The Capitals: Spojení evropských lidovců s konzervativci je nesmysl, zní z Německa

© EPA-EFE, koláž připravila Esther Snippeová

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


EVROPA

Spojení evropských lidovců s konzervativci je nesmysl, zní z Německa. Potenciální spojenectví mezi skupinou Evropských konzervativců a reformistů (ECR) a středopravicovou Evropskou lidovou stranou (EPP) je pro bývalou německou vládní stranu CDU/CSU mimo hru. Vyplývá to z vyjádření některých jejích představitelů.

Diskuse o možné spolupráci lidovců a konzervativců se rozvířily minulý týden, kdy se šéf frakce EPP Manfred Weber v Římě setkal s italskou premiérkou a předsedkyní ECR Giorgiou Meloniovou. Diskutovali spolu právě také o možné spolupráci stran na evropské úrovni.

Weberovy plány teď ale narážejí na kritiku jeho domácí německé strany CDU/CSU (na evropské úrovni spjatá s EPP).

Problémem jsou především vazby mezi ECR a frakcí Identita a demokracie (ID), která je otevřeně protievropská. Spolupráce těchto politických skupin se odehrává právě v Itálii, kde jsou strany Bratři Itálie (ECR), Bersluconiho strana Forza Italia (EPP) a Liga (ID) v jedné vládě.

„Kdo podporuje pravicové nacionalistické strany, nesmí být naším partnerem,“ prohlásil Alexander Dobrindt, šéf poslanců bavorské CSU.

Postoje italských koaličních stran „jsou do značné míry neslučitelné s postoji EPP“, uvedl pro EURACTIV Německo zahraničně-politický mluvčí stranické skupiny CDU/CSU v Bundestagu Jürgen Hardt.

„Není důvod k další spolupráci s ostatními stranami italské vlády v Evropském parlamentu, pokud spolupracují s otevřeně protievropskými silami, jako je německá AfD,“ dodal Hardt.

Palčivým problémem pro takovou spolupráci je také Polsko. Vládní strana Právo a spravedlnost je jedinou členskou stranou ECR z Polska. V EPP jsou pak zastoupeny její hlavní rivalové, Občanská platforma a Polská lidová strana. (EURACTIV Network)


BERLÍN

Habeck je pro dodávky tanků Leopard na Ukrajinu. Německý vicekancléř Robert Habeck je nakloněný tomu, aby Polsko dodalo Ukrajině bojové tanky Leopard 2.

Tanky Leopard jsou německé výroby, jakýkoliv jejich vývoz do zahraničí tak musí nejprve dostat zelenou od Berlína. Scholz svůj souhlas zatím nepotvrdil.

Německo by nemělo „stát v cestě, pokud se jiné země rozhodnou podpořit Ukrajinu,“ citoval ve čtvrtek Habecka německý Deník Die Zeit.

Polsko mezitím souhlasilo s pobytem německých vojáků na svém území. Němci přijedou do sousedního státu spolu s protiletadlovými systémy Patriot. Očekává se, že němečtí vojáci dorazí do Polska již o víkendu.  (Julia Dahm | EURACTIV.de, Bartosz Sieniawski | EURACTIV.pl)


VÍDEŇ

Rakousko je připraveno vyslat další vojáky do Kosova. Vídeň je připravena vyslat další vojáky na podporu mírových sil pod vedením NATO v Kosovu (KFOR), pokud to bude nutné. Na tiskové konferenci to potvrdil kancléř Karl Nehammer.

„Rakousko a Kosovo jsou úzce propojeny na mnoha úrovních,“ vysvětlil Nehammer po setkání s kosovským premiérem Albinem Kurtim ve Vídni. „Úzce spolupracujeme především na úrovni bezpečnostní politiky,“ dodal.

Rakousko, které má geograficky i historicky blízko k balkánským státům, je největším členem kontingentu KFOR o síle přibližně 3 400 mužů, přestože není členem NATO. Přibližně 300 rakouských vojáků je rozmístěno v hlavním městě Kosova Prištině a také v Peje a Novo Selu na západě země. (Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.de)


STOCKHOLM

Human Rights Watch kritizuje usmíření Švédska s Tureckem. Ředitelka organizace Human Rights Watch Tirana Hassanová ve čtvrtek ostře kritizovala Švédsko za způsob, jakým přistupuje k Turecku při jednáních o vstupu do NATO.

Švédsko podalo žádost o členství v NATO v květnu 2022, ale jeho vstup do Aliance blokuje právě Turecko. Ankara si klade přísné podmínky, v nichž odmítá přistoupit na kompromis, a to i přes výzvy představitelů NATO a několik setkání na vysoké úrovni.

Turecká vláda kritizuje Stockholm za podporu, kterou poskytl kurdské skupině YPG v boji proti ISIS, neboť Turecko ji považuje za ekvivalent kurdské teroristické organizace PKK. V listopadu nová švédská středopravicová vláda oznámila, že se od YPG distancuje.

Ředitelka Hassanová tento krok Švédska kritizovala. „Pokud je Švédsko připraveno zavírat oči před porušováním lidských práv ze strany Turecka kvůli vlastnímu politickému prospěchu, je to jeden z nejznepokojivějších trendů, které jsme v posledních letech zaznamenali,“ řekla rádiu Ekot. (Charles Szumski | EURACTIV.com)


BRATISLAVA

Hlavní města Visegrádu pomohou s obnovou ukrajinských obcí. Primátoři Budapešti, Bratislavy, Prahy a Varšavy ve středu nečekaně navštívili Kyjev, kde jednali o plánu na vytvoření platformy pro dlouhodobou pomoc a obnovu ukrajinských měst a obcí.

„Ve středu jsem na pozvání Vitalije Klička přijel do Kyjeva na setkání s primátory Varšavy, Bratislavy a Budapešti. Jménem Paktu svobodných měst jsme zde vyjádřili plnou podporu Ukrajině a jednali o další spolupráci,“ uvedl na Twitteru pražský primátor Zdeněk Hříb.

Pakt svobodných měst je organizace založená primátory hlavních měst čtyř zemí Visegrádu. Později se rozrostl na 26 členů včetně Kyjeva.

Podle primátora Bratislavy Matúše Valla byla hlavním tématem cesty do Kyjeva platforma, která by pomohla lépe koordinovat pomoc ukrajinským obcím.

„Žádosti ukrajinských měst o pomoc sahají od oprav kritické infrastruktury, přes finanční pomoc, sanitky, autobusy, až po prázdninové tábory pro děti. Abychom zlepšili kvalitu i objem této různorodé pomoci na úrovni měst, navrhli jsme slaďovací platformu,“ napsal Vallo na Instagramu.

„Ukrajinská města budou do systému zapisovat své potřeby a požadavky v pořadí podle důležitosti. Dárcovská města budou moci sledovat, zda jsou schopna některé požadavky splnit, nebo do systému zaznamenat, jak mohou pomoci jiným způsobem,“ dodal.

Primátoři také přislíbili Kličkovi další okamžitou pomoc. Bratislava daruje 25 autobusů, Budapešť 20 a Varšava 60 vozů metra. Praha v prosinci poslala do Kyjeva 400 topných těles a deset elektrocentrál a během války také dvacet tramvají, autobusů, sanitek a záchranářských vozů. (Michal Hudec | EURACTIV.sk)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář