Dětské domovy se otevírají světu, empatie ale stále chybí, říká Radek Laci

Vyrůstal v kojeneckém ústavu, v dětském domově, nějaký čas také v pěstounské péči. Přesto dokázal ze své nevýhodné startovní pozice vytěžit maximum. Radek Laci je úspěšný a známý manuální terapeut a rehabilitační trenér. Dětské domovy dodnes objíždí. „Více se otevřely světu, ale empatie stále chybí,“ řekl v podcastu Na Kafi.
Kondiční trenér Radek Laci

Kondiční trenér Radek Laci | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Jeho tréninky i workshopy jsou plné, chodí k němu cvičit známé tváře a na individuální lekce si člověk počká i tři měsíce. Jako na zubaře. Hostem podcastu Na Kafi byl tentokrát manuální terapeut a rehabilitační trenér Radek Laci. Svou kariéru si doslova vydřel silnou vůlí a cílevědomostí. Startovní pozici totiž neměl vůbec jednoduchou: vyrůstal v kojeneckém ústavu, poté v dětském domově a nějaký čas také v pěstounské rodině, odkud na vlastní žádost odešel. Jaká vzpomínka na toto období jej ovlivňuje nejvíce?

„Viděl jsem, jak děti z dětského domova odcházejí a čeká je složitý a průměrný život. Odcházely do života a nevěděly, jak jej žít. Plácaly se v tom, nějak to koulely, často neměly peníze třeba na jídlo, a tak se do domova opět vracely,“ popsal v podcastu Na Kafi Radek Laci.

„Ptal jsem se sám sebe, proč tolik dětí odešlo a proč je valná většina z nich smutná a nešťastná, nepracuje na sobě a neví, co se svým životem,“ dodává a vysvětluje, že to byla velká motivace na sobě pracovat a zajímat se o systém péče o ohrožené děti.

Domovy objíždí dodnes. Setkává se s dětmi, mluví s nimi o svém světě, o jejich obavách, o tom, jak se postavit na vlastní nohy. Jako jeden z mála proto dokáže posoudit, co světu za branami s cedulí Dětský domov skutečně chybí, a jak se tyto světy v průběhu času mění.

PODCASTY iDNES.cz

Ženský svět do uší. Redakce ONA pro vás rozjela nové podcasty. NA KAFI najdete na iDNES.cz ale i na platformách, jako je Spotify, Apple nebo Google. Ať se vám dobře poslouchá...

Redaktorka Martina Procházková moderuje nový podcast Ony Dnes: Na Kafi

„Chybí tam empatie a takzvané neviditelné kvality: pochopení, budování sebevědomí, podpora samostatnosti a poukazování na možnost příležitostí, aby mohlo dítě fungovat samo za sebe, třeba si vybrat školu. Aby se to nescvrklo jen na materiální pomoc, které je díkybohu hodně,“ dodává v podcastu.

„Díky naší pětadvacetileté zkušenosti víme, že i když se ústavy mnohdy snaží poskytnout svěřeným dětem maximální péči, bezpečí a lásku rodiny nikdy nahradit nemohou. Samo prostředí má svá specifika – někde více, jinde méně erární, režimová. A dětem zde může chybět individuální přístup a mít někoho jen pro sebe, kdo jejich potřeby slyší a naplňuje, jako jsou na to zvyklé děti z funkčních rodin,“ potvrzuje ředitelka Nadace Terezy Maxové dětem Terezie Sverdlinová.

Pomáhá technologický pokrok

Přesto se svět ústavní péče podle Radka Laciho mění k lepšímu. „Je to technologiemi, globalizací, sociálními sítěmi. Děti jsou obratnější v myšlení, chtějí víc. Sledují mne třeba na Instagramu a kdykoli mne mohou kontaktovat. Svět děcáků je nyní s vnějším světem mnohem propojenější,“ srovnává Radek Laci dnešní dobu s dobou třeba před sedmi lety, kdy jeho dětský domov, byť uprostřed velkého města, byl izolovaným, uzavřeným místem, kam nikdo neviděl.

Terezie Sverdlinová z nadace to potvrzuje. „Myslím si, že v dané oblasti je opravdu velký posun a příležitostí k rozvoji mají dnešní děti z domovů dostatek. To vidím i v rámci našich speciálních projektů na rozvoj vzdělání a talentu anebo v oblasti přípravy na samostatný život. A stejně jako my, nabízí pomoc i jiné neziskové organizace,“ doplnila.

Někdo z nás

Děti Radkovu cestu do „vnějšího světa“ hltají. V podcastu vysvětluje, jak často malé kroky či nepatrné zmínky mohou jejich osudy ovlivnit.

„Za dětmi jezdím jako Radek, který si prošel děcákem a ukazuju jim, že se to dá zvládnout. Děti vycítí návštěvu, která nemá tu zkušenost s dětským domovem, je tam velký distanc. Mezi námi je ta bariéra rychle prolomená. Ukážu jim stojku nebo zahrajeme fotbal, na bubny a pak se ptají. To je ideální čas, kdy jim mohu předávat své zkušenosti,“ dodává s tím, že spousta věcí ani nemusí být vyslovená, protože děti to cítí a Radek jim rozumí. Dokážou pak mluvit o čemkoli.

„Nejčastější dotaz? Jak jsem to dokázal,“ řekl Radek Laci v podcastu Na Kafi. Celý podcast, kde se s Radkem bavíme nejen o světě dětských domovů, ale v první části také o cvičení, správném přístupu k životu a pohybu, nebo třeba o tom, jak si vybrat správného trenéra, najdete zde:

Ředitelka Nadace Terezy Maxové doplnila, že systém ústavní výchovy už několik let prochází přeměnou dětských domovů, v rámci níž jsou vytvářeny menší rodinné skupiny. „Tam je cílem přiblížit každodenní život co nejvíce tomu rodinnému. Také si myslím, že mohou děti i domovy čerpat z široké nabídky podpory nadací a neziskových organizací v různých tématech. V současnosti mají děti například lepší možnosti psychologické podpory a ošetření traumat, kterými prošly i díky našemu projektu Comenius,“ připomíná.

Nadace by v budoucnu chtěla pomoci i pracovníkům dětských domovů, kteří bývají často velmi přetížení. A v plánu je také posílení bezpečného kontaktu dětí se svou biologickou rodinou. „A to nejen s rodiči, ale i širší rodinou – babičky, tety. Dítě by mělo mít možnost vědět, kde má kořeny a pochopit rodinné vzorce. To hraje důležitou roli v budování jeho sebehodnoty, ukotvení a náhledu na život,“ uzavírá Sverdlinová.

K dítěti by mělo být vždy přistupováno jako k jedinečné osobnosti s respektem k jeho schopnostem, zájmům a přáním.

Terezie Sverdlinová, ředitelka Nadace Terezy Maxové dětem

  • Nejčtenější

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

19. května 2024

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako...

Žena strávila v tetovacím studiu 300 hodin, aby se zcela změnila

15. května 2024

Bethany Moore z Velké Británie uvedla, že se jako dítě nenáviděla. Neměla ráda své tělo a toužila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to nevkusné a nemravné. Náhradní manželku pobouřily akty v obýváku

15. května 2024  21:50

V novém díle Výměny manželek sehrála hlavní roli temperamentní Nikol. Deset dní se snažila...

Dva měsíce po operaci zemřel první pacient s transplantovanou prasečí ledvinou

12. května 2024  15:41

První příjemce ledviny z geneticky modifikovaného prasete zemřel necelé dva měsíce po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Partnera volíme podle toho, co naše duše potřebuje zažít, říká psycholožka

14. května 2024

Premium Intenzivní terapie zcela zdarma. I tak se dá podle psycholožky Terezy Škorupové vnímat partnerský...

Žena zahrnuje novorozeně luxusem, nechybí ani zlatý dudlík a lahev

20. května 2024  9:20

Pětadvacetiletá Linda Adrade z Dubaje se v minulosti provdala za multimiliardáře a už tehdy řekla,...

Týdenní horoskop pro všechna znamení od 20. do 26. května

20. května 2024

Týden začíná a hvězdy vašemu znamení mohou pomoci k tomu, abyste následující dny nejen zvládli, ale...

Inteligence, nebo sexy tělo? Co je podle odborníků na ženách nejpřitažlivější

20. května 2024

Co muže na ženách nejvíc přitahuje? Při pokusu o sestavení žebříčku atributů, které rozhodují o...

Příběh Karla: Odešel jsem od ženy kvůli mladší, teď toho lituji

20. května 2024

Loni jsem oslavil padesátku, a když tak bilancuji, jak se mi vede v životě, musím říct, že to jde...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...