Desítky dobrovolníků vyrábí v Brně ohřívací svíčky pro obyvatele a vojáky na Ukrajině

11. leden 2023 15:20

Zbyly vám po Vánocích zbytky vyhořelých svíček, které byste jinak vyhodili? Vězte, že ještě můžou zahřát někoho na Ukrajině. Dobrovolníci z Ženského vzdělávacího spolku Vesna v Brně tento týden vyráběli speciální zákopové svíce, které vytopí místnost i ohřejí jídlo. Na stovky výrobků potřebují konzervy, karton, knot a zbytky vosku.

Dobrovolníci jich chtějí vyrobit nejméně stovku, pokračuje Barbora Antonová z Vesny: „Svíčky půjdou na konkrétní místa, v okolí Bachmutu, Chersonu – do míst na východě Ukrajiny, kde jsou nejvíc potřeba. Ty větší svíčky jsou spíš do domácností, protože dokážou vyhřát i místnost. Menší si potom můžete vzít do kapsy a být v zákopech.“

Výroba těchto zákopových svíček není žádný lokální výmysl. Takové po domácku vyrobené svíčky se používaly i v předchozích světových válkách. Místo kartonu vojáci takto recyklovali třeba noviny. A tento vynález se používá i nyní.

Agentura Reuters natáčela reportáž loni v listopadu v Kyjevě, kde dobrovolníci vyrobili nejméně tři tisíce takových svíček z celkem deseti tisíc darovaných prázdných konzerv. I v Česku už dřív přiložili ruku k dílu a svíčky vyrobili třeba v Českých Budějovicích, materiál pro výrobu sbírala koncem loňska i oblastní charita v Hradci Králové.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související