Jídlo a receptyZdraví

Jak na dělenou stravu?

Principem dělené stravy je eliminace kombinace potravin s rozdílnou dobou trávení. Dělená strava nás nijak neomezuje v množství potravin, pouze v jejich kombinaci.

Jaká jsou základní pravidla tohoto způsobu stravování?

Tento způsob stravování rozděluje potraviny do několika různých skupin:

  • živočišné
  • rostlinné
  • neutrální
  • ovocné
  • zeleninové

Jak jednotlivé skupiny vhodně kombinovat?

  • V žádném případě nekombinujeme rostlinnou a živočišnou skupinu.
  • Neutrální skupinu lze kombinovat se všemi ostatními.
  • Živočišné potraviny kombinujeme s neutrálními a zeleninovými.
  • Rostlinné potraviny kombinujeme s ovocnými, zeleninovými a neutrálními.

Živočišná skupina

Do této skupiny patří všechny druhy masa a mořské plody. Přednost bychom měli dát těm libovým druhům. Dále do této skupiny náleží mléko a mléčné produkty a vejce. Tyto druhy potravin vyžadují při trávení nízké pH a kyselé prostředí.

maso

Rostlinná skupina

Tady zařadíme všechny druhy obilovin (především pak celozrnné druhy) a produkty z nich vyrobené, ovesné vločky, rýži a kukuřici a produkty z nich vyrobené, těstoviny bez obsahu vajec, semínka, sóju a sójové produkty, tofu, med, luštěniny. Kombinovat je můžeme se sladkými druhy ovoce. Při trávení vyžadují tyto druhy potravin vyšší pH a prostředí zásadité.

Neutrální skupiny

Tato kategorie zahrnuje ořechy, koření, sůl, pochutiny, kávu, houby, čaj.

Vzhledem k tomu, že dělená strava je pestrá a vyvážená, dodáme tělu všechny potřebné živiny, nemusíme držet žádnou dietu a můžeme si dopřávat to, na co máme chuť, pouze v té správné kombinaci. Přijímáme větší množství zeleniny a ovoce. Omezíme příjem bílé mouky, tuků konzervovaných a sladkých potravin. Aby byla strava vyvážená, je potřeba rostlinné a živočišné dny pravidelně střídat. V době, kdy konzumujeme dělenou stravu, bychom se měli vyhnout konzumaci kávy a černého čaje, výrobků s obsahem bílé mouky, veškerých sladkostí, instantních potravin, tučného masa, majonéz a alkoholu.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button