Nemravnosti a sprosťárničky

14. 01. 2023 7:07:07
„Každopádně má být obrácený dolů,“ tvrdila paní kněžna, když se v zámecké zahradě dohadovala s babičkou, jakým směrem by měl ukazovat ten malý kousek, který se ulomil ze sochy Amorka.

Moudrá a zkušená babička oponovala, že rozhodně musí ukazovat nahoru a své tvrzení dokládala slovy: „Všechny tyto věci, které jsem kdy v životě na vlastní oči viděla, směřovaly vždy vzhůru.“ Šťastná to žena.

Takovými veledůležitými záležitostmi jsme se bavili jako puberťáci. Když jsme se v devátém ročníku základní školy v literatuře učili o českých velikánech, tak kluk, který spontánně zastával roli baviče třídy, přišel s informací, že Božena Němcová, Karel Jaromír Erben a Jaroslav Vrchlický uzavřeli sázku. Prý se po několika sklenkách dobrého vína vsadili, kdo z nich vytvoří nejkošilatější verzi některého ze svých děl. Vůbec nám tehdy nevadilo a pravděpodobně ani nedošlo, že něco takového nebylo možné, protože Božena Němcová zemřela v době, kdy bylo Jaroslavu Vrchlickému teprve devět let. S nezvyklou literární pílí jsme se začali pídit po nemravném Rytíři Smilovi, přisprostlém Vodníkovi a poněkud odvážnější Babičce. Z té si do dnešních dní pamatuji ten úryvek, uvedený v perexu.

Ukázalo se, že verše Jaroslava Vrchlického byly v té době přímo nadčasové. Jeho neohrožený rytíř Smil se v básni věnoval činnosti, na níž se tehdy pohlíželo s odsudkem, ale která je dnes doporučovaná mnohými sexuology nejen pro odstranění nežádoucího přetlaku, ale též jako zpestření partnerského soužití, pokud ji oba dělají současně. Tedy autoerotice (pozor, nezaměňovat s obyčejnou souloží v automobilu).

Vylepšenou verzi Erbenova Vodníka ze slavné Kytice jsme měli k dispozici prakticky celou, a tak z ní zde mohu uvést úryvek, který mi utkvěl v paměti. Jen pro ochranu útlocitných, stydlivých a prudérních čtenářů vypípám některé výrazy. Ti ostatní si je bezpochyby snadno domyslí:

Ráno, raníčko panna vstala,
prádlo si v uzel zavázala.
„Půjdu, matičko, k jezeru,
parádně se tam vys...píp.“

Ach nechoď, nechoď na jezero,
zůstaň dnes doma, moje dcero,
vodníkovi tam stojí pé...píp.

První šáteček namočila,
tu se s ní lávka prolomila.
Zavířilo se v hlubině
a po mladičké dívčině
zůstalo jenom kombiné.

Vyvalily se vlny zdola,
ukázala se prd...píp holá
a na topole podle skal
zelený mužík vilně zamlaskal.

Tohle jsme si potichoučku četli pod lavicí, zatímco se nám češtinářka snažila vpravit do hlavy nějakou sice bezesporu slavnou, ale zároveň naprosto nudnou báseň od jakéhosi autora, který nesahal Erbenovi ani po kolena. Jenže si bohužel všimla, že nedáváme pozor a tu zakázanou literaturu nám dokázala bleskurychle sebrat dřív, než jsme ji stačili stopit do tašky. Jakkoli to byla vzdělaná dáma, neměla pro náš čerstvě se rodící literární jemnocit pochopení. Promptně zahájila křížový výslech, v němž se bavič třídy pod tíží slovní tortury přiznal k přinesení onoho samizdatu, za což byl odměněn nikoli pochvalou, nýbrž třídní důtkou.

Puberta s léty pokročila a my se najednou na gymplu ocitli tváří v tvář písemce ze složitých matematických vzorců. Místo toho, abychom si o přestávce procvičovali ty nejzáludnější příklady, prohlíželi jsme si pozoruhodný výtvor nadaného studenta, říkejme mu třeba Vonásek (dle písně Studentská halenka).

Pro snazší pochopení jeho jinotajného matematického výrazu jen uvedu, že zlomek je třeba číst nikoli jako „lomeno,“ ale jako „ku.“ A mocniny se čtou „na,“ tedy například celý výraz končí „na pí.“ Vzhledem k tomu, že onen mladý nadějný matematický genius Vonásek pocházel z Ostravy, vyslovoval poslední tři slabiky krátce a pro lepší čitelnost svého výtvoru je spojil dohromady. Inu, posuďte sami:

„Vonásku, vy máte tahák? Takový vzorný žák, to bych si o vás nepomyslela!“ Vonásek s lehkostí sobě vlastní řešil příklady opsané z tabule a přitom si vůbec neuvědomil, že ten svůj ne zcela korektní vzorec pozapomněl uklidit do lavice. Paní profesorka matematiky byla sice krásná a malebně prsatá, ale přísná a taháky nemilosrdně trestala nedostatečnými.

V tomto případě se však zachovala natolik překvapivě, že si u nás kluků vysloužila obrovské uznání. Podívala se na ten prazvláštní výtvor, zlomek vteřiny váhala a pak své neodolatelné obočí vystřelila až někam ke stropu. Udělala grimasu, jíž většina třídy vyhodnotila jako zamračení a jen pár nejvnímavějších studentů v ní postřehlo krátké nenápadné uchichtnutí. Poté inkriminovaný papír roztrhala na miniaturní kousíčky (dnes by se řeklo, že jej rozložila na nanočástice) a Vonáskovi dala z písemky jedničku. On jediný totiž na rozdíl od nás ostatních vyřešil všechny příklady správně a paní profesorka logicky usoudila, že mu ten poněkud zvláštní vzorec v žádném případě nemohl posloužit jako tahák.

„Sine labore non est panis in ore.“ Jedna ze tříd našeho středoškolského vzdělávacího ústavu byla humanitně zaměřená a navštěvoval ji i náš kamarád Lukáš. Toho času probírali latinské citáty, tento se běžně překládá jako: „bez práce nejsou koláče.“ Lukáš známý svým slovíčkařením však tvrdil, že jeho doslovný překlad je poněkud jiný, totiž: „bez práce není chlebu v ústech.“

O humanitně nadaných lidech se říká, že si rádi hrají se zajímavými texty a nejinak tomu bylo i v Lukášově třídě. Žáci po kratší poradě začali soutěžit, kterému z nich se nejlépe podaří u tabule vyslovit slovo „panis“ s pozměněnou první samohláskou co nejvíc do „e“ tak, aby to všichni slyšeli, ale aby si toho kantor nevšiml. Doslovný překlad by totiž touto záměnou nabyl úplně jiného významu a v ústech by se místo chleba rázem ocitl naprosto odlišný předmět.

Kantor to pochopitelně poznal, leč zareagoval tak, jak se na zkušeného a léty prověřeného učitele patří. O následující hodině latiny se ve třídě objevil pan Alois, tedy kostlivec vypůjčený od kolegy z kabinetu biologie. A studenti se tak trochu nad rámec osnov museli naučit latinské názvy několika největších kostí. Kantor to odůvodnil tvrzením, že když je ta lidská anatomie tolik přitahuje, tak jim dá prostor k jejímu bližšímu poznání. Dodnes si pamatuji, jak tehdy Lukáš večer v hospodě zkoumal spolužaččino předloktí a opakoval si: „Ulna - kost loketní, radius - kost vřetenní.“ Už se nám však bohužel nepodařilo zjistit, zda po opuštění restauračního zařízení došlo ze strany Lukáše i na průzkum spolužaččiny os pubis, tedy kosti stydké, podkládající dno pánevní.

Autor: Jan Pražák | sobota 14.1.2023 7:07 | karma článku: 30.99 | přečteno: 1119x

Další články blogera

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 21.49 | Přečteno: 856 | Diskuse

Jan Pražák

Máte rádi českou klasiku?

Pokud čekáte duchaplné povídání o velikánech české klasické literatury nebo hudby, tak vás bohužel zklamu. Budeme se věnovat něčemu daleko přízemnějšímu, leč možná o to příjemnějšímu. Čemuže tedy? No přece jídlu.

25.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.73 | Přečteno: 666 | Diskuse

Jan Pražák

Jak musela jít Maruška kvůli Frantovi na kožní

„Dneska na mě budeš muset být strašně opatrný a hýčkat si mě jako v bavlnce, jako kdybych byla porcelánová panenka,“ varovala mě Maruška, když jsme si telefonicky domlouvali popracovní schůzku v cukrárně.

22.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.55 | Přečteno: 869 | Diskuse

Jan Pražák

Jak jsem prchl z postele do skříně

Jaro bylo v plném proudu, já se pilně připravoval na maturitu a byl jsem beznadějně zamilovaný. O to víc, když objekt mé lásky spolužačka Blanka na sklonku zimy podlehla mým svodům a dala mi vše, co jen může holka klukovi dát.

19.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.37 | Přečteno: 784 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.56 | Přečteno: 274 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 474 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.19 | Přečteno: 114 | Diskuse
VIP
Počet článků 2119 Celková karma 30.72 Průměrná čtenost 1302


Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...