Vítězem prvního kola letošních prezidentských voleb se stal bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, generála ve výslužbě volilo 35,4 procenta lidí. Do volebního finále postoupil i bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, kterému dalo hlas 34,99 procenta voličů. Vyplývá to z konečných výsledků hlasování, které zveřejnil Český statistický úřad na volebním webu.

Oba kandidáty dělil nejmenší rozdíl hlasů v dosavadních prvních kolech prezidentské volby. Pavel porazil Babiše o 22 843 hlasů. Před pěti lety byl rozdíl mezi dvojicí finalistů skoro dvojnásobný a před deseti lety asi 27krát vyšší.

Petru Pavlovi přislíbili podporu pro 2. kolo protikandidáti Pavel Fischer, Danuše Nerudová, Marek Hilšer i Karel Diviš. Nerudová po setkání s Pavlem řekla, že na konkrétní podobě se dohodnou v pondělí. 

Volební účast byla podle webu volby.cz 68,24 procenta. Je tak vůbec nejvyšší v prvním kole prezidentských voleb. Historicky je to od vzniku samostatné ČR třetí nejvyšší účast po volbách do sněmovny v letech 1996 a 1998, kdy přišlo hlasovat 76,4 a 74 procent voličů. K volbám nyní přišlo 5,62 milionu lidí, to je zhruba o 450 000 více než v prvním kole před pěti lety a deseti lety, kdy byla účast v prvním kole 61,3 a 61,9 procenta. Dosud nejvíce lidí – téměř 5,57 milionu, což bylo 66,6 procenta voličů – přišlo vybírat prezidenta před pěti lety ve druhém kole, kdy se ve finále rozhodovalo mezi pozdějším vítězem Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem.

Voliči si vybírali celkem z osmi kandidátů. Jsou jimi předseda ANO a expremiér Andrej Babiš, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, bývalí rektoři Danuše Nerudová a Tomáš Zima, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů a podnikatel Karel Diviš. Odborářský předák Josef Středula v pondělí z voleb odstoupil.

Dění z volebních štábů jsme sledovali v on-line reportáži.

On-line reportáž

Vypnout obnovování
16:15
On-line reportáž z prvního kola prezidentských voleb končí

Vážení čtenáři, 

on-line reportáž z prvního kola prezidentských voleb končí. Zpravodajství týkající se kampaní a druhého kola vám ale budeme na webu HN.cz přinášet i nadále. 

Děkujeme za pozornost a těšíme se na vás za dva týdny u dalšího on-line přenosu, ve kterém budeme společně sledovat, kdo se stane novou hlavou státu. 

16:01
Byla jsi skvělá, píše o své matce Filip Neruda
15:14
Babiš spustil kampaň pro druhé kolo. Nové billboardy už visí
14:39
1,2 milionu korun pro Pavla

Pavlovi zatím lidé přispěli na druhé kolo voleb přes 1,2 milionu Kč, plyne z jeho účtu. Protikandidátovi Babišovi dosud kampaň platilo jeho hnutí ANO.

14:11
Kdyby nepřišla revoluce, Pavel by šel klidně i do týlu NATO, útočí Babiš

Petr Pavel je podle Andreje Babiše kandidátem vlády. Proto chce do druhého kola přesvědčit voliče, aby mu svůj hlas nedávali. "Vladimir Putin byl agent KGB, který byl v 80. letech vysazen v Berlíně, a pan Pavel by byl stejně vysazen někde v týlu NATO, kdyby nepřišla revoluce," dodává v rozhovoru pro HN.

13:26
SPD doporučí, koho volit. Okamura se sešel s Babišem

Opoziční hnutí SPD dá v brzké době určité doporučení k druhému kolu prezidentské volby. ČTK to dnes řekl jeho předseda Tomio Okamura. Poznamenal, že v sobotu večer se sešel s jedním ze dvou postupujících, bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO). Nechtěl ale předjímat, zda šéf hnutí ANO bude tím, koho SPD podpoří.

13:25
Babiš u Macrona? Nestandardní, říká Pavel

Přijetí prezidentského kandidáta krátce před volbami prezidentem demokratické země není standardní, řekl Pavel v ČT k cestě Babiše za Macronem.

13:24
Vondrák zvažuje odchod z ANO

Moravskoslezský hejtman a místopředseda ANO Vondrák zvažuje odchod z hnutí ANO. Ve druhém kole prezidentské volby dá hlas Pavlovi, řekl Seznam Zprávám.

13:05
Pavel: Babišovy lži není třeba rozebírat
12:51
Bílá místa v minulosti nemám, říká Pavel

Andrej Babiš ve svém povolebním projevu označil svého soupeře Petra Pavla za komunistického rozvědčíka. "Jsem připraven kdykoli znovu vysvětlit svou minulost, nejsou tam žádná bílá místa," reagoval na jeho obvinění Pavel.