čt 12.1.2023
A-tým

Michal Daněk si v Beleku i zachytá

Realizační tým Baníku je na soustředění v tureckém Beleku o jedno jméno širší. Gólmanský trenérský štáb se rozrostl o Michala Daňka. Ten nejenže vypomáhá při práci s gólmany Baníku, ale v případě potřeby se sám postaví do branky. Jako třeba na čtvrtečním tréninku.

„Už nejsem tak hbitý, jako jsem býval v časech, kdy jsem profesionálně chytal, ale když je potřeba, nemám problém se na tréninku do branky postavit. Už nejsem pod tlakem, že musím něco chytit. A když se mi to podaří, můžu si kluky aspoň vychutnat,“ říká devětatřicetiletý bývalý ligový gólman, jenž na podzim působil jako trenér brankářů v B-týmu Baníku, v samém konci podzimní části však přeskočil do áčka. Vít Baránek, jenž má brankáře v Baníku na povel, totiž musel na operaci kyčelního kloubu. Klub z Bazalů má dostatečné trenérské kádry, takže bylo kam sáhnout pro dočasnou náhradu.

Vít Baránek už je sice zpět a tréninky brankářů řídí on, Michala Daňka má ale k ruce, protože ještě nemůže naplno kopat do míče, což je nezbytná součást řemesla brankářských trenérů. „Však se také říká, že nejlepší kopací techniku mají právě trenéři gólmanů, protože ti toho během tréninku nakopou tolik, že se neustále zlepšují,“ usmívá se Michal Daněk, který dostal „povolávák“ i pro herní soustředění v Turecku.

„Jsem rád, že tady můžu pobírat zkušenosti. Realizační tým Baníku je v současné době fantastický. Opravdu je skvěle poskládaný, všichni se perfektně doplňují,“ pochvaluje si Michal Daněk, jenž současný kádr gólmanů Baníku hodnotí velmi vysoce. „Je to špičkový brankářský kádr. Lašty má sice svá léta, ale pořád patří k nejlepším v lize,“ hodnotí Michal Daněk gólmana, jenž je paradoxně téměř na den přesně o rok starší. „I ti dva další mají před sebou dobrou budoucnost. Hrubas má velké předpoklady. Pro budoucnost Baníku je to dobrá vyhlídka, protože buď bude Hrubas po Honzovi Laštůvkovi na delší dobu budoucí brankářskou jedničkou, nebo jej klub hodně dobře zpeněží,“ konstatuje Michal Daněk na konto Martina Hrubého. „A Lety? I on se může prosadit. Uvidíme, kde to bude. Jestli tady v Baníku, nebo jinde,“ glosuje Michal Daněk perspektivu Jiřího Letáčka.

Práce u A-týmu Baníku Michala Daňka baví. Hodně. „Z několika důvodů. Jednak se učím něčemu novému. A nejen od Víti Baránka, ale taky třeba od Laštyho, protože i on se svými zkušenostmi svým mladším kolegům často radí. S Víťou si pracovně vyhovíme, chystáme spolu každý trénink, každý trénink spolu sledujeme a hodnotíme ho pak i u videa. Bary je samozřejmě na hřišti šéf. Pro mě je to srdcovka, že teď můžu u áčka být, ale vůbec jenom to, že můžu pracovat s brankáři v Baníku, do kterého jsem kdysi ve třetí třídě přestoupil z Hlučína a zažil jsem v jeho dresu i prvoligové zápasy,“ uzavírá Michal Daněk.

13
Samuel
Grygar
12
Tomáš
Rigo
28
Filip
Kubala
35
Jakub
Markovič
77
Gigli
Ndefe
20
Abdullahi
Tanko
5
Jiří
Boula
26
Filip
Blažek
9
David
Buchta
10
Matěj
Šín
15
Patrick
Kpozo
30
Jiří
Letáček
21
Jiří
Klíma
19
David
Lischka
4
Robert
Mišković
11
Eldar
Šehić
7
Karel
Pojezný
0
Paixao da Silva
Ewerton
29
Ladislav
Takács
24
Jan
Juroška
17
Michal
Frydrych