Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    Zemřela Inna Čurikovová

    V roce 2018. Foto Wiki

    Inna Čurikovová

    5. 10. 1943 Belebej, SSSR – 14. 1. 2023 Moskva, Rusko

    Sovětská a ruská divadelní a filmová herečka, národní umělkyně Sovětského svazu, držitelka státního vyznamenání Ruska. U nás nejvíc proslula rolí Marfuši ve filmu Mrazík (1964).

    Narodila se v baškirském městě Belebej v bývalém Sovětském svazu. Od mládí ráda hrála divadlo, navštěvovala divadelní studio mladých při Moskevském dramatickém divadle KS Stanislavského. Po ukončení školní docházky následoval neúspěšný pokus o přijetí do školního studia MCHATu a do divadelního učiliště B. Ščukina. Podařilo se jí dostat pouze do Divadelního učiliště M. S. Ščepkina, které absolvovala v roce 1965. Ve stejném roce se stala herečkou moskevského Divadla mladého diváka. V roce 1968 z divadla odešla a pět let působila na volné noze.

    Od roku 1973 až do své smrti měla angažmá v moskevském Divadle leninského komsomolu (od roku 1990 – divadlo Lenkom). Z jejích rolí v tomto divadle jmenujme postavu Sáry v Zacharovově inscenaci Čechovova Ivanova (1975), Ofélie v Tarkovského inscenaci Shakespearova Hamleta (1976), Gertrudy v Panfilovově inscenaci Hamleta (1986), Arkadiny v Zacharovově inscenaci Čechovova Racka (1994) či dohazovačky Tekly Ivanovny v Zacharovově inscenaci Gogolovy Ženitby (2007).

    Ve filmu debutovala v roce 1960 v snímku režiséra Vasilije Ordynského Mraky nad Borskem (Тучи над Борском), kde ztvárnila postavu Rajky. Následovaly komicky laděné epizodní role ve filmech režisérů G. Daněliji, E. Keosajana a dalších. Z nich u nás nejslavnější je postava Marfušy v pohádce Mrazík (1964), kterou režíroval Alexandr Rou.

    Marfuša ve filmu Mrazík (1964). Foto Gorki Film Studios

    Její život od základu změnilo osudové setkání s režisérem Glebem Panfilovem, za něhož se provdala. Panfilov tehdy hledal představitelku Táni Ťotkinové do svého prvního filmu Ohněm se nepřebrodíš (1967) a našel ji na jevišti Divadla mladého diváka, kde Čurikovová hrála roli Baby-Jagy. Díky tomuto mimořádnému filmu, který v roce 1970 obdržel Zlatého leoparda na MFF v Locarnu a odhalil její nevšední herecký talent, získala Čurikovová pověst vynikající, osobité herečky a začala být obsazovaná do řady významných sovětských filmů. Hned v roce 1970 přišel do kin další Panfilovovoův snímek Začátek, ve kterém Čurikovová hrála současně dvě role – Johanku z Arku a prostou dělnici, kterou si režisér vybere pro roli francouzské národní hrdinky. Film jí přinesl světový věhlas a odhalil její schopnost spojit vulgárnost se vznešenosti, komickou karikaturu s jemnou psychologií. Dalšími společnými filmy Čurijkovové a Panfilova byly Vassa/Васса (1983) a Matka/Мать (1990) – ceny Felix a Nika a také ocenění na MFF v Cannes. Účinkovala ale i v snímcích jiných režisérů. Například Týž Baron Prášil/Тот самый Мюнхгаузен režiséra M. Zacharova, Válečná romance/Военно-полевой роман režiséra P. Todorovského, Kurýr/Курьер K. Šachnarazova nebo Slepička Rjaba/Курочка Ряба A. Končalovského. /Více o jejích filmových rolích zde./

    V letech 2007–2009 byla předsedkyní Mezinárodního filmového festivalu Andreje Tarkovského Zrcadlo (Зеркало), který se každoročně koná v ruském městě Ivanovo.

    Byla členkou ruské Akademie filmového umění Nika.

    V  roce 1991 stala národní umělkyní SSSR. V anketě časopisu Sovětskij ekran (Sovětský film) se stala nejlepší herečkou roku 1971 (za roli Paši Stroganovové ve filmu Začátek). Je rovněž laureátkou Státní ceny RSFSR bratrů Vasiljevových (Vassa, 1985). Obdržela Stříbrného medvěda za nejlepší ženskou filmovou roli na MFF v Západním Berlíně (Válečná romance, 1984). Vlastní též cenu Nika za nejlepší ženskou roli (Adamovo žebro, 1991). V roce 2010 dostala francouzský čestný titul důstojník (Řád umění a literatury). V roce 2018 obdržela ruský titul rytíř (řád Za zásluhy o vlast IV. stupně).

    V roce 2013 byl k 70. narozeninám herečky natočen dokumentární film Inna Čurikova. Princezna ne, ty jsi královna! (režisér Andrej Lukov, Rusko)./Více zde./

    Zprávu o úmrtí zveřejnil ředitel divadla Lenkom Marka Varšavera. Podle ruských médií zemřela herečka v nemocnici.

    Poslední rozloučení se uskuteční podle ruských tiskových agentur v divadle Lenkom v úterý 17. ledna.

    /Pro i-DN z více zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 14. ledna 2023

    Komentáře k článku: Zemřela Inna Čurikovová

    1. Bohumil Nekolný

      Avatar

      Inna Č.
      byla fantastická herečka a úžasný člověk. Měl jsem možnost ji vidět na jevišti. Kdybych její nadání měl k někomu přirovnat, tak v Polsku třeba k Maje Komorowské a u nás snad k Ivě Janžurové. Je tísnivé vidět, že z Ruska mizí to vynikající!

      15.01.2023 (7.59), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,