Hlavní obsah

Jesenický virtuální skipas je v ostrém provozu. Jako první na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phone ticket. Takový název dostala nová technologie, která umožňuje lyžařům v prvním skiareálu na světě, v Kopřivné v Jeseníkách, nahrát si do chytrého telefonu zakoupený virtuální skipas. Díky němu lyžaři procházejí turnikety bez čipu či karty, telefon nemusí ani vytahovat z kapsy.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Lyžaři ve Skiareálu Kopřivná už mohou při průchodu turnikety k lanovce používat virtuální skipas.

Článek

O vše se stará unikátní aplikace rakouské společnosti Axess fungující přes Bluetooth. Vybíjení baterie mobilu je přitom minimální. V lyžařském areálu v Malé Morávce světovou novinku spustili do ostrého provozu tento týden po zhruba měsíčním testování.

Nejoblíbenější skiareály v ČR: Kde si nejlépe zalyžujete

Cestování

Další plány

„Ano, jsme opravdu první lyžařský areál na světě, který toto má. A plánujeme Phone ticket využít i na další věci. Chceme, aby se náš zákazník mohl přes mobil odbavit bezkontaktně komplexně. Tedy v půjčovně lyží, u jízdného na lanovku, objedná si lyžařskou školku, zarezervuje si parkovací místo či pokoj v hotelu,“ vysvětlil Právu jeden z majitelů Skiareálu Kopřivná Karel Ležatka.

„Bezkontaktní odbavovací systém jsme testovali v nejrůznějších podmínkách a vše proběhlo bez problémů,“ podotkl s tím, že možnost nákupu fyzického skipasu u nich zůstává.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Takto vypadá unikátní aplikace rakouské firmy Axess, díky které si lyžaři mohou koupit virtuální skipas.

Telefon s koupeným virtuálním skipasem se musí nosit na levé straně, protože tam jsou umístěné směrové antény zleva doprava. „Ale to je stejné i u čipových karet. U testování jsme narazili jen na drobné potíže spojené s rozdílnými verzemi operačních systémů u telefonů. Funguje to na obou nejběžnějších platformách, tedy na iOS a Androidu, ale na telefonech iPhone 8 a novějších, u Androidu je nutná verze také 8 a vyšší. Samozřejmě se aplikace i upravovala, aby fungovala pro nejvíce druhů telefonů,“ upřesnil šéf areálu.

Lyžování v ČR pro děti: Kde najdete dětské sjezdovky

Cestování

Promo akce

Skiareál Kopřivná se teď snaží nalákat své zákazníky, aby Phone ticket využívali. „V pátek 13. ledna proto spouštíme promo akci, potrvá do konce ledna. Spočívá v tom, že pokud si zákazník koupí Phone ticket na našem e-shopu a zaregistruje se, tak jeho první nákup mu pak v únoru při jeho dalším nákupu vrátíme zpět. Stejnou částku,“ shrnul Ležatka.

„Mám radost, že zrovna Moravskoslezský kraj je průkopníkem světově unikátní technologie, která doposud ještě nebyla nikde aplikovaná. Tohle prvenství Malé Morávce už nikdo nevezme a všechna velká evropská a americká lyžařská střediska se od místního lyžařského areálu budou učit. Věřím, že se tato technologie rozšíří rychle dál,“ konstatoval Jakub Unucka, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu a chytrý region.

Nejlepší sjezdovky v ČR: Nejdelší, pro děti i blízko Prahy

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám