Dobrovolníci i klienti šatníku Vesny přenesli poslední krabice na novou adresu

foto Dobrovolníci i klienti spolku známého jako Vesna dokončili přestěhování dobročinného šatníku na novou adresu, 12. ledna 2023, Brno. Dosud šatník sídlil v prostorách Pražákova paláce Moravské galerie, nyní se přesouvá o několik set metrů dál do nového působiště v Pellicově ulici. Na snímku vlevo Barbora Antonová ze spolku, vpravo ředitel Moravské galerie Jan Press.

Brno - Symbolickým přenesením posledních krabic dnes čtyři desítky dobrovolníků i klientů brněnského spolku známého jako Vesna dokončily stěhování dobročinného šatníku na novou adresu. Dosud šatník sídlil v prostorách Pražákova paláce Moravské galerie, nyní se přesouvá o několik set metrů dál do Pellicovy ulice.

Fotogalerie

Šatník slouží od roku 2021 rodinám v nouzi, které v něm najdou oblečení, obuv, ale i vybavení do domácnosti, školní potřeby, drogistické zboží nebo kosmetiku. Na začátku února 2022 vznikl při šatníku Ženský vzdělávací ústav Brno, který navazuje na tradici ženského spolku Vesna. O několik týdnů později zaútočilo Rusko na Ukrajinu a spolek začal okamžitě poskytovat pomoc především ukrajinským rodinám na útěku před válkou.

V prostorách bývalé kavárny Pražákova paláce šatník sídlil od prosince 2021. Po začátku války na Ukrajině v únoru 2022 ale prostor přestal stačit. "Potřeba pomoci byla na začátku obrovská a šatník přestal stačit. Proto jsme Vesně nabídli ještě nádvoří Pražákova paláce a naše výstavní místnosti v přízemí, kde vznikl sklad hygienických potřeb a zázemí pro dobrovolníky. Museli jsme posunout termíny našich výstav, ale s Vesnou se nám podařilo vytvořit jedno z nejvýznamnějších sběrných a výdejních center pro uprchlíky z Ukrajiny v Brně," uvedl ředitel Moravské galerie Jan Press. Od června se šatník vrátil k původnímu režimu a znovu slouží všem rodinám v nouzi.

Při dnešním rozloučení v již bývalých prostorách mu členky spolku poděkovaly a rozloučily se s ním dárkem. Press se pak přidal k průvodu, který vyrazil po Husově ulici do nedaleké Pellicovy.

Nyní bude šatník sídlit v prostorách bývalé školy, kterou poskytlo brněnské biskupství. Otvírací doba pro dárce zůstává stejná: středa, čtvrtek a neděle od 10:00 do 17:00. Zájemci o návštěvu si rezervují termín na webových stránkách spolekvesna.cz. Rezervace jsme zvolili zejména kvůli komfortu návštěvníků, aby měli čas a klid vybrat si a vyzkoušet věci, které potřebují," uvedla za Ženský vzdělávací ústav Brno, známý jako Vesna, Barbora Antonová.

ska dr

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 8°C

Celá předpověď