Kdepak velké ryby Hollywoodu, největší filmové studio vlastní chlápek, který se proslavil v ženských šatech

Kdepak velké ryby Hollywoodu, největší filmové studio vlastní chlápek, který se proslavil v ženských šatech
Tyler Perry jako Madea | Netflix
Perryho filmy si díky tomu obvykle drží rozumné rozpočty v rozmezí 10 až 20 milionů dolarů a jen z amerických kin si odnesou v průměru 50 milionů. Slušně se jim navíc daří i na videu, kde přisypou zhruba dalších deset. Perrymu tak může být jedno, že mimo USA jeho filmy nikoho nezajímají. Když se připočtou televizní a VOD práva (i na českém Netflixu má zářez v podobě filmu Madea se vrací, což je Perryho nejúspěšnější série, v níž se v hlavní roli převléká za postarší ženu), Perry je extrémně v plusu. Svůj majetek se rozhodl zužitkovat v roce 2015 postavením vlastního filmového studia v Atlantě ve státě Georgia. A je větší než studia společností Disney, Warner Bros. a Paramount v kalifornském Burbanku, a to o pořádný kus.
Tyler Perry
Tyler Perry | Getty Images
Nijak nepřeháníme. I kdybychom zmíněná tři velká filmová studia dali vedle sebe, stejně by se jejich celková plocha zdaleka neblížila tomu, co se povedlo vybudovat Perrymu. V řeči čísel –⁠ Perryho studia mají rozlohu 330 akrů a tucet lokací, na kterých se natáčí. Warner Bros., tedy studio, jež vlastní například práva na komiksové snímky DC Comics, disponuje pouhými 110 akry, Paramount (série Kmotr a Mission: Impossible) se může pochlubit areálem o rozloze 65 akrů a Disney má filmové studio o rozloze 51 akr.
Studia Tylera Perryho jsou zkrátka obrovská. Stojí na místě, kde bývala základna konfederační armády Fort McPherson. Perry se domnívá, že je v tom jistá „poetická spravedlnost“, když černoch vlastní pozemek, na němž kdysi sídlili vojáci, kteří bojovali za udržení otroctví.
Nejde navíc zdaleka jen o prostory k natáčení. Ve studiích se dále nachází letištní terminál, obchodní centrum, dvě baseballová hřiště, golfové hřiště, obytná čtvrť, zmenšená replika Bílého domu, několik akrů je vyhrazených lesům a zhruba čtvrt milionu čtverečních stop je využito jako kanceláře.
Vyjma Perryho, jenž svoje filmy přirozeně natáčí ve vlastním studiu (nejlépe si tak udrží nízké náklady), byly zde i velké hollywoodské produkce jako Red Notice (záběry z ruského vězení), První člověk, Zombieland: Rána jistoty (scény v Bílém domě), Coming 2 America (holičství) nebo seriál Hawkeye.
Studio se stalo natolik významným místem, že kvůli němu bylo dokonce změněno označení na dálnici. Ostatně, není se co divit, Perry se jeho otevřením zapsal do historie, neboť se stal prvním Afroameričanem, který přímo vlastní velké filmové studio. Mezi hosty slavnostního otevření byly takové hvězdy jako Spike Lee, Oprah Winfrey, Samuel L. Jackson nebo Beyoncé Knowles. Perry své studio využívá také jako místo, které nabízí bezpečné bydlení týraným ženám a obětem obchodování se sexem. Před dvěma lety obdržel za svou humanitární činnost čestného Oscara.
Přestože je Perry především autorský tvůrce, který se zpravidla podílí v rámci jednoho projektu na scénáři, režii, produkci a jedné z hlavních rolí, čas od času si herecky odskočí i jinam. K vidění byl ve snímcích Zmizelá, K zemi hleď! nebo Kdo mi jde po krku. V roce 2012 se pokoušel představit celosvětovému publiku jako oblíbený detektiv a soudní psycholog Alex Cross ve Vražedné hře (v dřívějších filmech postavu ztvárnil Morgan Freeman), snímek nicméně propadl u kritiky i publika a nedočkal se pokračování.

Kinolog: Atentát na Kennedyho už skoro rozluštili. Slavný filmař se vrátil na místo činu

Málokterý zločin v dějinách láká tolik pozornosti jako atentát na prezidenta JFK, jenž se odehrál 22. listopadu 1963. Režisér Oliver Stone o tom již v roce 1991 natočil hraný film. Od té doby přibylo mnoho nových informací…