Krkonošský národní park oslaví „šedesátku“. Co přinese tento rok nového v našich nejvyšších horách?

15. leden 2023 08:04

Rok 2023 je rokem 60. výročí založení Krkonošského národního parku. Jeho správa plánuje v rámci oslav celou řadu zajímavých pozvání pro veřejnost. Už nyní startují i další etapy náročnějších projektů ochrany přírody.

Čtěte také

Co přinese nového rok 60. narozenin Krkonošského národního parku, našeho prvního národního parku? Na to odpovídá ředitel jeho správy Robin Böhnisch. „Přinese slavnostní otevření návštěvnického centra Krkonošského národního parku v bývalém augustiniánském klášteře ve Vrchlabí.“

„Mnozí si jistě pamatují mimořádně kvalitní expozici s názvem Kámen a život, která v klášteře fungovala mnoho let. A my jsme si takřka jisti, že i novém návštěvnické centrum opět zaujme.

„Jsou i další projekty, které budou pokračovat. Renaturace cest, kdy přírodě vracíme cesty, o kterých víme, že už je například pro lesní hospodářství nebudeme potřebovat. A zužujeme je na turistické chodníky.

Čtěte také

„A co je už vidět v řádu týdnů a měsíců, to je obnova vodního režimu rašelinních smrčin ve vyšších polohách hor. Napravujeme staré rány v lesích v podobě melioračních rýh a vracíme do krajiny vodu, vysvětluje Robin Böhnisch.

Krkonoše jsou bilaterální park, bude se konat konference v Polsku. „Je to tradiční konference, která se před covidem konala každé dva roky, buď na české nebo polské straně hor. Tentokrát se téma u polských kolegů ponese v duchu biodiverzity. To znamená, popis té neuvěřitelné pestrosti geologie a geomorfologie celého pohoří.

Čtěte také

Ostatně toho se dotkne i film, který Správa Krkonošského národního parku připravuje. V rámci oslav výročí založení parku se chystá jistě také spousta zajímavých akcí pro veřejnost.

To je už otázka pro tiskového mluvčího Správy KRNAP Radka Drahného. Je něco, co startuje už teď v lednu? „My už od samého počátku roku začínáme komunikovat celé téma 60. výročí založení národního parku. Už teď si lidé mohou všimnout speciálního emblému výročí a léta, která jsou s tím spojena. Tedy letopočty 1963 až 2023.

„Již nyní se s ním mohou seznámit návštěvníci při příjezdu do národního parku na takzvaných uvítacích sloupech při silnicích. A v celé naší komunikaci v průběhu roku budeme tento znak používat, dodává mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Spustit audio

Související