Škody na životním prostředí kvůli válce Kyjev odhaduje na 46 miliard dolarů

Ruská invaze způsobila na ukrajinském životním prostředí škody v hodnotě 46 miliard dolarů (přes bilion korun), odhaduje ukrajinské ministerstvo životního prostředí. Vyplacení této částky v plné výši chce Kyjev podle listu Ukrajinska pravda na Moskvě vymáhat.

Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boje  v okolí Soledaru, které tvoří kopcovitá krajina

Boje v okolí Soledaru, které tvoří kopcovitá krajina | Zdroj: Reuters

„Hlavní podíl na vyčíslených ztrátách představuje znečištění ovzduší - 27 miliard dolarů (598 miliard korun),“ uvedl ukrajinský ministr životního prostředí Ruslan Strilec, podle kterého se v důsledku ruského válčení dostalo do ovzduší více než 42 milionů tun skleníkových plynů. To lze srovnat s ročními emisemi Bulharska, dodal ministr.

Hlavními příčinami znečištění ovzduší jsou podle Strilce lesní požáry a útoky ruské armády na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rusko na Ukrajinu zaútočilo loni 24. února, od začátku loňského října se pak Ukrajinci potýkají se vzdušnými údery cílenými na města a kritickou infrastrukturu. V zimních měsících to provázejí výpadky elektřiny, tepla i vody.

Válčení zničilo bezmála třetinu ukrajinských lesů, odhaduje ukrajinské ministerstvo životního prostředí, podle kterého oheň spálil nejméně 23 300 hektarů. Škody v odhadované hodnotě 18 miliard dolarů (téměř 400 miliard korun) ruská agrese napáchala také na půdě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme