Hlavní obsah

České první dámy a jejich pozoruhodný módní styl. Eva Pavlová září už rok!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to přesně rok, co byl zvolen nový český prezident a Eva Pavlová se stala první dámou. Jak se jí daří na módním poli a jak se oblékaly její čtyři předchůdkyně? Každá měla svůj vlastní styl a každá může inspirovat.

Článek

Úloha české první dámy není nijak definována zákonem, ale nese s sebou určitá společenská očekávání. A je na každé, jak svoji roli pojme konkrétně. Eva Pavlová je v pořadí pátou první ženou České republiky. A třebaže je poslání manželek hlav států mnohem košatější než jen „vkusně reprezentovat“, pojďme se podívat, jak si dokázaly poradit s módou a stylem. Je to zajímavé ohlédnutí.

Eva Pavlová

Rok se s rokem sešel, 28. ledna 2023 byl generál Petr Pavel zvolen novým českým prezidentem. Inaugurace se konala až počátkem března, ale již během předvolebního období byl veřejností ostře sledován nejen prezidentský kandidát, ale samozřejmě i jeho žena. Jak se jí dařilo (a stále daří) na módním poli? Nedávno ve videocastu Dáma a švihák přiznala, že jí zatím veřejné hodnocení jejího oblékání moc příjemné není, ale (nejen) my ji můžeme jenom chválit!

O její outfity se stará Lenka Bernardes da Silva a společně se snaží co nejvíc podporovat lokální umělce a designéry. Vybrané modely vždy splňují potřebnou dávku noblesy, ale zároveň působí svěže a šik. Jak se toho dá docílit? „Volím oblečení s neobvyklými střihy a detaily. Ráda experimentuji s různými texturami látek. Hraji si s odvážnými barevnými kombinacemi. Snažím se používat originální doplňky, jako jsou šperky nebo kabelky. Kladu důraz i na obuv s výraznými detaily,“ popisuje módní poradkyně, která první dámu nejen obléká, ale také pro ni některé outfity tvoří na míru.

Podle jejích slov Eva Pavlová preferuje sportovní eleganci, a proto na ní můžete často vidět saka v nejrůznějších provedeních. Jednotlivé kousky volí většinou v paletě pastelových barev, ovšem občas sáhne i po výrazné červené nebo syté růžové – v tomto ohledu není dress code první dámy nijak omezen.

Ivana Zemanová (2013–2023)

Manželka prezidenta Miloše Zemana se příliš netajila tím, že o roli první dámy nikdy moc nestála, a nutno říct, že ji bylo vidět mnohem méně než její předchůdkyně. A to jak po boku manžela, tak na poli charity. Co se týče módy, Ivana Zemanová volila velmi střízlivý a nenápadný styl.

Dlouho se objevovala především v tmavých barvách a nepotrpěla si na doplňky ani šperky. Ráda nosila i takzvané zahalovací střihy šatů. Později začala sázet na pouzdrové šaty v kombinaci s projmutým sakem nebo kabátem – v jednom takovém modelu vínové barvy bodovala na druhé inauguraci svého muže.

Livia Klausová (2003–2013)

Manželka prezidenta Václava Klause se po skončení jeho funkčního období stala českou velvyslankyní na Slovensku. Kvůli roli první dámy se do velké míry musela vzdát vlastní kariéry ekonomky a nebylo to pro ni lehké. Svého muže vždy podporovala, zároveň šla vlastní cestou. I ona se věnovala charitativní činnosti, spolupracovala například s nadací Život 90, společně pak založili Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových.

V oblasti módy si Livia Klausová vedla na jedničku s hvězdičkou. Často volila jemné barvy, třeba krémovou nebo světle růžovou, které se k ní velmi hodí. A když oblékla tmavší odstín, většinou se jednalo o vínovou. Střihy jejích kostýmků jí perfektně seděly a lichotily postavě, zároveň byly propracované a nikdy nepůsobily nudně, zato nadčasově a elegantně – podobně jako se to nyní daří Evě Pavlové.

Dagmar Havlová (1997–2003)

Rok po smrti první manželky Olgy se Václav Havel oženil s Dagmar Veškrnovou. Přestože byla pozitivní a energická a jako herečka velmi oblíbená, její působení na postu první dámy bylo veřejností zpočátku vnímáno poměrně rozporuplně. Pro někoho byla prezidentova svatba šokující, mnohým se zdálo, že se oženil až příliš brzy, jiní jeho nové ženě vyčítali chování (například proslulé pískání na prsty v Parlamentu).

Postupně si však náklonnost médií i veřejnosti získala, mimo jiné i díky starostlivosti, s níž o manžela pečovala vždy, když se mu zhoršilo zdraví. Věnovala se rovněž charitativní činnosti a stále v tom pokračuje. Společně založili Nadaci Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

První dámou byla šest let. A je zřejmé, že si usměvavá Dagmar Havlová módu užívala (a stále užívá). Její styl korespondoval s tehdejší dobou a trendy, potrpěla si na natupírované účesy, které tenkrát letěly. Elegantní styl často okořenila zajímavými šperky nebo vybírala kousky s přitažlivými detaily: Nebála se vynést leoparda na rukávech či u krku nebo šaty s průstřihy na ramenou. A její styl je s lety stále vytříbenější.

Olga Havlová (1989–⁠1996)

První dáma Československa po roce 1989 a také samostatného Česka – to byla Olga Havlová, první žena Václava Havla. Byli svoji od roku 1964, zemřela v lednu 1996 v nedožitých 63 letech. Právě ona musela roli prezidentovy manželky v podstatě nově definovat – a popasovala se s tím výborně! Realizovala se především v charitativní činnosti a získala si přízeň celého národa, za své snahy obdržela také několik prestižních cen. Mimo jiné založila Výbor dobré vůle – Nadaci Olgy Havlové, která působí dodnes.

Na postu první dámy byla sedm let a co se týče způsobu oblékání, devadesátá léta se pro ni nesla v elegantním a zároveň velmi šik stylu. Móda nikdy nebyla její největší hobby, ale věděla, co se od ní čeká. Jejím poznávacím znamením byl blejzr s výraznými rameny a prodlouženou délkou – přesně takový, jaký patří k trendy módní uniformě mnoha dnešních žen. Nosila jej v různých barvách a nevyhýbala se ani květinovým vzorům nebo kohoutí stopě.

Reklama

Načítám