Eredivisie - preview 16. kola: Feyenoord i PSV cestují ven

14.01.2023, 09:03, aktualizováno 15.01.2023, 08:51
Previews
Luuk de Jong (© AFP)

Pěti zápasy bude dohráno šestnácté kolo nizozemské ligy a po dalším nezdaru Ajaxu dostanou pátou šanci za sebou konkurenti - Feyenoord se představí v Groningenu, PSV cestuje do Sittardu...

SBV Vitesse - NEC Nijmegen

neděle 12:15

Vitesse rozhodně nezažilo povedenou podzimní část sezóny a místo tradiční bitvy o pohárové příčky to zatím vypadá, že bude spíše bojovat o udržení prvoligové licence. Celek z Arnhemu se nachází až na čtrnáctém místě tabulky se čtrnácti body, navíc čtyřikrát za sebou nevyhrál. Nicméně do nového roku vstoupil solidní remízou v Alkmaaru (1:1). Nyní bude plnit úlohu mírného favorita proti Nijmegenu, který však v roce 2023 taktéž začal dobře.

Celek z Arnhemu již v průběhu první poloviny sezóny udělal změnu na trenérském postu - místo německého stratéga Thomase Letsche přišel světoznámý Phillip Cocu. Jeho "medicína" zatím nefunguje úplně na sto procent, ale zlepšení alespoň po herní stránce viditelné je. SBV se naposledy radovalo z ligového vítězství ve druhé polovině října nad konkurenčním Emmenem (2:1), od té doby jednou prohrálo a třikrát remizovalo.

"Na výhru sice čekáme poměrně dlouho, na druhou stranu se nám podařilo získat body s velkými favority na titul Ajaxem i Alkmaarem a já pevně věřím, že se s přibývajícími zápasy budeme stále zlepšovat. Utkání s Nijmegenem je pro nás velkou výzvou, protože náš soupeř se spoléhá na precizní defenzivu a mnohokrát ukázal, že může překvapit kohokoliv. Všichni víme, že to nebude lehké," pronesl Cocu s určitou dávkou respektu.

NEC momentálně patří devátá pozice s osmnácti body, v předchozích třech případech získalo úctyhodných sedm bodů. Koncentrovaný výkon předvedlo před týdnem s Ajaxem (1:1) a na konto si připsalo devátý nerozhodný výsledek z patnácti střetnutí, v tomto ohledu tedy nemá konkurenci. Ve vzájemných duelech má jasně navrch Vitesse, které zvítězilo třikrát po sobě.

Cocu má k dispozici kompletní výběr včetně Witteka, jenž si odpykal trest za žluté karty, Nijmegen přijede bez Roefse, De Wolfa a Baldurssona.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.38 - 3.29

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací

Fortuna Sittard - PSV Eindhoven

neděle 14:30

Favorizované PSV se v tomto ročníku pokusí sesadit z trůnu dominantní Ajax a zatím nemá situaci rozjetou úplně špatně, ovšem čeká ho ještě dlouhá cesta. Do nového roku nevstoupilo tím nejlepším možným způsobem a jen remizovalo s rotterdamskou Spartou v bezbrankovém poměru, nyní bude mít šanci napravit toto zaváhání proti zachraňující se Fortuně. Domácí i v tomto ročníku bojují o záchranu a udržení prvoligové licence je hlavní cíl.

Eindhovenský gigant nezvládl poslední vystoupení podzimní části s AZ (0:1) a po druhé ztrátě v řadě klesl v tabulce na čtvrté místo se třiceti body. Pokud nyní v Sittardu uspěje, tak poskočí na druhé místo a navíc se může bodově dotáhnout na vedoucí Feyenoord. Alespoň částečně si spravil náladu v úterním utkání 2. kola národního poháru, když podruhé během tří dnů vyzval Spartu a v Rotterdamu tentokráte zvítězil 2:1.

Fortuně se momentálně příliš nedaří. V předchozích šesti ligových duelech získala jen pět bodů a na konto si tedy připsala jedinou výhru. Před týdnem přivítala konkurenční Go Ahead a kvůli mizerné produktivitě prohrála 0:2. Ve vzájemných zápasech obou nedělních rivalů jasně dominuje favorit. PSV totiž ovládlo třináct z předchozích patnácti střetnutí a ani jednou neprohrálo, domácí tedy čekají na výhru více jak třiadvacet let.

