Jak se zbavit česnekového dechu?

ověřil/a Mgr. Kristýna Dvořáková
Komentáře
Jak se zbavit česnekového dechu?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Česnekový dech je způsobený sloučeninami síry, které se v česneku přirozeně vyskytují.
  • Některé z těchto látek přetrvávají v dechu až 24 hodin.
  • Existují potraviny, které prokazatelně snižují intenzitu česnekového dechu až několikanásobně.

Znáte ten pocit, když si během večeře užíváte poctivou česnečku a při posledním soustu si uvědomíte, že vás ještě večer čeká společenská akce? Pak je tento článek přesně pro vás. Existují totiž vědecky ověřené postupy, které dokáží česnekový dech zmírnit na snesitelnou úroveň. Jaké to jsou a jak velký efekt od nich lze očekávat?

Proč zrovna česnek?

Česnek přirozeně obsahuje sloučeniny síry, které se přeměňují na těkavé složky s charakteristickým odérem. Váš dech poté obohacují o tyto sloučeniny různými cestami:

  1. Zbytky česneku ulpívající v dutině ústní - s tím vám snadno pomůže kartáček a pár minut svědomitého čištění.
  2. Česnekový dech ze zažívacího traktu - po dobu několika desítek minut od dojezení vás bude pronásledovat česnekový dech, který je způsobený primárně přítomností česneku v žaludku.
  3. Česnekový dech z plic - hotovou zradou jsou ovšem těkavé látky, které se dostávají do krve a následně až do plic, odkud si to nasměrují rovnou zpátky do vašeho dechu. Studie ukazují, že právě touto cestou lze česnekový dech detekovat až 24 hodin od snězení česneku.

Podobný efekt, byť v podstatně menší míře, má ze stejného důvodu také cibule. Efekt je značný především u konzumace potravin za čerstva, při tepelné úpravě dochází k částečnému rozkladu těchto látek způsobujících charakteristický dech.

A o jaké látky vlastně jde?

Česnek je charakteristický obsahem sloučenin obsahujících síru. Konkrétně jde nejprve o tzv. alliin, který tvoří až 2 % hmotnosti česneku. A je to právě alliin, kdo spustí hotový biochemický koncert. Po narušení struktury česneku (při tření, rozkrojení aj.) se alliin dostane do kontaktu s enzymem aliinázou a vytvoří se allicin. Ten dále spontánně kondenzuje a dává vzniknout právě těkavým látkám s charakteristickou vůní, pro fajnšmekry jde konkrétně o:

  • allyl methyldisulfid diallyl disulfid, který se dále redukuje na
  • allyl merkaptan a nakonec se methylací přeměňuje až na
  • allyl methylsulfid, jehož rozklad je dost pomalý, a proto nás česnekový dech může potrápit skoro celý den.

Všechny výše zmíněné látky mají charakteristický zápach i při velmi nízké koncentraci. Například stačí 0,000000014% (1,4x10ˆ(-8) %) zastoupení allyl methylsulfidu ve vzduchu (v dechu), aby mohl být cítit.

Ale není na místě to výše zmíněným látkám mít za zlé. Většina studií, která dochází k pozitivním účinkům konzumace česneku na lidské zdraví, totiž tyto benefity přisuzuje právě sirným sloučeninám, které se v česneku přirozeně vyskytují.

Image by Freepik

Jak se dá s česnekovým dechem bojovat?

Česnekový dech nelze eliminovat úplně, studie ale ukazují, že jej lze zmírnit více než o polovinu. A jaké potraviny to umí? Jako účinné se v různých studiích osvědčují čerstvé ovoce, čerstvá zelenina, mléčné výrobky nebo zelený čaj. Jak to tyto potraviny dělají? Odborníci předpokládají 2 možné mechanismy boje proti česnekovému dechu:

  • enzymatická deodorizace předpokládá, že po narušení struktury ovoce (např. jablka) dochází k reakci mezi polyfenoly a enzymem polyfenol oxidázou, což může vést až ke vzniku fenoxidového iontu. Ten se může konjugovat se sirnými sloučeninami, což vede ke ztrátě zápachu. Tento mechanismus funguje pouze u čerstvého ovoce, tepelná úprava vede ke ztrátě enzymatické aktivity.
  • polyfenolová deodorizace vychází z hypotézy, že antioxidanty na bázi polyfenolů dokáží s těkavými sirnými sloučeninami přímo reagovat a převést je na látky bez charakteristického zápachu.

