Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác

Drogy zničily českému raperovi Tyleru Durdenovi život. | foto: Expres.cz

Z českého rappera je drogově závislý bezdomovec. Drogy zničily Tyleru Durdenovi život

David Štilip alias Tyler Durden je jednou z nejzásadnějších postav českého rapu. Jeho život je názornou ukázkou, jak tvrdé drogy mohou zničit život. Z talentovaného rappera se stal bezdomovec. Teď se ho ujal jeden z fanoušků a tvoří novou hudbu.
  18:00,  aktualizováno  17. ledna 14:04

Každý rapper chce být především takzvaně real, což znamená, že chce psát o životě, který doopravdy žije. Jestli se někoho z českých rapperů takto dá označit, je to bezpochyby David Štilip. Z talentovaného umělce udělal pervitin postupem času bezdomovce. Fanoušci ho však i po deseti letech stále milují a snaží se mu pomoct.

David Štilip je známý spíše pod svým uměleckým pseudonymem Tyler Durden. To je ale jen jeden z mnoha dalších, dříve si říkal také Gynger, Poseidon Vltavy, Matro Da Vinci nebo třeba Narko Polo. Do povědomí české hudební scény vstoupil zhruba před deseti lety. Tehdy začal na YouTube přidávat videa, ve kterých rapuje a natáčí se při tom na webkameru.

@tylerdurdenrevival #tylerdurden#freestyle #drip #cz #bulhar #trap #dirty #fyp #gmg #gyngermoneygang #davidstilip ♬ původní zvuk - Tyler Durden Revival

„V kapse ani korunu, na hlavě korunu,“ uvádí svou pravděpodobně nejznámější skladbu Dreamin, který produkoval Decky z pardubického labelu Milion+. Tehdy přinesl do Česka úplně novou vlnu rapu. Byl úplně jiný než všichni ostatní, nechtěl se nikomu zalíbit a na nic si nehrál. Prostě jen tak žil a u toho rapoval.

„Matka mi řekla, ať už nezvoním nikdy. Abych nešel s prázdnou, dala mi čtyři litry. Čtyři litry pro ku*vy a automaty,“ říká ke konci stejné skladby.

Brzy si Štilipa začalo všímat čím dál tím více lidí. Zaujal je především svým talentem a lehkostí, se kterou ke svým textům přistupoval. Jeho hudba byla v té době naprosto inovativní, temná a jednoduše uvěřitelná. Z jeho skladeb jde dodnes cítit, že opravdu píše o tom, co běžně zažívá.

@pikochuj Chudák David..Procítil Kanyeho až moc #tylerdurden#davidstilip#gmg#czech#rap#tyler#durden#fyp#foryou ♬ original sound - pikochuj

Štilip se svým producentem později založil skupinu Gynger Money Gang. Svým fanouškům o sobě příliš neprozradili, dvojice tehdy nechtěla poskytovat rozhovory a svou hudbu zveřejňovali jen na různých profilech na Soundcloudu, kde ji nebylo snadné najít. Dá se říct, že tehdy začal vznikat v Česku internetový rapový underground.

Drogy a rychlý pád

Nikdy se netajili svými experimenty s tvrdými drogami, což se začalo brzy čím dál tím víc promítat v hudbě. Nejen, že o nich Štilip mluvil, některé věty na sebe nenavazovaly a celé texty přestaly dávat smysl. V době, kdy měl Yzomandias na rádiu Spin svou YZO Show, se objevil Štilip i tam. Vznikl sice tehdy teď už pro českou rapovou komunitu legendární freestyle, zároveň však bylo z jeho vystupování jasné, že drogy jeho mysl ovlivňují čím dál tím víc.

Netrvalo dlouho a uskupení Gynger Money Gang se rozpadlo, vzniklo nové, už ne tolik úspěšné, se jménem Millionaire Thugs Club. Štilip se zároveň stával každým dnem více závislý na drogách. V roce 2014 skončil v protidrogové léčebně, kam se také později několikrát vrátil. I přes to, že od té doby žádnou seriózní hudbu nevytvořil, na něj fanoušci nezapomněli a jeho tvorba je pro mnohé legendární dodnes.

Zhruba před čtyřmi lety se začaly objevovat informace, že Štilip žije na ulici. Mnoho fanoušků se ho snažilo najít a pomoct mu. I kvůli tomu vznikla facebooková skupina Tyler Durden hunting, která má přes pětadvacet tisíc členů. Jeho fanoušci tam sdílí, kde v Praze ho potkali. Mnohdy k tomu připojí i komentář, že mu nechali peníze nebo mu koupili nějaké jídlo. Ze všech příspěvků je evidentní, že všechny mrzí, jak jejich oblíbený interpret dopadl. Je totiž více než jasné, že jeho mozek drogy poznamenaly nenávratně.

Ač si fanoušci dávali vzájemně vědět, že je Štilip naživu, nikdo ho neviděl dlouhou dobu nijak veřejně vystupovat. Ve středu večer se však objevil v živém vysílání na youtubovém kanále Antonína Doláka. Ten se ho pravděpodobně ujal a snaží se mu pomoct. Na livestreamu Štilip píše text, později skladbu nahrává a jednoduše se baví s lidmi, kteří jsou s ním v místnosti.

Živé vysílání zhlédlo přes patnáct tisíc uživatelů. Fanoušci jsou ale z Doláka pohoršení.

„Mně fakt přijde nechutné si dělat na Tylerovi kariéru. To je úplně jasné, že ho jen využívá, žádné dobré úmysly mu nevěřím,“ myslí si jeden z fanoušků. Scenerie na livestreamu je totiž poměrně dekadentní. Štilip žije několik let na ulici, je poměrně zanedbaný, drogově závislý a postupně čím dál tím víc opilý. „Doufám, že ho aspoň pustili do sprchy, aby se umyl. To je fakt smutné, ten člověk je úplně na dně a připomínáte mu období života, které se už prostě nemůže vrátit zpátky,“ komentuje sledující. Podobných reakcí jsou stovky.

Tyler Durden je bezpochyby legendární postavou české hudební scény. Současně je jeho život také názornou ukázkou toho, jak mohou drogy negativně někoho ovlivnit. Mnozí ho dříve titulovali jako lyrického génia, teď je bez domova a s největší pravděpodobností už žádnou kvalitní hudbu nevytvoří.

Témata: Tyler Durden