Co způsobuje šupinatění očních víček?

Kůže na očních víčkách je ve srovnání s jinými částmi těla jedinečná. Je mnohem tenčí a jemnější než ostatní kůže, zároveň jsou oční víčka a jejich okolí bohaté na kapiláry a cévy. Dráždivé látky nebo kožní onemocnění proto mohou mít na oční víčka větší vliv než na jiné části těla.

Pocit suchých očních víček

Suchá kůže na očních víčkách může způsobit, že víčka šupinatí, loupou se nebo jsou „hrubá“. Mezi další příznaky patří též podráždění, zarudnutí a svědění. Pokud máte suchá oční víčka, může vás trápit též výtok a tvorba „krust“.

Nejčastější příčiny suché kůže na očních víčkách

Suchost očních víček způsobují zejména vnější dráždivé látky, prostředí, ve kterém žijete, a stárnutí. Existují i další faktory, jako jsou některá kožní onemocnění, například kontaktní nebo atopická dermatitida či blefaritida.

Naše životní prostředí může být častou příčinou suchých víček. Když se venku ochladí, je ve vzduchu méně vlhkosti. Suché podnebí a chladné počasí mohou způsobit suchou pokožku. Vytápěné místnosti s nedostatečnou vlhkostí mohou také vysušovat pokožku. Pokud jste opakovaně vystaveni působení horké vody, například ve sprše či při mytí obličeje, mohou se u vás suchá oční víčka rovněž objevit.

S přibývajícím věkem je naše pokožka přirozeně náchylnější k vysušování. Je běžné, že s věkem dochází k úbytku mazových a potních žláz. Výzkumy dokazují, že postupem času se pokožka ztenčuje, ztrácí tuk a může ztratit svůj hladký vzhled. Z těchto důvodů může stárnutí přispívat též k suchým očním víčkům.

Víčka mladého muže.
zdroj: freepik.com

Kontaktní dermatitida

Suchá kůže na očních víčkách může být jedním z důsledků kontaktní dermatitidy. K tomuto stavu dochází, když se vaše pokožka setká s dráždivou látkou. Výsledkem může být suchá, zarudlá, podrážděná a šupinatá kůže. Studie ukazují, že tento typ dermatitidy se může objevit kdykoli v životě.

Mezi dráždivé látky, které mohou způsobit kontaktní dermatitidu, patří vlasové přípravky, mycí prostředky na obličej, hydratační přípravky, make-up, opalovací krémy, chlór z bazénu i prach. Výrobky obsahující kovy, jako je nikl, i některé další chemické látky mohou též způsobit kontaktní dermatitidu.

Kontaktní dermatitidu si můžete nevědomky přenést i do oka. K tomu může dojít, když se rukama dotknete očního víčka poté, co přišly do styku s dráždivou látkou, nebo když si otřete obličej o ručník nebo o povlak na polštář, na kterém je dráždivá látka. Dokonce i nalakované nehty nebo šperky otřené o oční víčko mohou u citlivých osob způsobit kontaktní dermatitidu.

Atopická dermatitida

Atopická dermatitida je další onemocnění, které může postihnout pokožku vašich očních víček. Může způsobovat šupinatění kůže, svědění, zarudnutí a výtoky. Jedná se o onemocnění, které je nejčastěji diagnostikováno u malých dětí.

Atopická dermatitida se může jevit jako kontaktní dermatitida, proto by ji měl diagnostikovat lékař. Stav může být způsoben rodinnou anamnézou, životním prostředím nebo imunitním systémem. Toto onemocnění je chronické, ale můžete se naučit vhodně léčit vzplanutí a zvládat toto onemocnění po celý život.

Blefaritida

Blefaritida, zánět očního víčka, může být způsobena bakteriemi nebo i jiným zdravotními stavy, například růžovkou. Vyskytuje se na linii řas a okrajích očních víček. Blefaritida má za následek šupinky na očním víčku a také podráždění, zarudnutí, pálení, slzení, tvorbu krust a další.

Hlavním způsobem léčby blefaritidy je dodržování správné hygieny a odstraňování krust z oka. Pomoci mohou také oční kapky a lokální či perorální antibiotika.

Domácí léčba

Prevence suché pokožky je důležitým způsobem, jak se vyhnout nežádoucím příznakům. Pro osoby s dermatitidou je zásadní vyhýbat se kontaktu s látkami, které dráždí oční víčka. Pokud není suchá kůže na očních víčkách projevem kožního onemocnění, ale spíše ojedinělým náhlým problémem, lze ji odstranit nebo výrazně omezit drobnými změnami životního stylu.

  • Zvlhčete vzduch v místnostech, kde se pohybujete, například pomocí zvlhčovače vzduchu.

  • Vyhněte se působení teplé vody tím, že se budete sprchovat a koupat kratší dobu.

  • Obličej si čistěte mýdly a čisticími prostředky určenými pro citlivou pokožku obličeje, které jsou bez parfemace.

  • Na oční víčka používejte pouze prostředky určené pro oblast očí.

  • Hydratujte pokožku pomocí speciálních očních krémů.

  • Snažte se nedotýkat očí a očních víček prsty.

  • Na oční víčka přikládejte chladivé obklady, které zklidní suchou, podrážděnou a svědící pokožku.

  • Pokud máte podezření na blefaritidu, udržujte ruce čisté a přikládejte na oči teplé obklady.

Zdroj: aad.org, medicalnewstoday.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu