první návštěvě. Zařízení tak předchází situaci, kdy by se pes do útulku vrátil.

Kateřina Škardová vede jihlavský městský útulek dva roky. Když byli lidé doma při covidu, pořizovali si domácí mazlíčky, aby nebyli sami. „Co se týká vyloženě covidových psů, tak ty jsme měli dva, kdy nám majitelé sdělili, že si pejska opravdu pořídili v době COVIDu, kdy byli doma na home officu,“ vzpomíná Škardová. „Problém byl, že když byl pořád někdo doma, pejsky nenaučili být samotné. Tudíž když šli do práce, tak pejsci začali štěkat, a to obtěžovalo sousedy,“ dodává

Naštěstí i covidová doba přinesla větší zájem o výcvik psů a socializační kurzy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.