Pokud nahlédneme do publikace amerických vědkyň Sheryl Barringer a Rity Mirondo z roku 2016, můžeme si odnést následující závěry:

  • Konzumace čerstvého salátu, jablka nebo žvýkání listů čerstvé máty dokáže zredukovat množství těkavých sloučenin síry v dechu o více než 50 % v první hodině od snězení česneku.
  • Pití zeleného čaje se zdá být neúčinné vzhledem k redukci česnekového dechu.
  • Schopnost redukovat česnekový dech má také tepelně upravený salát či jablko.

Od Sheryl Barringer můžeme dohledat ještě publikaci z roku 2014, která na podobném principu zkoumala trochu jiné potraviny. A závěr?

  • Žvýkání listů petržele nebo špenátu mělo na snížení hladiny těkavých sirných sloučenin značný vliv, nepřekonalo však žvýkání listů máty.
  • Čerstvé ovoce je lepší než tepelně upravené ovoce.
  • Syrovátkový proteinový nápoj si schovejte do posilovny, s “česnekovým detoxem” vám nijak nepomůže.

Pomoc ano, ale nečekejte zázraky

Při pohledu na grafy časového vývoje sirných sloučenin v dechu po konzumaci různých potravin je na první pohled zřejmé, že výše zmíněné potraviny s česnekovým dechem prokazatelně pomáhají. Zázraky ale nečekejte. Koncentrace jednotlivých těkavých sloučenin v dechu v době do 1 hodiny po požití česneku se pohybuje v řádu stovek až tisíců ppb (parts per billion). Experimenty ale ukazují, že tyto jednotlivé složky lze cítit i při koncentraci 0,1 či 0,2 ppb. Níže uvedený graf pochází ze studie Rity Mirondo a Sheryl Barringer z roku 2016:

Jak se zbavit česnekového dechu?

Proto ačkoliv některé potraviny mají deodorizační účinky (žvýkání máty snížilo podíl těchto látek v dechu o přibližně 80 %), stále jsou koncentrace v dechu řádově nad mezí hladiny, kterou lze cítit. Berte proto “deodorizační potraviny” spíše jako dopomoc, česnekového dechu vás úplně nezbaví.

Co si z toho vzít?

Česnek obsahuje až 2 % alliinu, sirné sloučeniny, ze které v organismu vznikají těkavé sirné látky s charakteristickým zápachem, který se různými cestami dostává do vydechovaného vzduchu. Česnekový dech je nejvýraznější prvních 60 minut po konzumaci česneku, v menší míře vás však může provázet až 24 hodin.

U některých potravin bylo prokázáno, že mohou snížit koncentraci těchto látek v dechu o více než 50 %. Deodorizační efekt byl prokázaný u konzumace jablek, čerstvého salátu, špenátu, petržele, vůbec nejvýraznější efekt byl pozorovaný u žvýkání listů máty.

Česnek jako přírodní antibiotikum. Co dalšího umí?
Česnek jako přírodní antibiotikum. Co dalšího umí?
Česnek je právem součástí klanu SUPERPOTRAVIN. Víte ale, co je na česneku tak "super" a jak nám může zlepšit zdraví organismu?
Medvědí česnek: k čemu je dobrý a jak ho použít?
Medvědí česnek: k čemu je dobrý a jak ho použít?
Medvědí česnek je typická jarní bylina, ze které můžeme čerpat spoustu kvalitních živin. Čím je medvědí česnek zajímavý a jak ho zakomponovat do našeho jídelníčku?
Zázvor, česnek a co dál? 10 nejúčinnějších potravin proti nachlazení
Zázvor, česnek a co dál? 10 nejúčinnějších potravin proti nachlazení
Ale ne, už zase se nás pokouší skolit nějaká nemoc. Co jíst a pít, abychom podpořili přirozenou obranyschopnost organismu proti zákeřným bacilům?
Nepříjemný zápach z úst: Jakým potravinám se vyhnout a na jaké naopak vsadit?
Nepříjemný zápach z úst: Jakým potravinám se vyhnout a na jaké naopak vsadit?
Voňavý dech je citlivé téma, na druhou stranu – kdo z nás jej někdy neřešil? Jaká jídla a potraviny jsou zabijákem voňavého dechu?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?