Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze filmu Na nože: Glass Onion - 70 %

Miliardář si na svůj ostrov sezve partu kamarádů, aby si spolu „zahráli hru“ na vyšetřování vraždy. Když se ale později ukáže, že se jedná o reálnou situaci, tak se rozhodně hodí přítomnost světoznámého detektiva. 

To uvidíme v americkém kriminálním a mysteriózním dramatu se zábavnými prvky. O režii se postaral Rian Johnson, který toho zatím tolik nenatočil, ale již spolupracoval s hvězdami stříbrného plátna. V hlavních rolích se představí Daniel Craig, Edward Norton a Janelle Monáe.

Skupina velmi různorodých přátel obdržela tajemnou dřevěnou bedýnku. Společnými silami se jim podařilo rozluštit sérii hádanek a odhalit tajemství skryté uvnitř. Šlo o pozvánku. Poslední člen party, miliardář a vizionář, Miles Bron (Edward Norton) je tímto způsobem všechny pozval na svůj ostrov, aby spolu strávili trochu času. Nikdo se dlouhou nerozhoduje. Všichni jsou už unavení z věčných covidových lockdownů, takže pár dní v tropickém ráji jim přijde vhod.

Kromě party kamarádů dostali pozvánku ještě světoznámý detektiv Benoit Blanc (Daniel Craig) a Andi Brand (Janelle Monáe), která byla kdysi pravou rukou Milese Brona, který ji ale z firmy vyštípal. Po příjezdu na ostrov se všichni začnou postupně zapojovat do různých konverzací a podobných interakcí. Zhrzená Andi se snaží vyvolávat hádky, zatímco detektiv Blanc všechno pečlivě pozoruje. Večer přijde na řadu zlatý hřeb setkání. Jde o klasickou společenskou hru, kde je některý z hostů jakoby zavražděn a ostatní musí přijít na to, kdo je vrah.

Tentokrát měl být obětí sám hostitel a ostatní měli vyšetřovat tento čin a hezky se pobavit. Ovšem chyba lávky. Detektiv Blanc nezapře svoje nadání, protože hned vraždu vyřeší a tím všem rychle zkazí radost. I divák by mohl být zklamán, ale naštěstí se objeví opravdová vražda, která už rozhodně nebude tak triviální.

První polovina filmu nemá tak úplně košatý děj. Mnohem více se zaměřuje na filmové postavy. Prostřednictvím různých interakcí mezi nimi se dozvíme leccos o jejich osobnostech. Nicméně asi nejvíce důležité bude poznat to, kdo komu pomohl nebo uškodil. Kdo je komu zavázán a něco mu dluží. Toto celé se opravdu bude hodit v pozdějším vyšetřování, jelikož jsme díky tomu celkem dobře poznali možné motivy.

Po spáchání vraždy se postupně začne rozbíhat samotné vyšetřování. Ovšem rozhodně neuvidíme moderní vychytávky jako rozbory DNA, zkoumání kamerových záznamů nebo ještě větší složitosti ve stylu Kriminálky Las Vegas. Všechno se zaměří na klasické zkoumání motivů, alibi a vztahů mezi lidmi, které musí vyšetřovatel poskládat dohromady pouze s využitím šedých buněk mozkových. Prostě jako v dílech královny detektivek.

Ovšem tohle by mohlo zapříčinit, že by film mohl působit poněkud moc roztahaně a suchopárně, takže by dokázal zaujmout pouze skalní příznivce detektivního žánru. Naštěstí autoři dokázali této eventualitě zdatně předejít. Celý film je totiž protkán množstvím povedených komediálních prvků. Někdy zábava pramení ze situací, které vzniknou mezi různorodými excentrickým postavami. Ovšem ještě více příležitostí k zábavě poskytuje samotné prostředí v interakci s postavami.

Aspekty vyšetřování a komedie jsou výborně vyváženy, takže je film přístupný a modernizovaný pro běžného diváka, zatímco fanoušek žánru to bude brát jako příjemné odlehčení. Oba navíc může zaujmout prostředí filmu, které je nápadité a příjemně se na něj dívá. Jeho pozitivní náboj je skvělým kontrastem s temnějším nitrem některých postav.

Určitě by bylo dobré udělat malý průnik se starším dílem této série s detektivem Blancem, který se objevil na Netflixu současně s touto novinkou. Jako první bych měl zmínit, že filmy jsou dějově nezávislé, takže není nutné vidět starší díl pro pochopení nového děje.

A teď už je čas se zaměřit na odlišnosti se starším filmem. V základu si jsou filmy hodně podobné. Ten starší by se dal označit za více klasický. Odehrává se totiž na venkovském sídle, kde zemřel stařešina rodu a příbuzní řeší rozdělení dědictví, zatímco stále probíhá vyšetřování jeho smrti. Především v tomto se liší, ovšem konečný zážitek je podobně dobrý.

Celkově se jedná o povedenou detektivku, která používá klasické postupy vyšetřování, které ovšem halí do moderního a zábavného kabátu, čímž činí film přístupným běžnému divákovi. Nicméně milovník klasiky žánru to zase může brát jako příjemné odlehčení, tudíž také nemusí být zklamán. Nakonec mohu napsat, že nový film a jeho starší díl rozhodně není špatná volba ke zhlédnutí, jelikož dokáží příjemně zabavit a i pobavit.

Automobily

K přístavišti, ze kterého se plulo na ostrov, se hosté dopravili například v Mercedesu-Benz třídy S nebo Hyundaii Accent. Miles Bron má svém ostrově na piedestalu vystavené Porsche 918.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/857453-na-noze-glass-onion/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt11564570/?ref_=nv_sr_srsg_0

Autor: Daniel Trojan | pátek 13.1.2023 19:00 | karma článku: 8,75 | přečteno: 202x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,54 | Přečteno: 119x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 114x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 112x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma: 7,13 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Duna: Část druhá: Spasení pouštního národa přichází s nečekaným vůdcem (90 %)

Ve snaze o rozprášení rodu je poslední následník ponechán napospas poušti, kde jsou jeho jedinou nadějí hrdí domorodci. Ti v něm nakonec spatří svého mesiáše, který je ochrání před nepřáteli a dovede vstříc světlým zítřkům.

22.3.2024 v 19:00 | Karma: 10,95 | Přečteno: 222x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 7,95
  • Průměrná čtenost 143x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.