Specialisté vyvíjejí drony se zhášecími patronami, pomohou uvnitř budov

  9:12
Na vývoji dronu, který má pomoci hasit požáry v uzavřených prostorách, se podílejí specialisté ze Správy informačních technologií města Plzně. Spolupracují při tom s odborníky ČVUT a společností Fly4Future. Drony mají nést speciální zhášecí patrony, které budou schopné uhasit ohnisko požáru uvnitř budov, což by byla významná pomoc při práci hasičů.

Specialisté ze Správy informačních technologií města Plzně vyvíjejí speciální dron, který by mohl pomáhat při požárech uvnitř budov. | foto: SIT

Lidé ze SIT už několik roků spolupracují se zástupci složek Integrovaného záchranného systému. „V této oblasti vidíme velký smysl. Jsem rád, že se v Plzni nebojíme pouštět do projektů, které v Česku nemají obdoby,“ řekl primátor Plzně Roman Zarzycký z ANO.

Ten to pokládá za doklad toho, že Plzeň je městem, které podporuje nové technologie a jejich využití v praxi. Prototyp nového stroje má termokameru, která dokáže lokalizovat ohnisko požáru.

Zásadní inovací je pak schránka se zhášecími patronami. „Tyto má stroj za úkol dopravit na místo určení tak, aby došlo k jejich rozptylu a uhašení daného ohniska. Primárně půjde určitě o uzavřené prostory, máme ale spoustu otázek k řešení, třeba i to, jak bychom tuto technologii mohli využít také venku,“ vysvětlil Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií (SIT).

Termokamera funguje pro dron také jako naváděcí prvek, stroj může buď fungovat zcela autonomně, tedy tak, že podle daných parametrů sám najde ohnisko požáru a místo, kde je třeba patronu shodit, nebo je možné nechat tento úkol na pilotovi.

„Ať tak či tak, vždy musí vystřelení patrony schválit operátor. Je nutné dbát na bezpečnost osob, které se v místě zásahu nacházejí. Aktuálně máme k dispozici prototyp, který obsahuje jednu patronu. Už teď ale spolu s hasiči a dalšími kolegy hovoříme o tom, že patron by bylo potřeba víc,“ uvedl Josef Navrátil, ředitel úseku Drony SIT.

Dron představí i policii

Projekt je nyní v testovací fázi. V současné době s ním není možné létat venku a obecně z dronu nelze nic shazovat.

„To zakazuje legislativa. Na začátku roku nás proto čekají i jednání na příslušných úřadech. Nyní musíme zjistit, co je a není reálné, budeme hledat situace, v nichž můžeme tento typ dronu využít. Hasičům by tato vychytávka měla v budoucnu přinést nové možnosti, jak efektivně regulovat šíření požáru, budeme proto naslouchat jejich připomínkám a požadavkům,“ doplnil radní Daniel Kůs z Pirátů.

Pokud všechno půjde podle plánu, odborníci by rádi na jaře představili nový typ dronu také policistům. „Vidíme zde potenciál, bezpilotní letoun nemusí vystřelovat pouze zhášecí patronu, ale například předměty pro provedení první pomoci či další materiál potřebný během zásahu,“ konstatoval Josef Navrátil.