Hostující trenér Ruud van Nistelrooy nemůže od začátku ledna počítat s největší oporou Codym Gakpem, jenž odešel do anglického Liverpoolu, vedení klubu žádnou "adekvátní" náhradu zatím nesehnalo. Kvůli zranění bude teď postrádat Fofanu, Maura Júniora, Boscagliho a Peersmana. "Je před námi důležitá část Eredivisie a naším úkolem bude stabilizovat výkonnost. Fortuna nemá co ztratit a pokusí se nás něčím překvapit," má jasno Van Nistelrooy. Hosté přijedou bez Siovase, Sourlise i Feratiho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.01 - 5.51 - 1.33

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Go Ahead Eagles - FC Utrecht

neděle 14:30

Sedm bodů od sebe odděluje Go Ahead Eagles a Utrecht. Domácí i hosté zatím mohou být se současným stavem spokojeni, naplňují totiž ambice, jež si nastavili před sezónu. Samozřejmě že k dalšímu úspěšnému zvládání domácích úkolů je potřeba sbírat body pravidelně i nadále. Hlavně domácí stratég René Hake teď bude mít velkou výhodu, soupeře totiž moc dobře zná.

Ještě v březnu loňského roku totiž ovládal kormidlo Utrechtu, pak z klubu odešel. Od letoška našel nové angažmá v Deventeru a počíná si s ním úspěšně. Od pásma sestupu je jeho družina vzdálena na rozdíl šesti bodů, včetně KNVB Bekeru drží sérii dvanácti zápasů bez prohry! A úplně tak nechala zapomenout na pořádně bídný start do tohoto ročníku, kdy naopak utrpěla pět porážek za sebou. Utrecht má též dobrou formu, v obou soutěžích nepadl sedmkrát v řadě.

Hostující stratég Michael Silberbauer rozhodně nebude mít lehkou úlohu v tomto měření sil vyzrát na svého protivníka. Zatímco on se po svém nedávném příchodu s mužstvem teprve seznamuje, paradoxně to jeho má Hake možná daleko více v merku. Ví o jeho slabinách, ví o jeho přednostech. "Určitě mám zvláštní pocity,” povídal Hake. "V tom klubu znám spoustu lidí, se kterými mám pozitivní vztah. A totéž platí pro hráče, s nimiž jsem rád spolupracoval. Dostal jsem tehdy v Utrechtu šanci, ve větším klubu v Nizozemsku, a dle mého názoru jsem udělal vše, co jsem mohl. Takže se na to angažmá nemusím dívat se špatnými vzpomínkami.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.89 - 3.64 - 2.36

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

FC Groningen - Feyenoord Rotterdam

neděle 16:45

Feyenoord naposledy nedokázal zvítězit na půdě Utrechtu, naštěstí pro něj zaváhaly v tomto kole jak Ajax, tak PSV, tedy oba konkurenti, s nimiž usiluje o titul. Aby ovšem o svou první příčku opravdu nepřišel a nechtěl se ohlížet na ostatní výsledky, je potřeba, aby nyní zvítězil. Groningen by nemusel představovat vyloženě těžkou překážku, domácí se totiž letos trápí.

Na začátku ledna byl Dennis van der Ree ustanoven ke kormidlu týmu ze severu Nizozemska za Franka Wormutha, ani tahle změna ovšem zatím své ovoce nepřináší. Premiéra mu během úvodního mače roku 2023 nevyšla, Groningen padl na půdě Excelsioru. A náladu si nespravil ani v následujícím utkání KNVB Bekeru, překvapivě totiž nestačil na třetiligový Spakenburg.

Rotterdamský celek naopak uměl zapomenout na plichtu z prvního zimního kola Eredivisie a v domácím poháru přetlačil Zwolle, působící ve druhé nejvyšší soutěži. Svou prvotní trefu si zapsal po přestupu z Excelsioru na své konto záložník Mats Wieffer a s jeho výkonem mohl být trenér Arne Slot spokojený. "Můžeme říct, že nastoupil proti takovému soupeři, který byl na stejné úrovni jako Excelsior, kde loni působil. Ukázal každopádně velkou sebedůvěru, je vidět, že si věří. Umí si podržet balón, hraje nesmírně chytře,” vypichoval jeho dovednosti.

Trápí ho ovšem širší výběr kádru. Vedení Feyenoordu se snaží zacílit na posily především na obranných postech. "Pokud by se nám Mats Wieffer zranil, museli bychom nasadit někoho, kdo není zvyklý na post defenzivního záložníka,” přiznával Slot. "Je jasné, že tak hledáme případnou posilu na tuhle pozici. Ta otázka zkrátka souvisí s našimi personálními problémy.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.27 - 4.83 - 1.43

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

FC Emmen - Cambuur Leeuwarden

neděle 16:45

Jeden ze dvou závěrečných zápasů 16. kola Eredivisie přinese souboj na samém chvostu tabulky. Domácí Emmen se momentálně nachází na předposledním sedmnáctém místě se ziskem jedenácti bodů a nyní přivítá úplně poslední Cambuur, jenž má na kontě ještě o tři body méně. Vzhledem k aktuální formě klubu z Leeuwardenu je považován za mírného favorita, nicméně dá se spíše očekávat vyrovnanější průběh.

FC kleslo na přímo sestupovou pozici po sobotním vítězství nováčka z Volendamu proti Waalwijku (2:1), při případném úspěchu nad Cambuurem však může úplně opustit sestupové pásmo. Svěřenci trenéra Dicka Lukkiena zazářili na konci podzimní části, jelikož ve třech případech ani jednou neprohráli a dokonce dokázali remizovat s mistrovským Ajaxem (3:3). Avšak první zápas v novém roce jim nevyšel, jelikož prohráli s Twente (0:2).

Oba dva soupeři dokázali zvítězit v patnácti utkáních jen dvakrát. Zajímavostí je, že hosté jeden ze dvou tříbodových zisků získali proti vysoce favorizovanému PSV, které senzačně porazili 3:0. Teď však v Eredivisii prohráli již šestkrát za sebou, před týdnem neměli šanci právě s Volendamem (0:3) a svou mizérii navíc prohloubili po nečekaném vyřazení ve 2. kole KNVB Beker s třetiligovým týmem De Treffers (0:1).

Lukkien v tuto chvíli hlásí jednu posilu - k týmu se připojil alžírský útočník Oussama Darfalou, jenž ještě před několika měsíci hájil barvy Vitesse, i když ten do tohoto duelu ještě nezasáhne. Emmen se dlouhodobě musí vypořádat s celkem početnou marodkou, na které se nacházejí Güçlü, Scholte, Hardeveld, Kieftenbeld a Gonzalo Sánchez, Cambuur nemůže využít služeb Uldriķise, Gullita ani ter Heideho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.44 - 3.99

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

SC Heerenveen - AZ Alkmaar

sobota 18:45

Alkmaar i Heerenveen letos opět patří mezi kandidáty na pohárové příčky a prozatím si nevedou úplně špatně, ovšem vstup do nového roku jim nevyšel. AZ nenavázalo na úspěch v Eindhovenu s PSV (1:0) a doma jen remizovalo s Vitesse (1:1), "Srdíčka" již poněkolikáté nepotvrdila papírové předpoklady a s Waalwijkem se rozešla smírně v "tradičním" poměru 0:0. Hosté jsou považováni za mírné favority, ale jednoduché to mít určitě nebudou.

Svěřencům trenéra Pascala Jansena docházel v závěru podzimní fáze dech a poztráceli několik cenných bodů, momentálně jim tedy patří páté místo se ziskem třiceti bodů. Na druhou stranu za vedoucím Feyenoordem zaostávají o pouhé čtyři body. Domácí výběr neprohrál v lize třikrát po sobě a patří mu osmá pozice. Oba sobotní protivníci ve středu zvládli své vystoupení ve 2. kole národního poháru.

Hosté byli v poslední době celkem aktivní na přestupovém trhu, jelikož k týmu se například připojil brankář Mathew Ryan (FC Kodaň), naopak klub opustili Peer Koopmeiners (SBV Excelsior) a na odchodu do italské Bologně je také Sam Beukema. Jansen nenasadí do tohoto utkání Westervelda s Brunem Martinsem. AZ se v uplynulém ročníku utkalo s Heerenveenem hned čtyřikrát a třikrát dokázalo zvítězit, v play-off o pohárové příčky přes něj postoupilo do závěrečné fáze po výsledcích 2:3 a 2:0.

Domácí stratég Kees van Wonderen se nově musí obejít bez jedné z hlavních opor Svena van Beeka, jenž si proti RKC vážně poranil achilovku a čeká ho několikaměsíční pauza. "Duel s Alkmaarem je pro nás vždy velmi speciální, jelikož se s ním často utkáváme v důležitých zápasech. O jeho kvalitách nepochybujeme a je nutné se držet předem připraveného taktického plánu, který by měl fungovat," uvedl Van Wonderen trochu tajemně.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.43 - 3.46 - 2.16

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

FC Volendam - RKC Waalwijk

sobota 18:45

Nováček soutěže Volendam na tom nebyl po podzimní části soutěže vůbec dobře a nacházel se na úplně posledním místě Eredivisie s pouhými šesti body, mnozí mu tak po právu predikovali přímý sestup do druhé ligy. Nováček však v novém roce jasně ukázal, že o "návrat" do druhé ligy v žádném případě nestojí a přesvědčivě porazil největšího konkurenta Cambuur (3:0). Nyní se pokusí rozšířit své bodové konto proti Waalwijku.

Domácí celek naposledy okusil "elitní" nizozemskou společnost v sezóně 2008/2009 a vydržel v ní rok, což v žádném případě nechce opakovat. Do nového roku vstoupil s velkým elánem a na půdě tápajícího protivníka z Leeuwardenu zvítězil hladce o tři góly. Díky tomu ho v tabulce předskočil a posunul se na předposlední sedmnáctou příčku s devíti body, na patnáctou barážovou pozici Groningenu již ztrácí jen tři body.

Hosté se i letos chtějí hlavně zachránit a za tímto cílem kráčí celkem sebevědomě. Doposud posbírali osmnáct bodů a patří jim jedenácté místo. V závěrečném utkání předešlého roku sice utrpěli obrovský debakl 1:6 s Nijmegenem, ale na úvod toho nového vybojovali cennou bezbrankovou remízu s Heerenveenem. S Volendamem se naposledy utkali ještě v Eerste Divisie v ročníku 2018/2019 a získali jediný bod (0:1 a 3:3).

Volendam opět nemůže počítat se službami Antonucciho s Twigtem, hosté nemohou využít služeb Lobeteho, Kramera a vykartovaného Bel Hassaniho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.49 - 3.77 - 2.66

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Sparta Rotterdam - SBV Excelsior

sobota 21:00

Sparta i Excelsior nejsou z rotterdamských celků v Eredivisii tak známí jako Feyenoord, ovšem hlavně první jmenovaný letos ukazuje, že může svému slavnějšímu protivníkovi výrazně konkurovat. Výkony domácího týmu jsou považovány za jedno z největších překvapení probíhající sezóny, neboť Sparta se nachází na vynikajícím šestém místě s pětadvaceti body a vážně atakuje pohárové příčky.

Svěřenci trenéra Mauriceho Steijna zažili parádní podzimní část a v novém roce hned dvakrát srdnatě vzdorovali vysoce favorizovanému PSV. Nejprve s ním na ligové scéně uhráli bezbrankovou remízu 0:0 a v úterním 2. kole národního poháru s ním prohráli nejtěsnějším poměrem 1:2. V rotterdamském derby s SBV se jim dlouhodobě nedaří, neboť v něm nevyhráli více než patnáct let, a teď tedy mají ideální možnost tuto nelichotivou sérii přerušit.

Sparta totiž nevyzrála na Excelsior ve dvanácti vzájemných zápasech v řadě, naposledy v sezóně 2017/2018 s ním ještě ve druhé lize získala jediný bod (1:1 a 2:3). "Samozřejmě to pro nás je prestižní utkání a pro všechny příznivce Sparty chceme toto městské derby zvládnout. Čekání na výhru je opravdu dlouhé, soupeř však má obrovskou motivaci nás porazit a v tomto případě nelze přihlížet k tabulkovému postavení," prohlásil Steijn s opatrností v hlase.

Hosté doposud posbírali šestnáct bodů a jsou dvanáctí, na sestupové pásmo mají náskok pěti bodů a to v této fázi nic neznamená. SBV vstoupilo do "jarní" části těsnou výhrou nad patnáctým Groningenem (1:0) a určitě by se rádo usadilo v poklidném středu tabulky. Domácí postrádají Pinta, De Guzmána, Namliho, Coremanse i vykartovaného Verschuerena, hosté přijedou bez Pierieho, Donkora a Ayouba.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.13 - 6.17

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

AFC Ajax - FC Twente

sobota 21:00

Ve šlágru 16. kola Eredivisie se utkají obhájce mistrovského titulu Ajax s černým koněm soutěže z Enschede, který od loňského ročníku trápí favority a má velké ambice. Amsterdamský gigant se momentálně nachází v krizi, jelikož na ligové scéně nezvítězil již čtyřikrát za sebou, naopak Twente momentálně předvádí konstantní výkony a jeho ztráta na čelo tabulky je naprosto minimální.

Ajax s blížícím se koncem první poloviny sezóny ztrácel výbornou formu, tento pokles zčásti souvisel i s náročným programem. Poslední ligovou výhru zaznamenal ve druhé polovině října nad Waalwijkem (4:1), od té doby utrpěl porážku s největším konkurentem PSV (1:2) a pak postupně remizoval s Vitesse (2:2), Emmenem (3:3) a v novém roce také s Nijmegenem (1:1). V tabulce se nachází na druhé pozici s jednatřiceti body a za vedoucím Feyenoordem zaostává o body tři.

Twente má na kontě jen o bod méně a je páté, od poloviny října předešlého roku však hraje naprosto skvěle. V předchozích šesti duelech Eredivisie hned čtyřikrát vyhrálo a dvakrát remizovalo, před týdnem dokázalo udolat Emmen 2:0. Svůj návrat po více než čtyřměsíční přestávce oslavil gólem český reprezentant Michal Sadílek, jenž by se měl znovu objevit v základní sestavě stejně jako jeho krajan Václav Černý.

Trenér Twente Ron Jans věří, že jeho svěřenci i v Amsterdamu potvrdí skvělé rozpoložení a favorita potrápí. "Rozhodně nebudeme proti Ajaxu jen bránit, i když defenzivní činnost musí být důležitou součástí naší hry. Ajax má velmi široký kádr a se současnou tíživou situací se určitě dokáže vyrovnat. Nesmíme zaostávat v útočném napadání a každou situaci na trávníku potřebujeme řešit s rozvahou."

Jeho protějšek Alfred Schreuder se musí vypořádat s velmi početnou marodkou, na které se dlouhodobě nacházejí Kaplan, Baas, Grillitsch, Regeer, Kudus, Berghuis a Bergwijn. Nově na ní navíc přibyl Brobbey a po pohárovém střetnutí s Den Boschem se na trávník možná nepodívá ani mexický obránce Álvarez. Naopak potíže s obsazením brankářského postu by mohl vyřešit Gerónimo Rulli, jenž přišel za zhruba 15 miliónů eur ze španělského Villarrealu a po středeční premiéře v KNVB Beker by měl poprvé nastoupit i v nejvyšší nizozemské soutěži.

Hosté rozhodně mají svému soupeři co vracet, neboť loni v únoru s ním utrpěli debakl 0:5. "Na mnoho absencí se nechceme vymlouvat, i tak máme početný kvalitní tým, jenž se bude chtít co nejdříve ukázat. Takto dlouhá šňůru bez ligové výhry není hodna Ajaxu a my uděláme všechno pro to, aby se to co nejdříve změnilo," prohlásil Schreuder odhodlaně.

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Rulli - Wijndal, Bassey, Timber, Sánchez - Taylor, Álvarez, Klaassen - Bergwijn, Brobbey, Tadič

FC Twente - pravděpodobná sestava:
Unnerstall - Smal, Propper, Hilgers, Everink - Sadílek, Zerrouki - Misidjan, Steijn, Černý - Van Wolfswinkel

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.58 - 6.33

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
15
10
4
1
36 : 14
34
2
AFC Ajax
15
9
4
2
45 : 18
31
3
PSV Eindhoven
15
10
1
4
42 : 20
31
4
FC Twente
15
9
3
3
26 : 9
30
5
AZ Alkmaar
15
9
3
3
26 : 17
30
6
Sparta Rotterdam
15
7
4
4
25 : 16
25
7
FC Utrecht
15
7
4
4
24 : 22
25
8
SC Heerenveen
15
6
6
3
16 : 13
24
9
NEC Nijmegen
15
3
9
3
20 : 17
18
10
Go Ahead Eagles
15
4
6
5
23 : 24
18
11
RKC Waalwijk
15
4
6
5
25 : 28
18
12
SBV Excelsior
15
5
1
9
17 : 37
16
13
Fortuna Sittard
15
4
3
8
18 : 27
15
14
SBV Vitesse
15
3
5
7
18 : 31
14
15
FC Groningen
15
3
3
9
17 : 30
12
16
FC Emmen
15
2
5
8
13 : 29
11
17
FC Volendam
15
2
3
10
16 : 39
9
18
Cambuur Leeuwarden
15
2
2
11
9 : 25
8

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele