Ondřej Kuchař
12. ledna 2023 • 18:40

NHL v půli. Jak si vedou Češi? Životní sezony, nádech gólmanů i zklamání

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Klakson troubí fotbalový poločas! Zámořská NHL je zhruba v půli své dlouhé pouti základní částí. Někde jsou lehce před ní, jinde o píď za ní. Web iSport.cz udělal o přestávce před druhou „pětačtyřicetiminutovkou“ českou inventuru. Jak se zatím v zámoří daří našincům? Vládce je jasný. Ale dál? Kdo patří mezi ligovou špičku, kdo překvapil a kdo zůstává za očekáváním?

  • The Special One

    David Pastrňák (Boston): 40 - 58 (32+26)

    Bylo by nefér poslat jednu z nejzářivějších hvězd současné NHL do skupiny k dalším Čechům. David Pastrňák je oproti ostatním zkrátka jinde. The Special One. Je v elitní pětce ligového bodování, v pořadí střelců prohání Connora McDavida. Rychlíku z Edmontonu funí na krk. Sezonu rozjel na kariérní maximum. Poprvé by Pasta mohl překonat stobodovou hranici v základní části. Aktuálně je v tempu na 119 bodů a 66 gólů! Hlavně díky jeho příspěvku Boston od začátku ročníku vládne celé NHL.

    Pastrňák v dresu Bruins válí a sezonu má rozjetou na 119 bodůFoto Profimedia.cz

  • TOP level NHL

    Martin Nečas (Carolina): 41 - 39 (17+22)
    Tomáš Hertl (San Jose): 41 - 39 (14+25)
    David Krejčí (Boston): 35 - 31 (11+20)

    S průměrem takřka jednoho bodu na utkání zatím sezonou proplouvají Nečas s Hertlem. Mají nakročeno k atakování mety 80 bodů. Pro oba by to bylo posunutí kariérního maxima. Oba patří k lídrům svých týmů, na kterých stojí hra první lajny i elitního přesilovkového komanda. Hlavně u Nečase je to oproti minulým sezonám obrovský krok kupředu. Fantasticky si vede po návratu do NHL z roční anabáze v Olomouci taky Krejčí. S trochou štěstí by dokonce ve 36 letech mohl taky on zaútočit na svou dosud nejlepší zámořskou sezonu. Dvakrát končil na 73 bodech (2009 a 2019), s aktuálním bodovým tempem by došel na 68 bodů. V noci z pondělí na úterý by měla hvězda Bruins pokořit metu tisíci zápasů v NHL. Tleskáme!

    Martin Nečas zažívá průlomový ročník. Konečně!Foto Reuters

  • Překvapili

    Filip Hronek (Detroit): 39 - 29 (7+22)
    Dominik Kubalík (Detroit): 39 - 29 (13+16)
    Pavel Zacha (Boston): 40 - 25 (5+20)
    Filip Chytil (NY Rangers): 34 - 22 (12+10)
    Dan Vladař (Calgary): 14 - 2,78 / 90,6 %
    David Rittich (Winnipeg): 10 - 2,75 / 90,5 %
    Lukáš Dostál (Anaheim): 7 - 3,53 / 90,9 %

    Na vrata topu NHL v této sezoně buší Filip Hronek. Jeho výkony jsou v této sezoně extra milým překvapením. Brzy bude atakovat kariérní maximum (38 bodů). Ročník má rozjetý na zdolání šedesátky. Maxima budou s velkou pravděpodobností přepisovat taky parťák Kubalík a Pavel Zacha s Filipem Chytilem. Ten je od osobního rekordu vzdálený jediný bod, za oceánem se píše, že by měl od Rangers dostat větší prostor a důvěru. Příjemný překvapením první půlky základní části NHL je taky brankářské trio Vladař, Rittich a Dostál. První jmenovaný získává v Calgary stále větší prostor, druhý se po nepovedeném angažmá v Nashvillu ve Winnipegu znovu nadechl. A třetí se dere do NHL nastálo.

    Filip Chytil si v Rangers buduje stále lepší a lepší poziciFoto ČTK / AP / Mary Altaffer

  • Výkony podle očekávání

    Vítek Vaněček (NJ Devils): 27 - 2,37 / 91,3 %
    Karel Vejmelka (Arizona): 30 - 3,35 / 90,2 %
    David Kämpf (Toronto): 42 - 15 / (4+11)
    Jan Rutta (Pittsburgh): 40 - 7 (3+4)
    Radko Gudas (Florida): 32 - 6 (2+4)
    Tomáš Nosek (Boston): 38 - 7 (3+4)
    Radek Faksa (Dallas): 42 - 7 (3+4)

    Velmi kvalitní výkonnost v ďábelských barvách New Jersey podává Vítek Vaněček. Přesně tohle od něj vedení očekávalo. Už v minulých dvou sezonách ve Washingtonu dokázal, že má na to být v NHL jedničkou. Teď to potvrzuje. Jasným vládcem brankoviště je taky Vejmelka v Arizoně. Pak je tu trio defenzivních forvardů, kteří si odvedou svoje. Faksa sice oproti minulým letům bodově ještě výrazněji strádá, ale v Dallasu patří mezi klíčové borce na oslabení. Totéž platí o Noskovi s Kämpfem, který však ještě navíc zvládá i pravidelně bodovat. Svou roli pak v Pittsburghu našel Rutta. Taky on začíná většinu oslabení Tučňáků. Tvrdost a důraz pak stále spolehlivě doručuje Gudas.

    Karel Vejmelka sice v bráně předvádí dobré výkony, jenže v Arizoně to nemá snadné...Foto ČTK / AP / Matt Slocum

  • Mají na víc

    Radim Šimek (San Jose): 31 - 2 (1+1)
    Ondřej Palát (NJ Devils): 9 - 3 (3+0)
    Martin Kaut (Colorado): 25 - 3 (1+2)
    Pavel Francouz (Colorado): 9 - 2,8 / 91,3 %

    Vidíte v nich potenciál, ale čekali byste, že v této fázi sezony na tom budou líp. Radim Šimek alespoň oproti minulé sezoně pravidelně hraje. Respektive hrál. Na startu ledna byl zapsán na listinu zraněných. V podprůměrném týmu San Jose sebral jen dva body, defenzivní statistiky však špatné nemá. Palát v novém angažmá doplatil na to, že se hned na prahu sezony zranil. Teď se pomalu dostává do tempa. Ve třech utkáních po uzdravení nebodoval a hrál mezi 11 a 14 minutami. Tady se ale vsaďte, že půjde nahoru. Zdravotní trable přibrzdily i Francouze, kterého však v Coloradu stejně od začátku sezony přechytává Georgijev. Naplno prosadit se v Avalanche nedaří ani Kautovi.

    Ondřej Palát se po zranění pomalu zahřívá do provozní teplotyFoto ČTK / AP / Frank Franklin II

  • Zklamání

    Petr Mrázek (Chicago): 14 - 4,19 / 87,7 %
    Libor Hájek (NY Rangers): 16 - 1 (1+0)
    Jakub Zbořil (Boston): 14 - 1 (1+0)
    Jakub Vrána (Detroit): 2 - 2 (1+1)
    Filip Zadina (Detroit): 9 - 0

    Že to bude mít Petr Mrázek v rozprodaném a vybrakovaném Chicagu těžké, bylo jasné už před sezonou. Přesto však jistě i sám gólman doufal v lepší numera. Taky jeho na čas vyřadilo zranění. Zdraví vyoutovalo mimo mantinely taky Zadinu, který však na startu ročníku vedení Detroitu příliš nepřesvědčil. V podobné, velmi těžké pozici, jsou beci Hájek se Zbořilem. Je to přesně měsíc (!) co Hájek nastoupil k zápasu. Od té doby s Rangers jen jako zdravý náhradník trénuje. Zbořil za Boston pak odehrál od 24. listopadu pouze jediné utkání, v němž pobyl na ledě necelých sedm minut. Jinak je rovněž healthy scratch. Samostatná a zhusta popsaná kapitola je pak Jakub Vrána.

    Nehodnoceni: Jakub Voráček, Jakub Lauko, Matěj Blümel, Radim Zohorna, Kristián Reichel, Ondřej Kaše, Jan Jeník, Filip Král, David Jiříček

    Vránovy kariérní zvraty: rekord ve Švédsku, Stanley Cup, ale i problémy
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud