Verlaine a Rimbaud. V Ostravě nemohou být ani spolu, ani bez sebe

Verlaine a Rimbaud. V Ostravě nemohou být ani spolu, ani bez sebe
Josef Kaluža jako Paul Verlaine, Vlastimil Burda coby Arthur Rimbaud a Adam Langer v roli Etienna Carjata.
Barbora Sedláčková jako Matylda Verlainová a Josef Kaluža coby Paul Verlaine.
Josef Kaluža jako Paul Verlaine a Vlastimil Burda coby Arthur Rimbaud.
Vlastimil Burda jako Arthur Rimbaud a Josef Kaluža coby Paul Verlaine.
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
13. 1. 2023 10:00
O milostném poměru francouzských básníků Arthura Rimbauda a Paula Verlaina koncem 19. století vypráví hra Úplné zatmění anglického dramatika Christophera Hamptona, jejíž inscenaci tuto sobotu uvede Komorní scéna Aréna. Režíruje stálý polský host ostravské scény André Hübner-Ochodlo.

Po sobotní premiéře následují nejbližší reprízy 16., 18. a 27. ledna.

Příběhem prokletých básníků se dnes šestasedmdesátiletý Hampton zabýval jako mladík, hru napsal v roce 1967 coby svou teprve druhou. Světovou premiéru měla v londýnském nekomerčním divadle Royal Court, kde dramatik zastával pozici dramaturga. Úspěch ale Úplné zatmění tehdy ještě nemělo. Hampton se k němu vrátil po bezmála 30 letech a adaptoval jej do podoby filmového scénáře, který pak natočila polská absolventka pražské FAMU Agnieszka Hollandová s mladým Leonardem DiCapriem v roli Rimbauda.

Hra se zabývá dvěma roky intenzivního milostného vzplanutí mezi Arthurem Rimbaudem a Paulem Verlainem v letech 1871 až 1873. V hlavních rolích ostravské inscenace se představí Josef Kaluža jakožto pařížský básník Verlaine, jehož spořádaný manželský život naruší arogantní šestnáctiletý rebel Rimbaud v podání Vlastimila Burdy. Bohémští básníci, jejichž láska je plná tehdy zakázaných doteků i absintového opojení, v průběhu vášnivého sebedestruktivního vztahu zjišťují, že nemohou být ani spolu, ani bez sebe, a oscilují na hranici lásky a nenávisti, extrémní závislosti a pohrdání, vášně i kocoviny z ní.

Verlainovu rodinu doplní Barbora Sedláčková jakožto manželka Matylda a Dana Fialková s Kostasem Zerdalogluem coby její rodiče. Další dobové umělce ztvární Adam Langer a Michal Čapka.

Úplné zatmění už bylo na českých jevištích k vidění vícekrát, jako první ho v roce 1996 nastudovalo tehdejší pražské divadlo Labyrint, dnešní Švandovo, s herci Tomášem Petříkem a Karlem Rodenem. Ten byl za roli Verlaina následně nominován na cenu Thálie. Až poté se do zdejších kin dostal film Agnieszky Hollandové.

V roce 2014 hru uvedlo divadlo v Mladé Boleslavi, kde protagonisty ztvárnili Petr Mikeska a Matouš Ruml. Mikeska už za roli Verlaina cenu Thálie obdržel.

Roku 2017 následovaly inscenace v Moravském divadle Olomouc a královéhradeckém Klicperově divadle, další pak roku 2019 v pražské La Fabrice, kde milence hráli Daniel Krejčík a bývalý šéf Strany zelených Matěj Stropnický. "Dosud nikdo se ale neodhodlal vtisknout hře tak nekompromisně současnou, nesentimentální podobu," napsalo tehdy Aktuálně.cz.

Christopher Hampton je slavný britský dramatik, proslul však především filmovými scénáři. Za adaptaci Nebezpečných známostí, novely Choderlose de Laclose, získal roku 1988 cenu Oscar. Na další byl nominován za scénář k filmu Pokání, jenž roku 2007 vznikl podle stejnojmenného románu Iana McEwana. Třetí nominaci Hampton obdržel předloni za scénář dramatu Otec režiséra Floriana Zellera.

 

Právě se děje

Další zprávy